Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό;* …στα Παραμύθια της Τρίτης!

Ελένη Μπετεινάκη
Ελένη Μπετεινάκη

Η στήλη μας «Τα παραμύθια του Σαββάτου» για όσο καιρό ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ γίνεται καθημερινή με απόψεις και ειδήσεις για νέες εκδόσεις παιδικών βιβλίων και όχι μόνο…

Της Ελένης Μπετεινάκη

Όλα στην Ελλάδα συνέβησαν κάποτε επειδή κάποιοι τα ονειρεύτηκαν… 

Η μυθιστορηματική βιογραφία του Χαρίλαου Τρικούπη με τη ζωντάνια και την απίστευτη πένα της Κατερίνας Λαγού!

«…Νομίζετε ότι στην Ελλάδα υπήρχε πάντα η δημοκρατία που ξέρετε σήμερα; Ότι πρωθυπουργοί γίνονταν εκείνοι που είχαν την ψήφο του λαού ή των βουλευτών; Νομίζετε ότι η χώρα μας ήταν πάντα μια σύγχρονη χώρα με δρόμους και τρένα; Ε, λοιπόν, όχι…» (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση του νεανικού μυθιστορήματος της Κατερίνας Λαγού σε κάνει να ήθελες να είχες γεννηθεί σε εκείνα τα χρόνια που μεγάλωσε, έζησε, κυβέρνησε ο Χαρίλαος Τρικούπης και να μπορούσες να γίνεις μέλος του Χ.Α.Ο.Σ ή έστω να παρακολουθούσες την μυθιστορηματική του ζωή και να είσαι παρών  σε αλλαγές που σημαδέψαν και άλλαξαν τούτον τον τόπο. Ο Χαρίλαος Τρικούπης, σπουδαίος πολιτικός της Χώρας μας που διετέλεσε επτά φορές Πρωθυπουργός γνωστός και για τις μνημειώδεις φράσεις που του προσάπτουν : Το περίφημο «Τις πταίει;» και το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» που ο ίδιος δεν είπε ποτέ. 

Ένα βιβλίο απόλαυση γεμάτο με ιστορία χωρίς διδακτισμό. Ένα αφήγημα που δεν χορταίνεις να διαβάζεις και που δίκαια έχει βραβευτεί δυο φορές και έχει μπει στη λίστα των αγαπημένων βιβλίων και στην καρδιά πολλών παιδιών. Όλη η ζωή του σπουδαίου πολιτικού χωρίς βαρυσήμαντες δηλώσεις και γραφούμενα αλλά ανθρώπινα και σχεδόν μαγικά γραμμένο από την Κατερίνα.  Με πολλή συγκίνηση, χαρά, λύπη νιώθοντας  τις ανασφάλειες, τα ερωτήματα, τις σκέψεις  του πιο σπουδαίου πολιτικού άνδρα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος. Καταλάβεις της ανθρώπινη του υπόσταση, Βλέπεις και μαθαίνεις  πόσο πολύ κοπίασε, προσπάθησε, ζύγιασε όλα όσα έπρεπε να κάνει και μέχρι που έφτασε για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του και να πάει τη Χώρα μας λίγο  παραπέρα. Από το πρώτο κεφάλαιο που αριστουργηματικά η Κατερίνα Λαγού  περιγράφει την ονοματοδοσία του και βάζει τον ήρωα να «παίξει»,  να αυτοσαρκαστεί και αν μας δείξει  ο ίδιος την «απέχθειά»  του για ένα τόσο ταπεινό όνομα, ίσαμε τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης, το εγγλέζικο σχολείο και την ίδρυση του Χ.Α.Ο.Σ που στη συνέχεια γίνεται Χ.Σ. Διαβάζεις απνευστί με δάκρυα χαράς, ευγνωμοσύνης και λύπης για τα πολύ σημαντικά γεγονότα μιας παιδικής ηλικίας που δεν ήταν πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα. Μια άποψη και πληροφορία του σπουδαίου «Ποιος φταίει ή Τις Πταίει » που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της εποχής «Καιροί» εξηγεί την άποψη του για την τότε Δημοκρατία και την τήρηση του Συντάγματος. Η φιλία του με τον άλλο σπουδαίο πολιτικό Θεόδωρο Δηλιγιάννη γραμμένη με απίστευτη αφήγηση και τρόπο μοναδικό δίνει οδηγίες, γνώμες και κανει πολιτική ανάλυση κατανοητή  ακόμα κι από πολύ μικρά παιδιά. 

«Κάθε μέρα θα χτίζουμε από κάτι. Μικρό στην αρχή. Πιο μεγάλο στη συνέχεια. Κάποιες μέρες θα πηγαίνουν καλά. Κάποιες θα απογοητευόμαστε. Δεν έχει σημασία. Θα έρθει η στιγμή που θα ταξιδεύουμε στην Αγγλία, θα ταξιδεύουμε στην Ελλάδα, και δε θα βρίσκουμε παρά μικρές διαφορές. Που η ζωή θα είναι το ίδιο καλή… ».

Κι έτσι αρχίσανε τα έργα, οι δανεισμοί, οι ευεργεσίες και οι …φόροι. Ήρθε κι ο έρωτας στη ζωή του Τρικούπη και μια φράση που δεν είπε ποτέ αλλά του χρεώθηκε από τις επόμενες γενιές, για πάντα .Ήταν η περίφημη : «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν!»



Αν λοιπόν θέλετε να μάθετε την ιστορία αλλιώς, με τον πιο ευχάριστο τρόπο και να αποκρυπτογραφήσετε πολλούς κωδικούς όπως το : Ξ.Ε.Σ.Κ.Ε.Π.Α.Ζ.Ω Τ.Η.Ν. Ψ.Υ.Χ.Φ.Θ.Ο.Ρ.Α. Β.Δ.Ε.Λ.Υ.Γ.Μ.Ι.Α. μπείτε στις σελίδες αυτού του βιβλίου και πείτε μου κι εμένα πως να ξεφύγετε από αυτές. Εγώ δεν το έχω καταφέρει. Το διαβάζω σε τακτά χρονικά διαστήματα και χθες ξεκίνησα και το επόμενο ιστορικό βιβλίο της Κατερίνας : Ο Χάρτης του Λευτέρη! (θα σας τα πω σύντομα κι αυτά…)

Το πόσο πολύ αγαπώ την ιστορία, όσοι διαβάζετε τη στήλη των παραμυθιών τόσα χρόνια και τα κείμενα για την πόλη μου σίγουρα το έχετε καταλάβει. Το πόσο θα ήθελα τούτο το μάθημα να υπάρχει στα σχολεία με ένα διαφορετικό τρόπο δε λέγεται. Η Κατερίνα Λαγού  κατάφερε (μαζί και η Μαρία Αγγελίδου) για μια ακόμα φορά να με κάνει να πω: Εδώ είμαστε! Έτσι πρέπει να διδάσκεται η Ιστορία…Σαν ένα καλό νεανικό μυθιστόρημα, ένα παραμύθι καλογραμμένο και σύγχρονο που το διαβάζεις, το ξαναδιαβάζεις και θες να μαθαίνεις όλο  και  περισσότερα για τον τόπο σου, το παρελθόν, τα μεγάλα γεγονότα και τους ανθρώπους που σημάδεψαν με τη ζωή, την πορεία, τη εξέλιξη , την ιστορία της πατρίδας μας.
Χαρίλαος Τρικούπης στους μεγαλύτερους πασίγνωστος, για τους μικρότερους ήταν ένας από τους πρωθυπουργούς της νεότερης ιστορίας και πολιτικής της Ελλάδας που βοήθησε πολύ στον εκσυγχρονισμό της και στην ταυτότητα της. 

Ένα βιβλίο που με τον τρόπο της η Κατερίνα μας κάνει να αγαπήσουμε κάθε πτυχή της ιστορίας μας, κάθε πρόσωπο που συνέβαλε λίγο ή πολύ στα σημερινά κεκτημένα μας και  που πραγματικά θα σας κάνει να δείτε την ιστορία και τα πρόσωπά της με διαφορετικό μάτι…

Λάτρεψα την Σοφία… Έκλαψα για την Αγλαΐα! 

Το βιβλίο ντύνει μοναδικά με τα σχέδια της η Πετρούλα Κρίγκου. Ασπρόμαυρα μικρά έργα τέχνης που θυμίζουν ίσως κόμικς  και καλοσχηματισμένες  καρικατούρες ηρώων και που θα σας γοητεύσουν.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει χρονολόγιο, βιογραφικά σημειώματα και ενδεικτική βιβλιογραφία για όποιον θέλει να διαβάσει ακόμα περισσότερα για την Ιστορία!

Το βιβλίο έχει βραβευτεί :

Βραβείο Λότη Πετροβιτς-Ανδρουτσιοπύλου σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα 2019, ΙΒΒΥ Ελλάς (κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου)

Εύφημη Μνεία Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 2016

Για παιδιά από 11 χρόνων…

*Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό; Κατερίνα Λαγού, εικ: Πετρούλα Κρίγκου, εκδ. Ψυχογιός

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ  : http://webdata.psichogios.gr/sample/9786180124989.pdf 

και αναζητήστε το στα βιβλιοπωλεία της γειτονιά σας ή : https://www.psichogios.gr/books/xarilaos-ti-onoma-einai-ayto.html 

https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ