«Η σύμπνοια, ο κοινός σκοπός και η αλληλοσυμπλήρωση αποτελούν θεμέλιο λίθο του Apollo Voice Ensemble»

Newsroom
Newsroom

Ο συνθέτης και Διευθυντής της χορωδίας Μάνος Παναγιωτάκης μιλά για τη συναυλία της Κυριακής

Το φωνητικό σύνολο Apollo Voice Ensemble του ιστορικού μουσικού συλλόγου «Απόλλων» πρόκειται να πραγματοποιήσει μία εξαιρετική συναυλία, την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, στις 21:00 στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού», στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Ο κ. Μάνος Παναγιωτάκης, συνθέτης, φλαουτίστας και Διευθυντής της Χορωδίας Apollo Voice Ensemble μιλά στο Cretalive για την βραδιά της Κυριακής, την εντυπωσιακή πορεία της χορωδίας αλλά και το δικό του έργο.

Τι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι έρθουν το βράδυ της Κυριακής 10 Μαρτίου στο ΠΣΚΗ;

«Το κοινό της πόλης μας θα έχει την ευκαιρία να  συμπορευτεί μαζί μας σε ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο του διεθνούς χορωδιακού ρεπερτορίου, με έργα από την εποχή μπαρόκ έως και τις μέρες μας. Εξέχουσα θέση στο πρόγραμμά μας έχουν τα αποσπάσματα που θα ακουστούν από σημαντικές όπερες που παγκοσμίου ρεπερτορίου όπως «Οι Γάμοι του Φίγκαρο» (W. A. Mozart), «La Traviata» και «Nabucco» (G. Verdi), «Διδώ και Αινείας» (H. Purcell) «Το Ελιξίριο τoυ Έρωτα» (G. Donizetti) και άλλες. Παράλληλα, θα ακουστούν αποσπάσματα έργων θρησκευτικής μουσικής από συνθέτες όπως ο W. A. Mozart, o Charles Gounod, o Johann Sebastian Bach, κ.ά. Τέλος, θα έχω τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσω, δια των φωνών των συνεργατών μου δύο δικά μου έργα, εκ των οποίων το ένα σε Ά εκτέλεση. Το Apollo Voice Ensemble θα συνοδέψει η πιανίστα και παιδαγωγός Έλενα Περισυνάκη, η οποία, πέραν της πιανιστικής συνοδείας έχει συνεισφέρει σημαντικά στην εκμάθηση των εν λόγω έργων.»

Έλενα Περυσινάκη

Η πιανίστα Έλενα Περισυνάκη

 

Είστε μαέστρος σε ένα φωνητικό σύνολο που ανήκει σε έναν ιστορικό μουσικό σύλλογο. Μιλήστε μας για αυτό, για τα μέλη , τις φωνές, τις απαιτήσεις…

«Ο σύλλογος «Απόλλων» είναι πράγματι ιστορικός, με τη γέννησή του να χρονολογείται στο 1908. Πρόκειται για το σύλλογο ο οποίος, από την πρώτη στιγμή στήριξε εγκάρδια την ιδέα για τη δημιουργία του συνόλου αυτού, μετά από προσπάθεια της προέδρου Ιωάννας Γιάνναρη, η οποία έχει και την ευθύνη του σχεδιασμού των δράσεων - εκδηλώσεων  του  φωνητικού συνόλου. 

Σπουδαίο ρόλο παίζουν τα μέλη του φωνητικού συνόλου, που αποτελείται από ταλαντούχα άτομα, με σημαντικές σπουδές και γνώσεις στη μουσική, τα οποία ενώνει η αγάπη για την τέχνη. Απολαμβάνουμε ένα εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας, όπου η σύμπνοια, ο κοινός σκοπός και η αλληλοσυμπλήρωση αποτελούν θεμέλιο λίθο. Κατά καιρούς πραγματοποιούμε ακροάσεις, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αιτηθούν τη συμμετοχή τους στο σύνολο. Τα έργα που επιλέγουμε είναι αρκετά απαιτητικά, με τον πήχη να τοποθετείται ολοένα και υψηλότερα όσο το σύνολο αναπτύσσεται, ενώ το αποτέλεσμα μέχρι τώρα δικαιώνει τις προσπάθειες μας.»

Apollo Voice Ensemble

Στο Ηράκλειο υπάρχει πια ένας χώρος ιδανικός για μεγάλες διοργανώσεις, το ΠΣΚΗ.  Πως συμβάλει αυτό στην ανάπτυξη  του φωνητικού συνόλου Apollo Voice Ensemble του μουσικού συλλόγου «Απόλλων»; Ποιο είναι το ρεπερτόριο σας; 

«Αδιαμφισβήτητα, το ΠΣΚΗ αποτελεί ένα σημαντικό καλλιτεχνικό χώρο, όπου, μέσω των διαφόρων διοργανώσεων και συνδιοργανώσεών του, προσφέρει συνεχώς ευκαιρίες στο κοινό του Ηρακλείου αλλά και του νησιού να έρθει σε επαφή και να απολαύσει μορφές υψηλής τέχνης όπως η όπερα, η συμφωνική μουσική, η μουσική δωματίου, ο χορός, το θέατρο κ.ά., προσκαλώντας καλλιτέχνες και οργανικά σύνολα με σημαντική, συχνά διεθνή, πορεία στο χώρο. 

Όσο για το δικό μας ρεπερτόριο, περιλαμβάνει επί των πλείστων έργα λόγιας ευρωπαϊκής φωνητικής μουσικής από την περίοδο της Αναγέννησης και του Μπαρόκ μέχρι τις μέρες μας. Μελετάμε έργα τόσο του θρησκευτικού και του οπερατικού χορωδιακού ρεπερτορίου, όσο και μικρότερα σε διάρκεια έργα, a capella ή με συνοδεία πιάνου. Ως συνθέτης, δεν θα μπορούσα επίσης να παραλείψω τη σύγχρονη δημιουργία από το ρεπερτόριο του συνόλου, για να μυηθούμε στο έργο τόσο Ελλήνων όσο και διεθνών σύγχρονων συνθετών. Ιδιαίτερη χαρά μου δε, αποτελεί το γεγονός ότι τα μέλη μας έχουν αγκαλιάσει και δικά μου χορωδιακά έργα, που με μεγάλη χαρά έχω συνθέσει και αφιερώσει στους Apollo Voice Ensemble.»

Θα ακουστεί σε Α εκτέλεση ένα νέο δικό σας χορωδιακό έργο…

«Από την ίδρυση του Apollo Voice Ensemble, είναι η δεύτερη φορά που έχω τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσουν δικό μου έργο σε Πρώτη εκτέλεση. Πρόκειται για το έργο «Ύμνος στον Ήλιο» για τετράφωνη χορωδία και πιάνο, συντεθιμένο το 2023-24. Το κείμενο ανήκει στο μνημειώδες έργο της Κρητικής Αναγέννησης «Ερωφίλη» του Γεωργίου Χορτάτση, όπου η μετρική και ο ίδιος ο λόγος αναδεικνύουν το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα της εποχής στο νησί μας, πολλά από τα στοιχεία του οποίου είναι ζωντανά ακόμα και σήμερα. Το μουσικό ύφος αποκλίνει από το σύνηθες σε ανάλογα οργανικά ή ορχηστρικά έργα μου, επιχειρώντας αναφορές στη μουσική τροπικότητα της εποχής, ανακατασκευασμένη σύμφωνα με πτυχές της σημερινής μουσικής πραγματικότητας. Από εκτελεστικής απόψεως, αξίζει να σημειωθεί πως είναι πραγματικά συγκινητικός ο τρόπος με τον οποίο τα μέλη του συνόλου αγκαλιάζουν τη μουσική μου και με πολλή όρεξη δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε η εκτέλεση να είναι άρτια σε όλες τις παραμέτρους της.»

Η πρόεδρος του Μουσικού Συλλόγου «Απόλλων» μιλά για τη σπουδαία ιστορία του

Η Ιωάννα Γ. Γιάνναρη, πρόεδρος του ιστορικού Μουσικού Συλλόγου «Απόλλων» αναφερόμενη στην ιστορία του Συλλόγου, μας επεσήμανε: «Ο Μουσικός Σύλλογος «ΑΠΟΛΛΩΝ»  ιδρύθηκε το έτος 1908, επί Κρητικής Πολιτείας. Η λειτουργία και η δραστηριότητα του Συλλόγου υπήρξε  αδιάλειπτη και  εντονότατη  όλα αυτά τα 116 χρόνια!

Ο «Απόλλων» επί πολλές δεκαετίες διατηρούσε μεγάλη Φιλαρμονική για τις ανάγκες της πόλεως, χορωδία και αίθουσα θεάτρου. Το Ωδείο του, το «Ωδείο Ηρακλείου», ιδρύθηκε το έτος 1916 και για ένα αιώνα λειτούργησε με υποδειγματικό τρόπο.

Τον Σύλλογο κόσμησαν με τη συμμετοχή τους στη Διοίκησή του αλλά  και ως μέλη εξέχοντες πολίτες του Ηρακλείου. Ο Μηνάς Γεωργιάδης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου,  διετέλεσε επί πολλά χρόνια Γραμματέας του «Απόλλωνα».

Στο Διοικητικό Συμβούλιο θήτευσαν μεταξύ άλλων ο αρχαιολόγος Νικόλαος Πλάτων, ο ποιητής Λευτέρης Αλεξίου, η αρχιτέκτονας Κική Σαριδάκη, και άλλοι, των οποίων τα ονόματα  έμειναν στην τοπική Ιστορία.

Ο Μουσικός Σύλλογος «Απόλλων» ήταν και είναι το σύμβολο του καστρινού αστικού πολιτισμού, καθώς γύρω από αυτόν αναπτύχθηκε η μουσική παιδεία των Ηρακλειωτών κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του 20ου αιώνα. Στο ωδείο του δίδαξαν σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Στρατής Καλογερίδης, ο διάσημος Αθηναίος μουσουργός Νικόλαος Κόκκινος, ο Λευτέρης Αλεξίου, ο Ραδάμανθυς Αλεξίου, ο Βασίλης Νουφράκης, ο Γεώργιος Χουρμούζιος, η Ρίκα Δεληγιαννάκη, ο Γιώργος Καλούτσης κ.ά.

Μεταγενέστερα, στενοί συνεργάτες του «Απόλλωνα» υπήρξαν ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Ηρακλειώτης ζωγράφος  Θωμάς Φανουράκης που φιλοτέχνησε και το λογότυπο του Συλλόγου.»

Διαβάστε επίσης:

Συναυλία με χορωδιακά έργα με το Apollo Voice Ensemble στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ