Ενα μοναδικό αφηγηματικό ταξίδι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 8 Αυγούστου από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά.

Αρχαιολογικοί θησαυροί από πρόσφατες ανασκαφές στο ανακτορικό κέντρο στη Ζώμινθο, στους Πέρα Γαλήνους, στο Καλό Χωράφι Μυλοποτάμου και σε πολλές άλλες περιοχές της Κρήτης θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της προσωρινής έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείο Ρεθύμνου, που στεγάζεται στον ενετικό ναό του Αγίου Φραγκίσκου, και θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 8 Αυγούστου από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά.

Η προσωρινή έκθεση φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης για χιλιάδες Ελληνες και ξένους επισκέπτες καθώς «υπόσχεται» ένα μοναδικό αφηγηματικό ταξίδι στην πλούσια ιστορία της Κρήτης, ενώ αναμένεται να δώσει το ερέθισμα για επισκέψεις και στους χώρους από τους οποίους προέρχονται τα ευρήματα αυτά.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά εκθέματα που χρονολογούνται από την Προϊστορική έως την Ενετική Περίοδο, ενώ για πρώτη φορά θα εκτεθούν ευρήματα βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.

Μεταξύ των εκθεμάτων που για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στο κοινό είναι ένας χάλκινος κρατήρας θολωτού τάφου του 11ου αιώνα π.Χ., ο οποίος εκτιμάται ότι είχε εισαχθεί από την Κύπρο, πανέμορφα ψηφιδωτά του 4ου-5ου αιώνα π.Χ. από την περιοχή της Αργυρούπολης αλλά και ιδιαίτερες τοιχογραφίες.

Με μεράκι

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, η έφορος Αναστασία Τζιγκουνάκη, δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το αποτέλεσμα αυτής της σοβαρής προσπάθειας. Παρά την ελάχιστη χρηματοδότηση, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό και αποδίδεται στο μεράκι και στην αγάπη όλων όσοι εργάστηκαν για την ολοκλήρωση της προσωρινής έκθεσης.

Ως γνωστόν, το υφιστάμενο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου αντιμετωπίζει σοβαρά στατικά προβλήματα και η λειτουργία νέου είναι αδιαπραγμάτευτος στόχος για την Εφορεία Αρχαιοτήτων αλλά και την κοινωνία του Ρεθύμνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου προβλέπεται η έκθεση αντικειμένων και από την Οθωμανική Περίοδο.

Ο ιστορικός πλούτος της προσωρινής έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου ξεκινάει από το ίδιο το κτίριο στο οποίο φιλοξενείται, τον ναό του Αγίου Φραγκίσκου. Αποτελούσε τον κύριο ναό της ομώνυμης Μονής του Τάγματος των Φραγκισκανών μοναχών. Η ίδρυσή της ανάγεται πιθανόν στις αρχές του 16ου αιώνα μ.Χ. Η μονή, παρά τον μικρό αριθμό μοναχών, φαίνεται ότι είχε ιδιαίτερη αίγλη, αφού ο ναός αποτελούσε έδρα της θρησκευτικής αδελφότητας της Παναγίας των Καρμελιτών και χώρο ταφής αξιωματούχων και πλουσίων, όπως προκύπτει από τα νοταριακά έγγραφα.

Επί οθωμανικής κυριαρχίας η μονή μετατράπηκε σε πτωχοκομείο. Από τη μονή διασώζεται το καθολικό και κάποια προκτίσματα στα νότιά του. Ο ναός ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής, με εγκάρσιο κλίτος και ορθογώνιο πρεσβυτέριο, που το πλαισιώνουν δύο ορθογώνια παρεκκλήσια. Το μεγαλοπρεπές θύρωμά του, που φέρει τα μοναδικά στο Ρέθυμνο σύνθετου ρυθμού κιονόκρανα, αποτελεί μία από τις επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στον ναό τον ύστερο 16ο - πρώιμο 17ο αιώνα μ.Χ. και του προσέδωσαν τον αναγεννησιακό χαρακτήρα του.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ / Ευαγγελία Καρεκλάκη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ