Ένα συνέδριο για τον Ν. Καζαντζάκη στη Θεσσαλονίκη

Newsroom
Newsroom

Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδειχθούν οι σχέσεις του Καζαντζάκη με ορισμένους από τους σπουδαιότερους μη Έλληνες διανοούμενους της εποχής του και να εξεταστούν οι δεσμοί του και οι συνάφειες με αυτούς.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 140 χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη και 35 χρόνων από την ίδρυσή της, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη διοργανώνει Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ  ΓΙΑ ΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ» που θα διεξαχθεί το Σάββατο, 25 και την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Προσκαλούνται ερευνητές και μελετητές του Καζαντζακικού έργου, συγγραφείς, μέλη Δ.Ε.Π., εκπαιδευτικοί, διδάκτορες και υποψήφιοι διδάκτορες να συμμετάσχουν με προφορικές εισηγήσεις, οι οποίες δεν έχουν δημοσιευθεί ή ανακοινωθεί στο παρελθόν.

Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδειχθούν οι σχέσεις του Καζαντζάκη με ορισμένους από τους σπουδαιότερους μη Έλληνες διανοούμενους της εποχής του (συγγραφείς, καλλιτέχνες, μουσικούς, μεταφραστές) και να εξεταστούν οι δεσμοί του και οι συνάφειες με αυτούς.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι:

Henri Bergson, Albert Schweitzer, Maxime Gorki, Albert Camus, Juan Ramon Jimenez, Miguel de Unamuno, Jean Herbert, Panaït Istrati, Nikolai Klyuev, Marie Bonaparte, HU Shi, AKITA Ujuka,  Abbé Mugnier, Banine, Bohuslav Martinu, AlfredoVarela, Grigol Robakidje, Jorge Zalamea, Ernst Jünger, Jules Dassin, Kimon Friar, Max Tau, Börje Knös, MiguelCastillo Didier, Friedrich Nietzsche, Dante, Niccolò Machiavelli, William Shakespeare, Luigi Pirandello, Άγγλοι ποιητές και άλλοι.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ

Οι περιλήψεις των ανακοινώσεων δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 300 λέξεις και θα κριθούν από την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου. Είναι απαραίτητο να συνοδεύονται από σύντομο βιογραφικό σημείωμα (έως 150 λέξεις).

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να απευθυνθούν στη συντονίστρια του Συνεδρίου κα. Έλενα Αβραμίδου στα e-mail: [email protected], [email protected]  και  [email protected] .

Ως καταληκτική προθεσμία υποβολής των περιλήψεων ορίζεται η 15η Σεπτεμβρίου 2023 το αργότερο. Οι απαντήσεις αποδοχής ή μη των περιλήψεων των ανακοινώσεων από την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου θα ανακοινωθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ

Οι περιλήψεις των ανακοινώσεων δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 300 λέξεις και θα κριθούν από την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου.

Είναι απαραίτητο να συνοδεύονται από σύντομο βιογραφικό σημείωμα (έως 150 λέξεις). Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να απευθυνθούν στη συντονίστρια του Συνεδρίου κ Έλενα Αβραμίδου στα e-mail: [email protected][email protected]  και  [email protected] .

Ως καταληκτική προθεσμία υποβολής των περιλήψεων ορίζεται η 15η Σεπτεμβρίου 2023 το αργότερο.

Οι απαντήσεις αποδοχής ή μη των περιλήψεων των ανακοινώσεων από την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου θα ανακοινωθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Το συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Έδρας UNESCO στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλων φορέων που θα ανακοινωθούν στη συνέχεια.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί υβριδικά και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ