"1821 Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση", από το Ρέθυμνο στον Άγιο Νικόλαο

Μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, 1 Αυγούστου, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στο Ρέθυμνο

Μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, 1 Αυγούστου, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στο Ρέθυμνο, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών θα παρουσιάζει την υπαίθρια υβριδική Έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης 1821 Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επετειακών δράσεων για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, 2 Αυγούστου, είναι προγραμματισμένη η απεγκατάσταση των 14 ανοικτών ξύλινων κατασκευών, που διαθέτουν σκίαστρα για την επίσκεψη κατά τις ζεστές ώρες της ημέρας, και αυτόνομο σύστημα φωτισμού με ηλιακή ενέργεια για τις νυχτερινές περιηγήσεις. Επόμενος σταθμός της Έκθεσης είναι ο Άγιος Νικόλαος, με τη σταθερή υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και τη συνεργασία του Δήμου Αγίου Νικολάου, στο λιμάνι της πόλης, πλάι στο Μνημείο της Αρπαγής της Ευρώπης, από τις 6 ως και τις 30 Αυγούστου. Η ευέλικτη διάταξη των εκθεσιακών περιπτέρων στον Άγιο Νικόλαο θα προσφέρει τη δυνατότητα τήρησης των αποστάσεων ασφαλείας και της άνετης κίνησης των επισκεπτών υπό συνθήκες φυσικού αερισμού, όπως έχει συμβεί στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο.

Η Έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με χορηγό δράσης της Επιτροπής την εταιρεία Πλαστικά Κρήτης Α.Ε., πραγματοποιείται από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού.

Το περιεχόμενό της Έκθεσης είναι θεματικά διαρθρωμένο, με αφετηρία τις προεπαναστατικές συνθήκες στην Κρήτη, την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον κόσμο και κεντρικό άξονα τις λιγότερο γνωστές πτυχές της «επαναστατικής δεκαετίας» 1821-1830 του νησιού. Το υλικό της Έκθεσης - κείμενα, εικονογραφικό υλικό και περιεχόμενο των διαδραστικών εφαρμογών μέσω QR codes- αντλήθηκε κυρίως από τις Συλλογές και τα Αρχεία της ΕΚΙΜ /ΙΜΚ και το επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Παράλληλες δράσεις πλαισιώνουν την Έκθεση, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, οι απεικονίσεις Προσώπων της Επανάστασης στον δημόσιο χώρο (Ηράκλειο) και η δίγλωσση ιστορική ιστοσελίδα www.crete1821.gr στον κυβερνοχώρο. Περισσότερες παράλληλες δράσεις, συνεδριακές και εκπαιδευτικές, ακολουθούν το φθινόπωρο στο Ηράκλειο, όπου επιστρέφει η υπαίθρια Έκθεση: η επιστημονική συνάντηση «Ένα νησί στην εποχή των επαναστάσεων: Κρήτη 1821-1830» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το διαδίκτυο, ξεναγήσεις για όλους και εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΜΚ στον φυσικό και τον ψηφιακό χώρο.

Δείτε περισσότερα για το επετειακό αφιέρωμα της ΕΚΙΜ / ΙΜΚ στην Ελληνική Επανάσταση εδώ.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ