"Έφυγε" ο Στέλιος Μαυρομάτης - ο «ζωγράφος των τραίνων»

"Έφυγε" ο Στέλιος Μαυρομάτης - ο «ζωγράφος των τραίνων»

Είχε πολύ πλούσιο εικαστικό έργο και έργα του βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Πινακοθήκη της Κύπρου (Λευκωσία), στην Πινακοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Στέλιος Μαυρομάτης – Τέχνη», με βαθιά θλίψη ανακοίνωσε το θάνατο του ζωγράφου Στέλιου Μαυρομάτη - «του ζωγράφου των τραίνων».

Ο Στέλιος Μαυρομάτης γεννήθηκε το 1930 στην Πτολεμαΐδα. Ζούσε από πολύ μικρός μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος.

Είχε πολύ πλούσιο εικαστικό έργο και έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Πινακοθήκη της Κύπρου (Λευκωσία), στην Πινακοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, στην Πινακοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε πάρα πολλά Υπουργεία (Εξωτερικών, Οικονομικών, Πολιτισμού και Επιστημών Ελλάδος, Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης) και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αμερική, Ιαπωνία, Αίγυπτο, Κύπρο, Ουγγαρία, Βουλγαρία, κ.α).

Είχε πάρει μέρος σε περισσότερες από πενήντα ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία για το έργο του από γνωστούς ιστορικούς και κριτικούς τέχνης σε δημοσιεύσεις και εκδόσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δίδαξε επί σειρά ετών ζωγραφική με δική του μέθοδο ταχείας εκπαίδευσης σε παιδιά και ενήλικες στη Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη και το Παλαίφυτο Πέλλας, που στέφθηκαν με πολλές διαγωνιστικές επιτυχίες σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο. Πήρε μέρος σε πολλές εκπομπές στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο για την τέχνη και τη διδασκαλία της ζωγραφικής.

Η νεκρώσιμη τελετή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Μαΐου 2020 στις 3:30 μ.μ., στον Ιερό Ναό της Αγίας Αναστασίας στην Θεσσαλονίκη και σε κλειστό κύκλο λόγω της πανδημίας και των σχετικών απαγορεύσεων.

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Στέλιος Μαυρομάτης – Τέχνη» θα συνεχίσει την περαιτέρω προβολή και αξιοποίηση του έργου του - εικαστικού και διδακτικού.

Στέλιος Μαυρομάτης

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ