Φωτογραφική έκθεση της «Μύρτιδος» στην Αίγινα εντυπωσιάζει τα παιδιά

Newsroom
Newsroom

H έκθεση διεξάγεται ως τις 6 Ιουνίου 2022

 Αίσθηση προκάλεσε στα παιδιά η έκθεση φωτογραφίας της «Μύρτιδος», καθώς και έργων τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από την Πινακοθήκη της, που διεξάγεται ως τις 6 Ιουνίου 2022 στο φιλόξενο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας.

   Αποτυπώνοντας στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου τις εντυπώσεις τους, μαθητές και μαθήτριες ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και αυθορμητισμό στην έκθεση, έτσι όπως μόνο τα παιδιά μπορούν: «Θα ήθελα να φτιάχνατε κι ένα site με αυτές τις πληροφορίες (αν δεν το έχετε κάνει)», «όταν ήρθα δεν είχα καταλάβει και πολύ, αλλά μετά κατάλαβα και ήταν πολύ ενδιαφέροντα τα πράγματα που μας έδειξαν», «με συγκλόνισε η ιστορία της Μύρτιδος», «μου άρεσε πολύ η ιστορία της Μύρτιδος και με συγκίνησε», «πάρα πολύ δύσκολα αυτά που έχετε καταφέρει», «ήταν πολύ ωραία και διασκεδάσαμε πολύ, μόνο που τα αγόρια έκαναν φασαρία», «ήταν τέλεια εμπειρία και ελπίζω να έρθει και κάποιος άλλος και να περάσει τέλεια όπως εγώ», «μου άρεσε πάρα πολύ γιατί ταξιδέψαμε 1.000 χρόνια πίσω», «η Μύρτις είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, επίσης ήταν πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η ιστορία γιατί όταν βρέθηκε το κρανίο της είδαν ότι ήταν εντάξει μετά από πολλά χρόνια», είναι μερικές από τις αντιδράσεις των παιδιών που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική, πολιτιστική δραστηριότητα, την οποία διοργάνωσαν πρόσφατα η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αιγινήτισσας» Αγγελικής Ναρλή και ο ερευνητής της «Ελληνογερμανικής Αγωγής» Γρηγόρης Μηλόπουλος.

   Με τη φωτογραφική έκθεση και την ειδική εφαρμογή, μέσω 5G, που προορίζεται για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Αίγινας, παρουσιάζεται ένας νέος τρόπος διδασκαλίας της ιστορίας της μικρής Αθηναίας του 5ου αι. π. Χ. «Με την τεχνική της ψηφιακής αφήγησης, τα γεγονότα 'ζωντανεύουν' και μέσα από αυτά 'ξεπηδούν' μοναδικές ιστορίες και προσεγγίσεις ιστορικών συμβάντων που τα καθιστούν οικεία στους μαθητές και στις μαθήτριες. Αλληλοεπιδρώντας με τη 'Μύρτιδα', τα παιδιά ανακαλύπτουν μοναδικές πτυχές της ζωής στην Αρχαία Αθήνα. Σε αυτό το ιδιαίτερο Μουσείο, με την άψογη συνεργασία της Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, Στέλλας Χρυσουλάκη, και της υπεύθυνης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αίγινας, Σοφίας Μιχαλοπούλου, ξεδιπλώθηκε ένας καταπληκτικός διάλογος μεταξύ των σύγχρονων έργων τέχνης και των αρχαιολογικών ευρημάτων του Μουσείου, αφού το ένα είναι δίπλα στο άλλο», αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο «πατέρας» της Μύρτιδος, Μανώλης Παπαγρηγοράκης, καθηγητής Ορθοδοντικής στο ΕΚΠΑ.

   «Η φωτογραφική έκθεση της Μύρτιδος, που αντανακλά τη μεθοδολογία της επιστημονικής της έρευνας, και η εφαρμογή της ψηφιακής αφήγησης για τις πτυχές της καθημερινής ζωής της στην Αρχαία Αθήνα, σε συνδυασμό με τη νέα μουσειολογική προσέγγιση των αρχαιοτήτων που "συνομιλούν" με τους σύγχρονους καλλιτέχνες, έφερε τους μικρούς επισκέπτες να γράφουν και να εκφράζονται με ενθουσιασμό στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου», συμπληρώνει ο ίδιος. Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αγγελίδου Όλγα - Μαρία, Ανδρεόπουλος Βαγγέλης, Αντωνάτου Μαρία, Αϊνανζή Φανή, Δελή Ελένη, Δημητρίου Αριστοτέλης, Δουλγερίδης Μιχάλης, Καλοπαστά Μαρίνα, Μαδένης Μιχάλης, Μαναβή Πένυ, Μαρούδα Κατερίνα, Μαστερόπουλος Ιβάν, Οικονομόπουλος Ηλίας, Παναγιωτοπούλου Μαρία, Παπαγρηγοράκης Δημήτρης, Παπαδόπουλος Κωστής, Παπαδουλή Αφροδίτη, Παπακωνσταντίνου Αλέξανδρος, Πλατανιώτη Εμμανουέλα, Σαρρή Βασιλική, Σεβαστάκης Δημήτρης, Σερφιώτη Μάρη, Tardy Lisette, Τσιάρα Μάρθα, Φωλίνας Στέφανος, Χατζή Αγάπη.

   Το πρόσωπο της «Μύρτιδος» -του 11χρονου κοριτσιού που πέθανε στον μεγάλο λοιμό των Αθηνών τον 5ο αι. π.Χ.- αναπλάστηκε το 2010 από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη. Έκτοτε έχει υπάρξει «Φίλη της Χιλιετίας» από τον ΟΗΕ, γραμματόσημο από τα ΕΛΤΑ, συλλεκτικό νόμισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος, πρωταγωνίστρια σε animation, έμπνευση για ζωγράφους, γλύπτες και συγγραφείς, αλλά και για διδακτορικές εργασίες. Συμπεριελήφθη, επίσης, σε σχολικά βιβλία της αλλοδαπής, ενώ πολύ πρόσφατα εντάχθηκε στα Νέα Προγράμματα Σπουδών για τους μαθητές της Δ' Δημοτικού και Α' Γυμνασίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ