«Η Καταπακτή»: Μια "κρητική" ταινία που γυρίστηκε μέσα στο lockdown

«Η Καταπακτή»: Μια "κρητική" ταινία που γυρίστηκε μέσα στο lockdown

Δημιούργημα της καλλιτεχνικής Ομάδας Νόημα

Πολλές φορές έχουμε ακούσει το ρητό που λέει ότι όταν θέλεις κάτι πολύ, θα βρεις τρόπο να το κάνεις.

Μια μικρή καλλιτεχνική ομάδα από το Ηράκλειο της Κρήτης το απέδειξε αυτό γυρίζοντας μια ταινία μεγάλου μήκους, χωρίς καμία εταιρία παραγωγής από πίσω της, χωρίς κανέναν χορηγό η μάνατζερ, απλά και μόνο με την προσωπική δουλειά των ανθρώπων που πίστεψαν σε αυτό το εγχείρημα και τελικά το υλοποίησαν. 

Η Ομάδα Νόημα κατάφερε εν μέσο lock down και ουσιαστικά με τα λίγα χρήματα που είχαν μείνει στα ταμεία της, να γυρίσει την ταινία «Η ΚΑΤΑΠΑΚΤΗ» μια ταινία διάρκειας 89 λεπτών η οποία προσπαθεί να αναλύσει μέσο της σάτιρας την κοινωνική δομή που γεννιέται μέσα από την σύγχρονη νοοτροπία περί ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. 

Ουσιαστικά η ταινία, βλέπει έναν κόσμο ο οποίος με το πρόσχημα της ασφάλειας, γίνεται όλο και λιγότερο δημοκρατικός, περισσότερο πιεστικός και αναγνωρίζει μια εξουσιαστική αρχή η οποία δεν έχει καμία διάθεση να αναιρέσει την εξουσιαστική επιρροή που έχει πάνω στην κοινωνία που ελέγχει.

Άρα μπορεί να πει κανείς ότι το έργο είναι μια πολιτική και κοινωνική σάτιρα που στηλιτεύει την διαχείριση της πληροφορίας, την δύναμη που απορρέει από τον φόβο ενός υπαρκτού ή ανύπαρκτου προβλήματος και την δύναμη που πηγάζει από την αυθεντία.

 

Αρχιτέκτονας αυτού του εγχειρήματος είναι ο Ηρακλειώτης συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιάννης Ζωγραφάκης ο οποίος εκτός από το σενάριο και την σκηνοθεσία της ταινίας, επιμελήθηκε και την μουσική της. 

Όπως μας λέει ο ίδιος «Οι απαγορεύσεις αλλά και η οικονομική δυσχέρεια στην οποία περιήλθα, όπως όλοι όσοι ασχολούμαστε με την τέχνη, με έκανε να σκεφτώ διαφορετικά. μια άλλη πιο εύκολη εποχή, μπορεί να μην είχα καν σκεφτεί την δημιουργία μιας ταινίας. Όμως η ανάγκη για δημιουργία και η ανάγκη να μιλήσεις και να πεις αυτό που πιστεύεις, άσχετα αν συμφωνούν όλοι μαζί σου, με έκανε να τολμήσω αυτό το εγχείρημα και ευτυχώς είχα μαζί μου ανθρώπους με ταλέντο, όρεξη για δουλειά οι οποίοι στήριξαν αυτό το εγχείρημα. Χωρίς αυτούς τους ανθρώπους δεν θα είχε γίνει τίποτα».

Άξιο λόγου είναι και το γεγονός ότι όλοι οι ηθοποιοί οι οποίοι συμμετέχουν στην ταινία εργάζονται ως ηθοποιοί στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ρωτήσαμε τον σκηνοθέτη για αυτή του την επιλογή… «Το ταλέντο και την διάθεση για αυτό το εγχείρημα τα βρήκα σε ανθρώπους που ήδη έχω συνεργαστεί μαζί τους στο παρελθόν ή σε ηθοποιούς που είχα δει σε θεατρικές παραστάσεις άλλων συναδέλφων. Δεν είχα καμία ανάγκη να ψάξω να βρω ηθοποιούς ήδη γνωστούς. Δεν νομίζω ότι θα είχαν να δώσουν κάτι παραπάνω στην ταινία, εκτός από μια λίγο πιο εύκολη δημοσιότητα». 

 

Υπόθεση της ταινίας 

Μετά από έναν μεγάλο πόλεμο, σε κάποιο μέρος του πλανήτη, όλες οι μεγάλες δυνάμεις υποτίθεται ότι έχουν συγκεντρώσει μέσα σε μια καταπακτή τα τοξικά κατάλοιπα των ισχυρών τους όπλων. Η καταπακτή θεωρείται ότι είναι το κουτί της Πανδώρας το οποίο αν ανοίξει κινδυνεύει να καταστρέψει όλο τον κόσμο.  Ωστόσο ο κόσμος έχει αρχίσει να γίνεται ασπρόμαυρος, χωρίς κάποιος να μπορεί να εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό. Τρεις άνθρωποι καλούνται να διαχειριστούν την ύπαρξη της καταπακτής και αντιλαμβάνονται πόσο ισχυροί μπορούν να γίνουν, χρησιμοποιώντας ως μέσο, την επικινδυνότητα της.

Η ΚΑΤΑΠΑΚΤΗ είναι μια ταινία κλειστή με πολλά κοντινά πλάνα και ένα περιβάλλον ρετρό. Η εναλλακτική σουρεαλιστική πραγματικότητα της μπορεί σε μια πρώτη ανάγνωση να μοιάζει διαφορετική από την πραγματικότητα που βιώνουμε, όμως στην ουσία περιγράφει με συμβολισμούς , τον κόσμο που έρχεται και την κοινωνία του μέλλοντος. 

Σατιρίζει την ηλιθιότητα της εξουσίας που χάρη στην δύναμη που αποκτά μέσα από τον φόβο, είναι έτοιμη να θυσιάσει ακόμα και τον ίδιο της τον εαυτό για να διατηρήσει αυτή την εξουσία.

Οι κεντρικοί χαρακτήρες μέσα από την υπερβολή και την έλλειψη προσχημάτων δείχνουν μια ξεκάθαρη εικόνα του τρίπτυχου της εξουσίας και απαλλαγμένοι από τον καθωσπρεπισμό της πραγματικότητας, μιλούν και δρουν στην ταινία πιο ελεύθερα.

Η Ταινία θα προβληθεί στον κινηματογράφο ΤΕΧΝΌΠΟΛΙΣ από 15 έως 17 Νοεμβρίου και της ευχόμαστε καλή πορεία στο κινηματογραφικό στερέωμα. 

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην ταινία «Η ΚΑΤΑΠΑΚΤΉ» έχουν οι ηθοποιοί 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΥΡΜΑΚΕΖΗΣ

ΑΝΑΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΙΚΑΕΛΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

ΙΑΣΟΝΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Επίσης στην ταινία συμμετέχουν και οι 

Φιλική συμμετοχή

ΜΑΝΟΣ ΡΑΪΝΑΚΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΚΚΑΔΑΚΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

ΙΩΑΝΝΑ ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ

ΝΙΚΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΥΤΣΑΛΑΣ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΟΥΤΣΑΛΑΣ 

Ενώ τις φωνές τους δάνεισαν οι ηθοποιοί 

ΠΕΤΡΟΣ ΦΑΡΣΑΡΑΚΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΙΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Σενάριο - Σκηνοθεσία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ

Διεύθυνση Φωτογραφίας - Κάμερα

ΜΑΝΟΣ ΚΑΣΑΠΑΚΗΣ

Βοηθός Διευθυντή Φωτογραφίας - Ηχοληψία

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΚΚΑΔAKΗΣ

Μοντάζ

ΜΑΝΟΣ ΚΑΣΑΠΑΚΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ

Boom - Script

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ

Μετάφραση της ταινίας στα Αγγλικά 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΕΛΙΜΠΑΣΑΚΗ 

"ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΘΑ ΖΩ"

Στίχοι - Μουσική: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ

Ερμηνεία: ΠΕΛΑΓΙΑ ΜΟΥΡΟΥΖΗ

Δεύτερη φωνή: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ

Κρουστά: ΧΑΡΗΣ ΓΩΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

Μπάσο: ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΗΣ

Πιάνο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ

Κιθάρα: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΛΒΟΗΣ

Ηχοληψία-Μίξη Ήχου-Mastering

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΤΣΑΚΗΣ - Mad Hat Music

 Mastering Μιχάλης Μπουτσάκης «Mad Hat Music


Καταπακτή Ταινία

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ