Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στην μετά-covid εποχή

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στην μετά-covid εποχή

Άνοιξε τις πύλες του για το κοινό

Έχοντας απόλυτη επίγνωση της ευθύνης που συνεπάγεται η λειτουργία του ως δημόσιου χώρου, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης άνοιξε ξανά τις πόρτες για το κοινό από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου και υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες του στη μετά-covid εποχή. 

Στην σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει: 

"Με γνώμονα την προσφορά μιας ασφαλούς και ευχάριστης μουσειακής εμπειρίας και πρόθεση να μην επιβαρύνει τους επισκέπτες του, εναρμονίζει πλήρως τις υποδομές και τις υπηρεσίες του με τις σχετικές οδηγίες προστασίας για την αποτροπή διασποράς της COVID-19 και εφαρμόζει όλους τους ενδεδειγμένους κανόνες ασφαλείας
 

Σημείο αναμονής στη βόρεια αυλή του Ιστορικού Μουσείου

Προς αποφυγή συνωστισμού το Μουσείο έχει τοποθετήσει ευδιάκριτες σημάνσεις οι οποίες υποδεικνύουν τα σημεία εξυπηρέτησης και αναμονής εντός και εκτός του κτιρίου, την ασφαλή όδευση και τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά εκθεσιακό χώρο. Η απόσταση ασφαλείας ορίζεται στα δύο (2) μέτρα για τους εσωτερικούς και στο ενάμισι (1,5) μέτρο για τους εξωτερικούς χώρους. Στα σημεία άμεσης εξυπηρέτησης των επισκεπτών –εκδοτήριο, πωλητήριο, Café– έχουν τοποθετηθεί διαχωριστικά πετάσματα. Για τον προγραμματισμό επίσκεψης μεγάλων ομάδων ή ΑΜΕΑ παρέχεται η δυνατότητα προσυνεννόησης μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το προσωπικό του Μουσείου χρησιμοποιεί μάσκες και διαφανή καλύμματα προσώπου.
Μάσκες διατίθενται δωρεάν στους επισκέπτε
ς

                            

Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί για την ατομική προστασία επισκεπτών και εργαζομένων. Η χρήση προστατευτικού καλύμματος προσώπου (μάσκας) είναι υποχρεωτική για όλους όσους κινούνται στους εσωτερικούς χώρους του Μουσείου. Το Μουσείο παρέχει προστατευτικές μάσκες σε όσους επισκέπτες δεν διαθέτουν, χωρίς οικονομική επιβάρυνσή τους. Συσκευές με αντιμικροβιακή γέλη για την απολύμανση των χεριών είναι τοποθετημένες σε ευδιάκριτα σημεία, τόσο στην είσοδο όσο και σε όλα τα επίπεδα του κτιρίου. Όλες οι χρηματικές συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιούνται ανέπαφα με συσκευές POS. Για τη χρήση των συσκευών ακουστικής ξενάγησης παρέχονται γάντια μίας χρήσης και οι συσκευές απολυμαίνονται σχολαστικά μετά από κάθε χρήση. Στους χώρους υγιεινής έχουν τοποθετηθεί βρύσες που λειτουργούν με φωτοκύτταρο.
 Κατεύθυνση πορείας επισκεπτών, αντισηπτικό, ιονιστής
στην Αίθουσα Α. Γ. Καλοκαιρινού

 

Για τη διασφάλιση καθαρής και ευχάριστης ατμόσφαιρας στους εσωτερικούς του χώρους το Μουσείο αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό τις δυνατότητες φυσικού αερισμού και εναρμονίζεται πλήρως με τις υποδείξεις ασφαλούς λειτουργίας των συστημάτων κλιματισμού. Επιπρόσθετα, σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους λειτουργούν ιονιστές Daikin MC70L για την κατακράτηση μικροβιακού φορτίου. Προς την ίδια κατεύθυνση, το Μουσείο πραγματοποιεί ειδικές απολυμάνσεις των χώρων του, αναλόγως της επισκεψιμότητας, τουλάχιστον ανά δεκαπενθήμερο. Το προσωπικό του Μουσείου έχει επίσης εντείνει τις εργασίες καθαριότητας των χώρων, με ιδιαίτερη μέριμνα στα σημεία αφής (touchscreens, καθίσματα, επιφάνειες ανελκυστήρα, χώροι υγιεινής).
 


Φυσικός αερισμός στο Κρητικό Σπίτι (Εθνογραφική Συλλογή)
 

Στους επισκέπτες παρέχεται σχετικό έντυπο ενημέρωσης. Το προσωπικό του Μουσείου βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επισκεπτών ώστε η επίσκεψή τους στο Ιστορικό Μουσείο να είναι ευχάριστη και ασφαλής.

 

 

Το βορινό deck του ΙΜΚ Café, με θέα στη θάλασσα.
Τα τραπεζάκια τοποθετημένα με άνεση, σε μεγάλες αποστάσεις

 

Το ΙΜΚ Café λειτουργεί κανονικά εφαρμόζοντας τους κανόνες υγιεινής και τηρώντας (και αυξάνοντας αρκετά πάνω από το επιβαλλόμενο όριο) τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων. Έτσι, το ΙΜΚ Café προσφέρεται σαν ένα άνετο, ήσυχο και ασφαλές σημείο συνάντησης σε εξαιρετικό περιβάλλον, και για το λόγο αυτό θα λειτουργεί εφεξής και ανεξάρτητα από το Μουσείο, στο ίδιο ωράριο, με πρόσβαση απευθείας από τον κήπο.
 


ΙΜΚ Café, στον κήπο του Μουσείου.
Τα τραπεζάκια τοποθετημένα με άνεση, σε μεγάλες αποστάσεις

 

 


Ωράριο επίσκεψης Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (θερινή περίοδος 2020)

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ