Γλυπτά του Παρθενώνα: Χαλάρωση της βρετανικής θέσης βλέπουν τα ξένα Μέσα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Χαλάρωση της βρετανικής θέσης βλέπουν τα ξένα Μέσα

Ο βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να απευθυνθεί προς το Βρετανικό Μουσείο καθώς το ζήτημα αυτό δεν είναι κυβερνητικό

Ο Μπόρις Τζόνσον αποτρέπει την απαίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναφέρει η εφημερίδα Daily Telegraph.

Ο βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να απευθυνθεί προς το Βρετανικό Μουσείο καθώς το ζήτημα αυτό δεν είναι κυβερνητικό.

Τα σχόλια του εκπροσώπου της Νταουνιγκ Στρίτ πριν από τη συνάντηση του Μπόρις Τζόνσον με τον Έλληνα πρωθυπουργό φαίνεται να σηματοδοτούν χαλάρωση της βρετανικής θέσης απέναντι στο ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων, αναφέρει η εφημερίδα Guardian.

Ο Μπόρις Τζόνσον επισημαίνει στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι «θέμα του Βρετανικού Μουσείου» σχολιάζει το Sky News.

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο Μπόρις Τζόνσον, παρά το γεγονός ότι είπε στον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κατανοεί την «δύναμη των συναισθημάτων» στην Ελλάδα για το θέμα, απομακρύνεται από την ευθύνη της βρετανικής κυβέρνησης στην μακροχρόνια αυτή διαμάχη.

Η στάση φάνηκε να αντιπροσωπεύει μια αλλαγή από τον κ. Τζόνσον, ο οποίος μόλις τον Μάρτιο είπε ότι ήταν «μακροχρόνια θέση» της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι τα Γλυπτά «αγοράστηκαν νόμιμα» από τον Βρετανό πρεσβευτή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, Λόρδο Έλγιν, στις αρχές του 19ου αιώνα και είναι πλέον «νόμιμη ιδιοκτησία» των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου.

Πριν συναντήσει τον κ. Τζόνσον ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης εγείρει την προοπτική να δανείσει άλλους θησαυρούς στο Βρετανικό Μουσείο ως αντάλλαγμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

 

Δείτε επίσης

Πρωτοσέλιδο στη Financial Times τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Πηγή: Ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ