ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μάργκαρετ Άτγουντ: Πρώτη φορά οι λέξεις «απειλούνται τόσο πολύ»
«Οι λέξεις είναι η αρχαιότερη τεχνολογία μας, όπως το νερό φαίνονται ανυπόστατες, αλλά όπως το νερό μπορούν να παράγουν τεράστια δύναμη» , δήλωσε η Μάργκαρετ Άτγουντ στα Βρετανικά Βραβεία Βιβλίου.

Η Μάργκαρετ Άτγουντ δήλωσε ότι δεν μπορεί να θυμηθεί άλλη στιγμή στη ζωή της «κατά την οποία οι ίδιες οι λέξεις να αισθάνθηκαν ότι απειλούνται τόσο πολύ», σύμφωνα με τον Guardian.
«Οι λέξεις είναι η αρχαιότερη ανθρώπινη τεχνολογία μας, όπως το νερό φαίνονται ανυπόστατες, αλλά όπως το νερό μπορούν να παράγουν τεράστια δύναμη» είπε η 85χρονη συγγραφέας στην ευχαριστήρια ομιλία της για το βραβείο ελευθερίας της έκδοσης στα βρετανικά βραβεία βιβλίου.
«Η πολιτική και θρησκευτική πόλωση, η οποία φαινόταν να βρίσκεται σε ύφεση για τμήματα του 20ού αιώνα, έχει αυξηθεί ανησυχητικά την τελευταία δεκαετία», πρόσθεσε. «Ο κόσμος μου μοιάζει σήμερα περισσότερο με τις δεκαετίες του 1930 και του 40 παρά με τα 80 χρόνια που μεσολάβησαν».
«Ο κόσμος μου μοιάζει σήμερα περισσότερο με τις δεκαετίες του 1930 και του 40 παρά με τα 80 χρόνια που μεσολάβησαν»
«Αυξανόμενες απειλές κατά των συγγραφέων»
Τα Βρετανικά Βραβεία Βιβλίου, κατά κόσμον Nibbies, είναι μια σειρά βραβείων για συγγραφείς, εικονογράφους και επαγγελματίες της βιομηχανίας του βιβλίου που διοργανώνονται από το εκδοτικό περιοδικό The Bookseller.
Αν και η Άτγουντ δεν παρευρέθηκε στην τελετή στο Λονδίνο, ηχογράφησε ένα βίντεο με την ευχαριστήρια ομιλία της, το οποίο θα προβληθεί όταν ανακοινωθεί ότι κέρδισε το βραβείο για την ελευθερία της έκδοσης, το οποίο υποστηρίζεται από την οργάνωση εκστρατείας για την ελευθερία της έκφρασης Index on Censorship και θεσπίστηκε το 2022 για να «αναδείξει τις αυξανόμενες απειλές κατά των συγγραφέων, των εκδοτών και των βιβλιοπωλών και να ενισχύσει εκείνους που αντιστέκονται».
Η Καναδή συγγραφέας ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας ότι είναι «κάτι παραπάνω από τιμητικό» για την παραλαβή του βραβείου, αν και «λίγο μπερδεμένη». «Σε αντίθεση με τόσους πολλούς συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοπώλες, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, δεν έχω φυλακιστεί ποτέ – αν και ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσω αυτή τη στατιστική αν επιχειρήσω να περάσω στις Ηνωμένες Πολιτείες στο εγγύς μέλλον», είπε.
«Σε αντίθεση με τόσους πολλούς συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοπώλες, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, δεν έχω φυλακιστεί ποτέ – αν και ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσω αυτή τη στατιστική αν επιχειρήσω να περάσω στις Ηνωμένες Πολιτείες στο εγγύς μέλλον»
«Η Μάργκαρετ Άτγουντ και τα βιβλία της στέκονται απέναντι σε αυτό»
Η Άτγουντ είναι η τέταρτη αποδέκτης του βραβείου για την ελευθερία της δημοσίευσης, το οποίο αποφασίζεται από το The Bookseller και το Index on Censorship. Προηγούμενοι αποδέκτες του βραβείου ήταν ο Σαλμάν Ρούσντικ αι η Αραμπέλα Πάικ, διευθύντρια εκδόσεων της HarperCollins, η οποία αναγνωρίστηκε για το «σθένος και τη γενναιότητά» της στην υπεράσπιση δύο συγγραφέων της απέναντι σε δικαστικές διαμάχες που είχαν ξεκινήσει εναντίον τους Ρώσοι ολιγάρχες.
Ο Φίλιπ Τζόουνς, εκδότης του The Bookseller και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Βρετανικών Βραβείων Βιβλίου, δήλωσε: «Από την ανατολή έως τη δύση, οι συγγραφείς μας τώρα αμφισβητούνται, εξαναγκάζονται και απειλούνται με τρόπους που νομίζαμε ότι είχαν περάσει στην ιστορία. Η Μάργκαρετ Άτγουντ και τα βιβλία της στέκονται απέναντι σε αυτό».
Το βιβλίο της Άτγουντ «The Handmaid’s Tale», μια δυστοπία για μια καταπιεστική κοινωνία στην οποία οι γυναίκες αναγκάζονται να γεννούν παιδιά, είναι ένα από τα βιβλία που αμφισβητούνται ή απαγορεύονται συχνότερα στα σχολεία των ΗΠΑ. Το 2022, η συγγραφέας ανακοίνωσε μια «άκαυστη» έκδοση του πιο διάσημου μυθιστορήματός της ως σύμβολο κατά της λογοκρισίας. Με «πράξεις τολμηρής δημιουργικότητας» όπως αυτή, καθώς και μέσω της συγγραφής και της δημόσιας συνηγορίας της, η Άτγουντ «αντιμετωπίζει την καταστολή όχι με φόβο, αλλά με πνεύμα και σαφήνεια», δήλωσε η Τζεμίμα Στάινφελντ, διευθύνουσα σύμβουλος του Index on Censorship.