"Η Εκπαίδευση στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης"

Διάλεξη με ομιλητή τον διακεκριμένο Καθηγητή Βασίλειο Φθενάκη

Η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου το 2019 συμπληρώνει 50 χρόνια δραστηριότητας στον τόπο μας και όχι μόνο αφού δίνει το παρόν και εκτός αυτού σε αρκετές περιπτώσεις.

Στο πλαίσιο του σκοπού της επιδιώκει την ανάδειξη και την προβολή σημαντικών θεμάτων όσο και προσωπικοτήτων, επιθυμώντας έτσι να συμβάλλει από τη μεριά της στην πνευματική ανάπτυξη του τόπου.

Έχει προσκαλέσει κατά καιρούς για τον σκοπό αυτό επιστήμονες, ανθρώπους της Τέχνης, προσωπικότητες με σημαντικό πνευματικό και κοινωνικό έργο να εκθέσουν τις απόψεις τους εδώ. Να δώσει κατ’ αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία να γίνουν κοινωνοί οι ενδιαφερόμενοι συντοπίτες μας σε σημαντικά πολιτιστικά θέματα του καιρού μας και να προκύψει ένας γόνιμος και δημιουργικός διάλογος πάνω σ’ αυτά.
Ο Καθηγητής Βασίλειος Φθενάκης είναι διεθνώς καταξιωμένος. Το βιογραφικό του πλουσιότατο. Ζηλευτές σπουδές στην Ανθρωπολογία, Ανθρωπογενετική και Μοριακή Γενετική, στην Ψυχολογία, στη Βιολογία, στις Επιστήμες της Αγωγής… Τρεις φορές διδάκτορας, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Διευθυντής Ινστιτούτων με κύρος στην Γερμανία, σύμβουλος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, της αντίστοιχης της Κίνας, της Ρωσίας, και άλλων χωρών. Είναι μέλος πολλών Επιστημονικών Εταιρειών ανά τον κόσμο, έχει υλοποιήσει πάνω από πενήντα ερευνητικά προγράμματα, έχει γράψει πάνω από 100 βιβλία και έχει δημοσιεύσει πάνω από 150 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

Ο Βασίλειος Φθενάκης κατάγεται εξ ημισείας από το Βραχάσι. Η μητέρα του ήταν από το Κιλκίς. Ο πατέρας του, που σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο, ήταν από το Βραχάσι. Ο ίδιος έκανε τα πρώτα βήματά του στο Κιλκίς. Σήμερα έχει μόνιμη έδρα τη Γερμανία αλλά περιοδεύει τον κόσμο προσφέροντας την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει σε όποια χώρα του το ζητήσει.

Στο Βραχάσι έχει φτιάξει το σπίτι του και συχνά βρίσκεται εδώ. Από όσο γνωρίζουμε η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στις χώρες που του έχουν ζητήσει μέχρι σήμερα συνεργασία.

Στον τόπο καταγωγής του θα βρίσκεται για λίγο, όπως μας είπε, και θεωρήσαμε πρέπον να εκμεταλλευτούμε την εδώ παρουσία του, τώρα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, προκειμένου να τον παρακαλέσουμε να μας αναπτύξει ένα θέμα που θεωρούμε ότι αφορά το μέλλον της Εκπαίδευσης.
Ο τίτλος που επιλέχθηκε είναι:

«Η μεταρρύθμιση Εκπαιδευτικών Συστημάτων και οι προκλήσεις της ψηφιακής Εκπαίδευσης».

Το βασικό ερώτημα για την Ελληνική Εκπαιδευτική πραγματικότητα κατά τη γνώμη μας είναι το πώς οριοθετούνται οι αλλαγές που επιφέρει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στο χώρο της Εκπαίδευσης και το τι μέλλει γενέσθαι προκειμένου να μην βλέπουμε τα τραίνα να περνούν από μπροστά μας και να φεύγουν.

Η ποιότητα της Εκπαίδευσης σε ένα κράτος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη ασφαλώς με το μέλλον του. Πως αντιμετωπίζουν το φαινόμενο τα λεγόμενα «προηγμένα» κράτη; Ποια τα μηνύματα από την Ελληνική πραγματικότητα;
«Τα τελευταία 20 χρόνια … οι αρχές των Δομιστών … αντικαθίστανται από τις αρχές του Κοινωνικού Δομισμού, που αναφέρονται στο έργο των Ρώσων Lev Vygotzky και Mikhail Bakhtin, του Γερμανού Jürgen Habermas και του πολωνικής καταγωγής Jerome Bruner. (…) Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια εντελώς νέα πρόκληση. Η παραγωγή γνώσης είναι, για πρώτη φορά, δυνατή χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ατόμου. Η Τεχνητή Νοημοσύνη προσφέρει νέες και ακόμη απρόβλεπτες προοπτικές στην περιοχή αυτή. Οι νέες τεχνολογίες παίζουν ένα ενεργό ρόλο, μαζί με εκπαιδευτικούς και μαθητές, στη οργάνωση μαθησιακής διαδικασίας», υποστηρίζει ο Φθενάκης.

Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 19.30 στο χώρο του Επιμελητηρίου Λασιθίου ο Καθηγητής Βασίλειος Φθενάκης θα αναπτύξει το θέμα του παρουσιάζοντας τις σύγχρονες αντιλήψεις για το μέλλον της Εκπαίδευσης. Της Εκπαίδευσης στο Παγκόσμιο Χωριό της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ