Ελβετία: Πέθανε ο σκηνοθέτης Ζαν-Μαρί Στρομπ

Newsroom
Newsroom

Υπήρξε ο δημιουργός ενός αντικομφορμιστικού σινεμά τη δεκαετία του '60

Πέθανε ο σκηνοθέτης, Ζαν-Μαρί Στρομπ (Jean-Marie Straub), ο δημιουργός ενός στρατευμένου και αντικονφορμιστικού σινεμά από τη δεκαετία του 1960, όπως ανακοίνωσε η Ταινιοθήκη της Ελβετίας.

Ο σκηνοθέτης πέθανε στο σπίτι του, σε ηλικία 80 ετών, με τον διευθυντή της Ταινιοθήκης της Ελβετίας, Frédéric Maire, να δηλώνει «σε ευχαριστούμε Ζαν-Μαρί για τη γενναιοδωρία και την πολύ επίκαιρη αιχμηρή ματιά σου στον κόσμο. Θα διαφυλάξουμε την κληρονομιά σου και θα την κάνουμε να λάμψει».

Η αναφορά στην διαδρομή του δεν μπορεί να γίνει χωριστά από το δίδυμο που σχημάτισε με την Ντανιέλ Υγιέ (Danièle Huillet), την σύντροφό του από το 1954, για να θέσουν σε αμφισβήτηση τα παραδοσιακά αφηγηματικά και αισθητικά σχήματα. Η Ντανιέλ Υγιέ πέθανε το 2006 σε ηλικία 70 ετών.

Γεννημένος στις 8 Ιανουαρίου 1933 στο Μετς της Γαλλίας, ο Jean-Marie Straub ξεκίνησε ως βοηθός σπουδαίων κινηματογραφιστών όπως ο Jean Renoir, ο Abel Gance, ο Jacques Rivette και ο Robert Bresson. Τότε ήρθε κοντά στην ομάδα που δημιουργήθηκε από τους Jacques Rivette, François Truffaut και Jean-Luc Godard, τους πρωτοπόρους της Nouvelle Vague.

Θα φύγει από την Γαλλία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας για να βρει καταφύγιο στη Γερμανία, όπου το δίδυμο Straub/Huillet σκηνοθετεί την μικρού μήκους ταινία “Machorka-Muff” (1962).

Τα θεμέλια του ασυμβίβαστου ύφους του κινηματογραφικού διδύμου θα τεθούν το 1967 με την μεγάλου μήκους ταινία «Chronique d’Anna Magdalena Bach».

Πηγή: newsit.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ