«Δημήτρης Ρουμελιώτης – ένα ταξίδι στο παλιό λαϊκό τραγούδι»

«Δημήτρης Ρουμελιώτης – ένα ταξίδι στο παλιό λαϊκό τραγούδι»

Από τον Ηρακλειώτη γιατρό, Κώστα Χόνδρο

Ένα βιβλίο για τη ζωή και το έργο του λαϊκού τραγουδιστή Δημήτρη Ρουμελιώτη, που υπήρξε ένας από τους βασικούς ερμηνευτές της κλασικής περιόδου του λαϊκού τραγουδιού της δεκαετίας του ’50 παρουσιάζει ο γιατρός από το Ηράκλειο, Κώστας Χόνδρος.

Συμμετείχε σε πάνω από 130 ηχογραφήσεις μέχρι που πήρε τη δύσκολη απόφαση της μετανάστευσης στον Καναδά, όπου έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του. Μέσα από το πέρασμα του χρόνου ξεχάστηκε. Πολλά τραγούδια, που πρωτοτραγούδησε σε πλάκες γραμμοφώνου, αποτελούν σήμερα διαμάντια του λαϊκού τραγουδιού: «Όπου Γιώργος και μάλαμα», «Έδιωξες τον Δημητράκη», «Το βουνό», «Το καυγαδάκι», «Τι όμορφη που είσαι όταν κλαις», «Στη μαγεμένη αραπιά» και πολλά άλλα. Ακολουθώντας τη δισκογραφική πορεία και τα τραγούδια του, καθώς και το άφθονο φωτογραφικό υλικό, που υπάρχει στο βιβλίο, μπορεί κανείς να βιώσει ένα ταξίδι στον κόσμο των γραμμοφώνων, των δίσκων 45 στροφών, των λαϊκών πάλκων και της διασκέδασης εκείνης της εποχής. Ένα ταξίδι στην πολιτισμική μας κληρονομιά. Ένα ταξίδι στο παλιό λαϊκό τραγούδι. 

Στο συνοδευτικό CD περιλαμβάνονται ανέκδοτες Live & Studio ηχογραφήσεις του Δημήτρη Ρουμελιώτη που έγιναν το 2004 (83ετών) στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Πρόκειται για μία πολυτελή έγχρωμη έκδοση 270σελίδων υπό την επιμέλεια του εκδοτικού οίκου ΗΔΥΦΩΝΟ και κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και σε on-line shops.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κώστας Χόνδρος κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης. Είναι Ιατρός Χειρουργός Ουρολόγος, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδικότητα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και μεταπτυχιακές σπουδές και μετεκπαιδεύσεις στο εξωτερικό. Το τελευταίο διάστημα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα στο Ηράκλειο. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικά ιατρικά άρθρα, ενώ έχει εκδώσει δύο ιατρικά συγγράμματα. Είναι ερασιτέχνης μουσικός και συλλέκτης παλιών δίσκων γραμμοφώνου, δίσκων 45 στροφών και βιβλίων που αφορούν στη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική. Ασχολείται με την έρευνα του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού τα τελευταία 15 χρόνια. Το παρόν εκπόνημα αποτελεί την πρώτη του συγγραφική προσπάθεια στο πεδίο αυτό και είναι το αποτέλεσμα της μακρόχρονης ενασχόλησής του με την ζωή και το έργο του Δημήτρη Ρουμελιώτη.


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ