"Έφυγε" ο ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης - Το έργο του και η σχέση ζωής με το Ίνι

Ο Θάνατος του Χριστόφορου Λιοντάκη σκόρπισε θλίψη -Η συγκινητική ανάρτηση της Νίκης Τρουλλινού

Το Ίνι πενθεί το άξιο τέκνο της τον διακεκριμένο και πολυβραβευμένο Έλληνα ποιητή,συγγραφέα Χριστόφορο Λιοντάκη που πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών στην Αθήνα και κηδεύεται την Δευτέρα 29 Ιουλίου στις 4,30μμ στον Ι Ναό-κοιμητήριο Χαλανδρίου.

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης που ζούσε στην Αθήνα είχε ισχυρούς δεσμούς με την γενέτειρα του το Ινι,τους συγγενείς,φίλους,τους τοπικούς φορείς,ερχόταν συχνά και συμμετείχε σε κάθε πρωτοβουλία και δράση για το καλό του τόπου του.Μάλιστα η προσφορά του ήταν μεγάλη στον τομέα του Πολιτισμού καθώς παραχώρησε το πατρικό παραδοσιακό του σπίτι το οποίο στεγάζει σήμερα μια σπάνια Κοιτίδα πολιτισμού ,το λαογραφικό μουσείο,ενω η βοήθεια και το ενδιαφέρον του επίσης ηταν συνεχές και εκφραζόταν στις πολύ τακτικές επικοινωνίες που ειχε με τα μέλη του ΔΣ του Πολιτιστικού συλλόγου και ιδιαίτερα με τον πρόεδρο Τιτο Κοκολάκη. Ο Χριστόφορος Λιοντάκης του άρεσε να μιλά για το Ίνι και υπερηφανευόταν γιαυτό ενώ το τελευταίο του βιβλίο “Ο Μεγάλος Δρόμος”εκδόσεις Γαβριηλίδη που παρουσίασε με επιτυχία πέρυσι σε Αθήνα και Ηράκλειο ήταν αφιερωμένο στο Ίνι των παιδικών του χρόνων με προσωπικά βιώματα.

Ο Θάνατος του Χριστόφορου Λιοντάκη σκόρπισε θλίψη σε μεγάλους και νέους στο χωριό του το Ίνι,στην κοινωνία του Ηράκλειου,της Κρήτης αλλά και ευρύτερα στην Ελλάδα,ενω είναι χαρακτηριστικό το συλλυπητήριο ψήφισμα που εξέδωσε το ΔΣ του Πολιτιστικού συλλόγου Ινίου-Μοναστηρακίου “ΙΝΑΤΟΣ”και υπογράφεται από τον πρόεδρο Τιτο Κοκολάκη.


Τη θλιβερή είδηση του θανάτου του "έφερε" με ανάρτησή της η Νίκη Τρουλλινού. "Ανεβάζοντας" στο facebook μια φωτογραφία του εκλιπόντος και ενθυμούμενη ένα διάλογό τους, γνωστοποίησε το χαμό του ποιητή που "έφυγε" σιωπηλά κι αθόρυβα, το πρωί.

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης γεννήθηκε το 1945 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας δικαίου στο Παρίσι. Το 1973 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Το τέλος του τοπίου. Ο ποιητής ανήκει στην αποκαλούμενη Γενιά του '70, μαζί με άλλους συγγραφείς που άρχισαν να δημοσιεύουν τα έργα τους κατά τη δεκαετία του 1970, και κυρίως προς το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας και τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Η συλλογή του «Με το φως», 1999, τιμήθηκε ταυτόχρονα με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και με το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού «Διαβάζω», το 2000. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και αγγλικά και έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Harvard Review», στα τεύχη 50, 1998 και 80, 2000.

Ο Θάνος Μικρούτσικος έχει μελοποιήσει ποιήματά του που έχουν κυκλοφορήσει σε CD με τίτλο Ποίηση με μουσική: Κωνσταντίνος Καβάφης-Χριστόφορος Λιοντάκης. Το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας τον έχρισε Ιππότη της Τάξεως Γραμμάτων και Τεχνών και ο δήμος Ηρακλείου του απένειμε το βραβείο Νίκου Καζαντζάκη. Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου του.

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης έχει γράψει μία σειρά από σπουδαία ποιήματα ενώ παράλληλα έκανε μεταφράσεις. Ο θάνατός του βύθισε στο πένθος τον κόσμο των γραμμάτων. «Μόλις έμαθα ότι πέθανε ο Χριστόφορος Λιοντάκης. Η Ελληνική ποίηση έχασε έναν από τους σημαντικότερους ποιητές της και εγώ έναν καλό, πιστό φίλο», έγραψε ο διευθυντής του περιοδικού «Ποιητική», Χάρης Βλαβιανός, στο Facebook.

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μορφές των Γραμμάτων μας, κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Ποιητής, μεταφραστής, δοκιμιογράφος – σε κάθε τομέα που υπηρέτησε, αφήνει ένα σημαντικό έργο, ως πολύτιμο και διαρκές απόκτημα για τον Νεοελληνικό Πολιτισμό.

Η πορεία του ως σήμερα, από τη γενέτειρά του, το Ίνι, και το Ηράκλειο Κρήτης, όπου πέρασε τα γυμνασιακά του χρόνια, στάθηκε μια επίμοχθη διαδρομή που τον καταξίωσε στην πνευματική ζωή του τόπου μας. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, και από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού με το μετάλλιο του Ιππότη της Τάξεως των Τεχνών και των Γραμμάτων. Ο Δήμος Ηρακλείου του είχε απονείμει για το έργο και την προσφορά του στα Γράμματά μας, το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης».

Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του.

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του διακεκριμένου ποιητή, μεταφραστή και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας μας, Χριστόφορου Λιοντάκη. Εξαιρετικός μεταφραστής, o Λιοντάκης είχε ασχοληθεί συστηματικά με τη γαλλική ποίηση και λογοτεχνία, έχοντας μεταφράσει μεταξύ άλλων Ζενέ, Απολλιναίρ, Μπονφουά, Ελυάρ, Ρεμπώ, Πονζ, Βαλερύ, Σταντάλ και έχοντας εκδώσει Ανθολογία γαλλικής ποίησης. Τιμήθηκε από το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού, που τον είχε χρίσει Ιππότη της Τάξεως Γραμμάτων και Τεχνών. Έχοντας βραβευθεί για το ποιητικό του έργο, ο Λιοντάκης ανήκει στη λεγόμενη «Γενιά του ΄70». Εκτενώς επίσης ασχολήθηκε με τη θεατρική μετάφραση και συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.




Φωτογραφίες από τα εγκαίνια του Λαογραφικού μουσείου Ινίου και τη βράβευση Χριστόφορου Λιοντάκη από τον Πολιτιστικό σύλλογο

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ “ΙΝΑΤΟΣ”

“Στο Ίνι, σήμερα, 26 Ιουλίου 2019, ημέρα Παρασκευή, μετά το άγγελμα του θανάτου του συντοπίτη μας ποιητή Χριστόφορου Λιοντάκη, συνήλθε το Διοικητικό Συμβούλιο του πολιτιστικού συλλόγου Ίνι – Μοναστηράκι «ΙΝΑΤΟΣ», σε έκτακτη συνεδρίαση και αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση Συλλυπητηρίου ψηφίσματος, ως ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής, στο Χριστόφορο Λιοντάκη, τον δικό μας άνθρωπο, που διακρίθηκε ευρύτερα για την προσφορά του στην κοινωνία και τον πολιτισμό. Η έννοια του για την κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του γενέθλιου τόπου ήταν διαρκής. Ενδιαφερόταν όχι μόνο για το κοινωνικό σύνολο αλλά και για κάθε άνθρωπο προσωπικά. Ξεχωριστή πράξη, η δωρεά της πατρικής του οικίας στην τοπική κοινωνία, για τη δημιουργία μιας κιβωτού μνήμης, του λαογραφικού μουσείου Ινίου. Άνθρωπος σεμνός, ευγενής, με ήθος και εντιμότητα κέρδισε δίκαια την εμπιστοσύνη και την καθολική αναγνώριση του κόσμου. Στη μνήμη του το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου Ίνι – Μοναστηράκι «ΙΝΑΤΟΣ», αποφάσισε:

1. Να εκφράσει τα ειλικρινή και θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους και να τους επιδώσει το παρόν ψήφισμα,

2. Να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία,

3. Να καταθέσει ποσό, αντί στεφάνου, υπέρ της ενορίας αγίου Γεωργίου Ινίου,

4. Να τελέσει επιμνημόσυνη δέηση στο Ίνι,

5. Να οργανώσει πολιτιστικό γεγονός αντάξιο της προσωπικότητας του,

6. Να αναρτήσει το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου και να το δημοσιεύσει στα ΜΜΕ. Για το Δ.Σ. του Π.Σ. Ίνι – Μοναστηράκι «ΙΝΑΤΟΣ»

Ο πρόεδρος Τίτος Κοκολάκης.




ΧΡ. ΛΙΟΝΤΑΚΗΣ.ΠΟΙΗΤΙΚΟ -ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης γεννήθηκε το 1945 και σπούδασε νομικά στην Αθήνα ενω παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας δικαίου στο Παρίσι. Το 1973 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο "Το τέλος του τοπίου". Η συλλογή του "Με το φως", 1999, τιμήθηκε ταυτόχρονα με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και με το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού "Διαβάζω", το 2000. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και αγγλικά και έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό "Harvard Review", στα τεύχη 50, 1998 και 80, 2000.

Ο Θάνος Μικρούτσικος έχει μελοποιήσει ποιήματά του που έχουν κυκλοφορήσει σε CD με τίτλο "Ποίηση με μουσική: Κωνσταντίνος Καβάφης-Χριστόφορος Λιοντάκης".

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας τον ονόμασε Ιππότη της Τάξεως Γραμμάτων και Τεχνών και ο Δήμος Ηρακλείου του απένειμε το βραβείο Νίκου Καζαντζάκη. Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου του.

Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ

(2017) Ο μεγάλος δρόμος, Γαβριηλίδης

(2015) Ποιήματα 1982-2010, Γαβριηλίδης

(2012) Εικόνες που επιμένουν, Γαβριηλίδης

(2010) Στο τέρμα της πλάνης, Εκδόσεις Καστανιώτη

(2009) Αθηναϊκό μειδίαμα, Γαβριηλίδης

(2000) Με το φως, Εκδόσεις Καστανιώτη

(1999) Υπόγειο γκαράζ, Κέδρος

(1996) Ο μινώταυρος μετακομίζει, Εκδόσεις Καστανιώτη

(1993) Νυχτερινό γυμναστήριο, Εκδόσεις Καστανιώτη

(1991) Ο ροδώνας με τους χωροφύλακες, Εκδόσεις Καστανιώτη

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα

(2016) Χαιρετισμός στον Κώστα Ε. Τσιρόπουλο, manifesto

(2013) Ημερολόγιο: Παιδιά του κόσμου, Εκδόσεις Γκοβόστη

(2008) Ενδοσκεληδόν, Ζήτρος

(2007) Σύγχρονη ερωτική ποίηση, Εκδόσεις Καστανιώτη

(2000) Προσφορά στον Άγγελο Τερζάκη, Ευθύνη

Μεταφράσεις

(2016) Genet, Jean, 1910-1986, Ο σκοινοβάτης. Ο θανατοποινίτης, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

(2014) Bonnefoy, Yves, 1923-2016, Η αποθέωση του πραγματικού, Γαβριηλίδης

(2007) Συλλογικό έργο, Bizet: Carmen, 1875, Alter - Ego ΜΜΕ. Α.Ε.

(2007) Συλλογικό έργο, R. Strauss: Salome, 1905, Alter - Ego ΜΜΕ. Α.Ε.

(2007) Συλλογικό έργο, Richard Strauss: Σαλώμη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

(2007) Apollinaire, Guillaume, 1880-1918, Σαλτιμπάγκοι και άλλα ποιήματα, Γαβριηλίδης

(2006) Συλλογικό έργο, Ζαν-Φιλίπ Ραμώ: Πλάταια, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

(2006) Genet, Jean, 1910-1986, Ο σκοινοβάτης, Εκδόσεις Καστανιώτη

(2006) Συλλογικό έργο, Πάμπλο Πικάσσο, Εκδόσεις Καστανιώτη

(2004) Rimbaud, Jean Arthur, 1854-1891, Μια εποχή στην κόλαση, Γαβριηλίδης

(2001) Éluard, Paul, 1895-1952, Έντεκα ποιήματα, Γαβριηλίδης [μετάφραση, επιμέλεια]

(2001) Η ελληνική επανάσταση του 1821 στον καθρέφτη της ρωσικής ποίησης, Βιβλιοπωλείον της Εστίας

(1999) Ponge, Francis, 1899-1988, Η φωνή των πραγμάτων, Γαβριηλίδης [μετάφραση, επιμέλεια]

(1999) Valéry, Paul, 1871-1945, Ποίηση και αφηρημένη σκέψη. Η καθαρή ποίηση, Πλέθρον

(1996) Συλλογικό έργο, Ανθολογία του μαύρου χιούμορ, Αιγόκερως

(1996) Genet, Jean, 1910-1986, Ο σκοινοβάτης, Εκδόσεις Καστανιώτη

(1992) Genet, Jean, 1910-1986, Ο σκοινοβάτης, Εκδόσεις Καστανιώτη

(1985) Bonnefoy, Yves, 1923-2016, Ποιήματα, Εκδόσεις Καστανιώτη

(1981) Bonnefoy, Yves, 1923-2016, Οι τάφοι της Ραβέννας, Γνώση

(1980) Emmanuel, Pierre, Τετράδιο Πιέρ Εμμανυέλ, Ευθύνη

Stendhal, 1783-1842, Αρμάνς, Ηριδανός

Λοιποί τίτλοι

(2011) Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911, Ερωτικός Παπαδιαμάντης, Εκδόσεις Πατάκη [ανθολόγηση]

(2011) Ηράκλειο: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια]

(2010) Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911, Ερωτικός Παπαδιαμάντης, Εκδόσεις Πατάκη [ανθολόγηση]

(2009) Συλλογικό έργο, Ανθολογία γαλλικής ποίησης, Εκδόσεις Καστανιώτη [ανθολόγηση]

(2002) Ηράκλειο: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια]

(2001) Παπανδρέου, Νίκος Α., Δέκα μύθοι και μια ιστορία, Εκδόσεις Καστανιώτη [επιμέλεια]

(1999) Δημάκης, Μηνάς, 1913-1980, Πορεία μέσα στη νύχτα, Ερμής [επιμέλεια]

(1998) Συλλογικό έργο, Ανθολογία γαλλικής ποίησης, Εκδόσεις Καστανιώτη [ανθολόγηση]

(1995) Ελληνικά παράθυρα, Εκδόσεις Καστανιώτη [ανθολόγηση]

(1995) Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911, Το σκοτεινό τρυγόνι, Μπάστας [ανθολόγηση

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ