Το Ιστορικό Μουσείο συνεχίζει να έρχεται στο σπίτι σας

Με οθωμανικά μνημεία, αέριες μετρήσεις, και το κρητικό καμαρόσπιτο

Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας* για 6η e-βδομάδα με αναρτήσεις για τα οθωμανικά μνημεία του Ηρακλείου, τη διαδικτυακή ημερίδα Τι Μετράνε τα Μουσεία και την «περιήγηση» των μικρών μας φίλων στο αγροτικό καμαρόσπιτο.


 

Νέες προβολές

 

Εκδήλωση λόγου | Ηλίας Κολοβός,
Τα οθωμανικά μνημεία του Ηρακλείου


 

Ομιλία του Ηλία Κολοβού, αναπληρωτή καθηγητή οθωμανικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα Τα οθωμανικά μνημεία του Ηρακλείου που είχε πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης στις 13 Νοεμβρίου 2013.

Με αφετηρία το 1669, ο ομιλητής μοιράστηκε με το ακροατήριο εικόνες και μαρτυρίες για τη ζωή και τα μνημεία του Χάνδακα σε βάθος χρόνου και μας παρουσίασε επιλεγμένα σημεία από τη σχετική ερευνητική δράση του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Η ομιλία είχε πλαισιώσει μαζί με άλλες δράσεις της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών τη φωτογραφική έκθεση A Balkan Tale / Μια Βαλκανική Ιστορία του Goethe-Institut που παρουσιάστηκε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης εκείνη τη χρονιά.



Διαδικτυακή ημερίδα ΤΙ ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ;
Ελευθερία Κατσίβελα, Αερομεταφερόμενοι μικροοργανισμοί στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και επίδραση σε ευαίσθητα οργανικά υλικά

 

Τις παρουσιάσεις της πρόσφατης διαδικτυακής ημερίδας ΤΙ ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ; Αέριοι ρύποι και αερομεταφερόμενοι μικροοργανισμοί στα μουσεία της Ελλάδας και της Κύπρου (27.11.2020) έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε σε αυτήν την ψηφιακή ενότητα.

Η τέταρτη παρουσίαση έγινε από την αναπλ. καθηγήτρια του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Ελευθερία Κατσίβελα με θέμα Αερομεταφερόμενοι μικροοργανισμοί στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και επίδραση σε ευαίσθητα οργανικά υλικά.

Στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (Ηράκλειο) και στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ (Λευκωσία) μετράμε εδώ και τρία χρόνια αέριους ρύπους, μύκητες και βακτήρια με τη βοήθεια των εταίρων μας στο έργο ΜΟΥΣΕΙΑ ΙΙ [Interreg | Ελλάδα-Κύπρος], του Πολυτεχνείου Κρήτης (Χανιά) και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Λεμεσός). Το έργο ΜΟΥΣΕΙΑ ΙΙ ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα με τα αποτελέσματά του να είναι πολύ ενδιαφέροντα και εξαιρετικά επίκαιρα.



Πού θα πάμε σήμερα Γκοντολίνο;

 

Αγαπημένα και ξεχωριστά εκθέματα των Συλλογών του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης παρουσιάζονται μέσα από ολιγόλεπτες προβολές, κατάλληλες για μικρές ηλικίες, στη νέα ψηφιακή δράση που σχεδίασε το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων με τίτλο Πού θα πάμε σήμερα ΓκοντολίνοΟ αρκούδος Γκοντολίνο απαντά με παιχνιδιάρικο τρόπο στις ερωτήσεις ενός μικρού κοριτσιού προσφέροντας στους μικρούς μας φίλους μια πρώτη γνωριμία με την τοπική ιστορία και λαογραφία.

Πού θα πάμε σήμερα Γκοντολίνο; Εθνογραφική Συλλογή | Κρητικό Μονόχωρο Καμαρόσπιτο (μαθαίνουμε τον λύχνο, τον χειρόμυλο και τον κόπανο)

Μόλις δείτε προσεκτικά το βίντεο μην παραλείψετε να βοηθήσετε τον Γκοντολίνο να λύσει το σταυρόλεξο.

Προβολή: επιμέλεια - αφήγηση: Φανή Καμπάνη και μικρή Μυρσίνη. Πρωτότυπη μουσική: Antonio Russo. Σταυρόλεξο: Άννα Αγογλωσσάκη.



*Η ψηφιακή ενότητα Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας αποβλέπει στην παροχή μουσειακής εμπειρίας χωρίς φυσική παρουσία στους χώρους του Μουσείου με δυνατότητα παρακολούθησης εκδηλώσεων και δράσεων της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ