Τα πλαστικά ... επέπλεαν ανάμεσα στα κομμένα φύκια!

Τα πλαστικά ... επέπλεαν ανάμεσα στα κομμένα φύκια!

Απογοητευτική εικόνα σε παραλία κοντά στο Ηράκλειο

Αγαπητό Cretalive, 
 
οι περισσότεροι από εμάς αναζητήσαμε λίγη δροσιά στις παραλίες τις ημέρες του καύσωνα των τελευταίων ημερών. Η θάλασσα ήταν πολύ ήρεμη και υπήρχε άφθονος χώρος για όλους. 
 
Δυστυχώς, όμως, υπήρχε χώρος και για τα πολυάριθμα σκουπίδια που είτε αφήνουν οι λουόμενοι πίσω τους είτε ξεβράζει η θάλασσα, φέρνοντάς τα ποιος ξέρει από πόσο μακρυά. Ενδεικτική ήταν η εικόνα από την παραλία στο Αρίνα, όπου εκεί που έσκαγε το κύμα, τα πλαστικά επέπλεαν ανάμεσα στα κομμένα φύκια. Έξω δε στην ακτή και δίπλα στα προστατευόμενα κρινάκια της θάλασσας -που άνθισαν πρόωρα- υπάρχει τουλάχιστον δύο μέρες τώρα συγκέντρωση συσκευασιών μιας χρήσης, που δεν ξέρω πότε περιμένει η αρμόδια υπηρεσία να τα μαζέψει.
 
σκουπίδια
 
Για μία παραλία που δέχεται τόσο κόσμο, οι κάδοι είναι ελάχιστοι και η καθαριότητα πρέπει να γίνεται πιο συστηματικά. Αλλά και εμείς οι λουόμενοι πρέπει να κάνουμε συνείδηση το να μην αγοράζουμε συσκευασίες μίας χρήσης (πλαστικά ποτηράκια καφέ, καλαμάκια, πλαστικές συσκευασίες φρούτων, μπουκάλια νερού, κ.ο.κ.), αλλά και να πέρνουμε πάντα μαζί μας και το πιο μικρό σκουπιδάκι, όταν φεύγουμε από την παραλία. Γιατί, ακόμα κι αν αφήσουμε στην άκρη την κουβέντα περί περιβαλλοντικού αποτυπώματος, που για πολλούς αποτελεί γραφικότητα, κανείς -φαντάζομαι- δε θέλει να κολυμπά ανάμεσα σε σκουπίδια ή να πληρώνει υπηρεσίες ως τουρίστας και να μη βρίσκει καθαρές παραλίες για μπάνιο. Κι όλα αυτά, σε μια χώρα που στηρίζεται οικονομικά κυρίως στη θάλασσα και τον ήλιο.
 
σκουπίδια
 
Λύσεις υπάρχουν και είναι απλές. Από το να επιλέγει κανείς τι ψωνίζει, μέχρι να ενημερώνει τον δήμο για το πού υπάρχουν προβλήματα ή και να μαζεύει ο ίδιος τα σκουπίδια, όταν τα βλέπει. Για την ιστορία, εγώ έφυγα από την παραλία με μία μεγάλη σακκούλα με πλαστικά -κυρίως μέσα από τη θάλασσα-, που μαζέψαμε με την παρέα μου, μέσα σε 5 λεπτά.
 
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
Κ.Ν.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ