«Η Φύση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη»

Newsroom
Newsroom

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο στη Λάρισα

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) είναι ένα ανεξάρτητο διεθνές πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1988 στη Γενεύη, παρουσία της Ελένης Καζαντζάκη, του Γιώργου Ανεμογιάννη, ιδρυτή του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, και του τωρινού της Προέδρου και Πρεσβευτή Ελληνισμού Γιώργου Στασινάκη. Ο κύριος σκοπός του είναι η προώθηση – με διάφορους τρόπους και ιδιαίτερα με μελέτες –  του έργου και της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957). Εκδίδει την ετήσια επιθεώρηση «Le Regard crétois/Η Κρητική Ματιά», η οποία περιέχει άρθρα, μελετήματα, ανέκδοτα κείμενα του συγγραφέα σε τέσσερις γλώσσες (γαλλικά, ελληνικά, αγγλικά, ισπανικά), βιβλιοπαρουσιάσεις και κριτικές. Εκδίδει, επίσης, το τετραμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο «Synthesis» σε οκτώ γλώσσες. Σήμερα, 34 χρόνια μετά, δραστηριοποιείται σε 131   πέντε ηπείρους και έχει πάνω από 9.000 μέλη που αγαπούν τον Κρητικό συγγραφέα και διαβάζουν το έργο του. 

Περισσότερες πληροφορίες στην  ιστοσελίδα: www.amis-kazantzaki.gr και στο www.facebook.com/amis.kazantzaki.gr/.

Η ΔΕΦΝΚ διοργανώνει Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα:

«H Φύση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη».

Στο Συνέδριο συμμετέχουν ως ομιλητές πάνω από 20 μελετητές του έργου του Ν. Καζαντζάκη, από Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία και Ισπανία. Η σχέση του Ν. Καζαντζάκη με τη Φύση, τόσο στη ζωή όσο και στο έργο του, είναι ένα θέμα το οποίο δεν έχει μελετηθεί μέχρι τώρα εκτενώς, ενώ είναι γνωστή η «λατρεία» του για τη Φύση και η αγωνία και μαχητικότητά του για την προστασία της μέσα από το έργο του.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου, 2022 μέχρι την Κυριακή, 20 Νοεμβρίου, 2022 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Θα είναι υβριδικό (συμμετοχή με ζωντανή παρουσία ή διαδικτυακά μέσω zoom ). Η εγγραφή είναι δωρεάν. Θα χορηγηθούν πιστοποιητικά συμμετοχής. Υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης και από το Youtube στο κανάλι ΔΕΦΝΚ ΕΛΛΑΔΑ.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λαρισαίων και τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα, ενώ υποστηρίζεται από τους εξής φορείς:

  • το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας (ΠΟΚΕΛ),
  • τον Όμιλο Φίλων Ν. Καζαντζάκη Λάρισας,
  • το Γαλλικό Ινστιτούτο στη Λάρισα-Γαλλική Πρεσβεία
  • την Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, 
  • το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη,  
  • τη Νίκη Σταύρου, πνευματική δικαιούχο του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

Πλαισιώνεται, επίσης, από ποικίλες εκδηλώσεις, όπως την παράσταση του Θεάτρου Σκιών του Χ. Στανίση, «Στα παλάτια της Κνωσσού», πάνω στο ομώνυμο έργο του Ν. Καζαντζάκη για μικρά και μεγάλα(!) παιδιά, σε συνεργασία με τη ΔΕΦΝΚ, την παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου «η πόλις» κ.α.

 Το Συνέδριο θα αποτελέσει αναμφιβόλως σημαντικό γεγονός και όχι μόνο για τη Λάρισα. Καλούμε να συμμετάσχουν φορείς, εκπαιδευτικοί, περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.α., αλλά και κάθε πολίτης, που αγαπά το έργο του Ν. Καζαντζάκη, καθώς και τη Φύση και την προστασία της. Σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του Συνεδρίου.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ