"Extrovert Glimpse": Μια εικαστική έκθεση στον Λάκκο

Newsroom
Newsroom

Από την Χριστίνα Γκίζα

Την Πέμπτη 13/07 ξεκινά στην περιοχή του Λάκκου, στο Ηράκλειο, και στον χώρο που ονομάζεται "Βιτρίνα" η εικαστική έκθεση της Χριστίνας Γκίζα με τίτλο "EXTROVERT GLIMPSE".

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: 

"Η Γκίζα Χριστίνα είναι εικαστικός της οποίας η δουλειά εξερευνεί το αστικό τοπίο, τις μορφές, τις υφές και τα πολυεπίπεδα νοήματα που συναντώνται στις πόλεις.

Ο εφήμερος χαρακτήρας των πόλεων, οι συνεχείς αλλαγές, τα γεμάτα σκόνη αντικείμενα, η ξεφλουδισμένη μπογιά των τοίχων, η σκουριά των παλαιών κατασκευών ελκύουν την αισθητική της και βρίσκουν θέση στο έργο της. 

Η ρήση ‘η ομορφιά βρίσκεται παντού γύρω μας’ επιτρέπει στη δημιουργό μια ρευστή και διεισδυτική καλλιτεχνική εξερεύνηση της συχνά παραμελημένης εικόνας. 

Η επιθυμία της για μια φυσική, ειλικρινή και συνεχώς εξελισσόμενη έκφραση προσεγγίζεται μέσω διάφορων τεχνικών. Συνδυασμός υλικών, παλέτα χρωμάτων, φωτογραφία, στίχοι και τυπογραφία είναι μερικά από τα στοιχεία που διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό το έργο της". 

Η ίδια η δημιουργός αναφέρει:

"EXTROVERT GLIMPSE

Περασμένοι χρόνοι: οι άνθρωποι δημιούργησαν ήχους για να επικοινωνήσουν, για να εκφράσουν βασικές ανάγκες και έπειτα συναισθήματα και σκέψεις. Οι ήχοι μεταμορφώθηκαν σε γράμματα, τα πρώτα συστήματα γραφής αναδύθηκαν. 

Παρόν: ο γραπτός λόγος είναι παντού: εφημερίδες, βιβλία, προϊόντα εμπορίου, διαφημίσεις των δρόμων, κινητά τηλέφωνα κ.α.

Extrovert Glimpse: για αυτό το project, τα γράμματα χρησιμοποιούνται για να πυροδοτήσουν ένα λεκτικό ρεύμα συνείδησης, ένα ξεχείλισμα λέξεων, το οποίο με τη σειρά του αποκαλύπτει όψεις της προσωπικότητας της δημιουργού. 

Πρόκειται για μια διαδικασία έκθεσης του εαυτού μέσω αυθόρμητης γραφής, που στοχεύει την επικοινωνία με το κοινό.

Η γραμματοσειρά που επιλέχθηκε ονομάζεται ‘Courier’ και δημιουργήθηκε αρχικά για τις γραφομηχανές της IBM στη δεκαετία του ‘50. Φέρνει στην μνήμη την παλιομοδίτικη εικόνα εκτύπωσης των πρώτων υπολογιστών. Μια αισθητική πρακτικότητας απαλλαγμένη από κάθε στιλιστικό συσχετισμό. 

Μια υπόθεση αναφέρει ότι αυτή η γραμματοσειρά και η σύνδεσή της με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή αντανακλά τη διαδικασία δημιουργίας, μέσα στην οποία η καλλιτέχνης εισέρχεται με ‘άδειο μυαλό’ και μόλις συλλεχθούν αρκετά ‘δεδομένα’ προκύπτει ένα ‘προφίλ’. 

Μία άλλη εκδοχή δηλώνει την εσωτερική ανάγκη της δημιουργού για μια εξωστρεφή φευγαλέα ματιά στα ενδότερα κομμάτια του εαυτού. 

Το project ‘Extrovert Glimpse’ αποτελείται από δώδεκα posters. Κάθε poster περιλαμβάνει ένα γράμμα. Η επιλογή των γραμμάτων έγινε τυχαία. Κάθε γράμμα πυροδότησε έναν χείμαρρο λέξεων. Οι συγκεντρωμένες λέξεις αντανακλούν στοιχεία της προσωπικότητας και των εμπειριών της δημιουργού. 

Δεν αναμένεται από τον θεατή να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της δημιουργού. Ο θεατής κουβαλά τις προσωπικές του εμπειρίες και οι ερμηνείες που θα δώσει στις λέξεις μπορούν μόνο να διαμορφώσουν μια υποκειμενική εικόνα για τη δημιουργό. 

Το επίκεντρο της προσοχής πρέπει να προσανατολιστεί και προς  την εικόνα πίσω από τις λέξεις. Φωτογραφίες από τους δρόμους των πόλεων ενώνονται με φωτογραφίες αναπαραγωγής των ζωγραφικών πινάκων της Χριστίνας. Κάθε poster αντανακλά τη συνεχή προσπάθεια για πιο αφηρημένη και λιγότερο δομημένη δημιουργία υλικού. Οι γεμάτες χρώμα και σχέδια εικόνες, η λεπτή γραμματοσειρά σχηματίζουν μια ‘θολότητα’ που καλεί τον θεατή να πλησιάσει το έργο, ώστε να μπορέσει να διαβάσει τις λέξεις. 

Οι εικόνες δεν συσχετίζονται με την επιλογή των γραμμάτων που απεικονίζονται πάνω σε αυτές. 

Ποικίλα εναύσματα, αυθόρμητη γραφή, ενδεχομενικότητα, περαστικές ματιές στην εσωτερική συνείδηση αποτελούν τον πυρήνα της εικαστικής έκθεσης Extrovert Glimpse"

Website: https://www.christinagkiza.com/
Instagram account :@christina_gkiza

40409495

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ