Μεγάλη συμμετοχή στο αφιέρωμα των Αστυνομικών στον Ν. Καζαντζάκη

Μεγάλη συμμετοχή στο αφιέρωμα των Αστυνομικών στον Ν. Καζαντζάκη

Μια πρωτοβουλία της Τοπικής Διοίκησης Ηρακλείου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (ΙΡΑ)

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή μελών της Τοπικής Διοίκησης Ηρακλείου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (ΙΡΑ)  και μελών της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021,  το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στο μεγάλο Κρητικό συγγραφέα.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

"Την εκδήλωση,  που συνδιοργάνωσαν η «Λέσχη Ανάγνωσης Πολιτισμού και  Ιστορίας της Τοπικής Διοίκησης Ηρακλείου» της ΙΡΑ και η «Παγκόσμια Λέσχη Ανάγνωσης Έργων του Νίκου Καζαντζάκη», που διοργανώνεται από την ΔΕΦNΚ, συντόνισε ο Πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Ηρακλείου και Α' Αντιπρόεδρος του Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών κ. Μανόλης ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ

Ο κ. Σήφης ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, νομικός, πρώην βουλευτής Χανίων, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. Στον χαιρετισμό του μίλησε για την παγκόσμια δράση της ΔΕΦΝΚ και του Ελληνικού Τμήματος και τόνισε την απήχηση του έργου του Ν. Καζαντζάκη  παγκόσμια και την αξία των ταξιδιωτικών του κειμένων.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη του Δ.Σ. του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος,   οι Πρόεδροι και  στελέχη των Τοπικών Διοικήσεων της Ι.Ρ.Α. Κοζάνης κ. Φωτεινή ΡΩΜΑ– Μεσσηνίας κ. Δώρα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – Λέσβου κ. Πολυχρόνης ΚΑΝΙΜΑΣ - Λάρισας κ. Αχιλλέας ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑΣ – Φωκίδας κ. Ιωάννης ΛΑΜΠΑΔΑΡΗΣ – Αχαΐας κ. Ιωάννα ΠΕΤΤΑ– Καρδίτσας κ. Γεώργιος ΖΑΡΧΑΝΗΣ– Δράμας κ. Μηνάς ΣΚΑΡΛΙΟΣ – Τρικάλων κ. Βασίλης ΔΡΑΓΟΥΤΣΟΣ -Πέλλας κ. Κωνσταντίνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ– Χαλκιδικής κ Βασίλης ΠΑΠΑΣ, Ιωαννίνων κ. Χρήστος ΠΑΡΓΙΝΟΣ,  ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Αξιωματικών κ. Στυλιανός ΚΑΡΑΚΟΥΔΗΣ  και ο Αρχιμανδρίτης, π. Νεκτάριος  ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, Ηγούμενος της Μονής Σπηλιάς,  τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα. 

        Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν αρχικά την ταινία «Νίκος Καζαντζάκης, ένας ανήσυχος ταξιδευτής» μια παραγωγή του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, 2008Πληροφορίες για το περιεχόμενο της ταινίας διάβασε η κ. Μαρία ΖΑΧΑΡΙΑΚΗ, Γεωπόνος, Μέλος της ΔΕΦΝΚ. Στη συνέχεια αναλύθηκε το «Ταξιδεύοντας Ιαπωνία-Κίνα». Την παρουσίαση του έργου έκανε η κ. Κατερίνα ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΟΥ, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ και Υπεύθυνη για την Παγκόσμια Λέσχη Ανάγνωσης Έργων του Ν. Καζαντζάκη.  

Στη συζήτηση, που ακολούθησε, ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις  γύρω από  το θέμα της μοναδικότητας και της διαχρονικής αξίας των ταξιδιωτικών κειμένων του οικουμενικού μας συγγραφέα έκαναν η κ. Νίκη ΣΤΑΥΡΟΥ, Διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη,  η κ. Έλενα ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ, Καθ. στο Παν/μιο του Πεκίνου, η κ. Rozmi PAHLISCH, Πρόεδρος του Ελβετικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, η κ. Ιωάννα ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, Αναπλ. Καθηγήτρια στο Παν/μιο Πελοποννήσου, ο κ. Ζαχαρίας ΚΑΡΑΤΑΡΑΚΗΣ, Φιλόλογος, μέλος της ΔΕΦΝΚ.

Αποσπάσματα διάβασαν οιΚατερίνα ΒΑΡΕΛΑ-Αστυνομικός Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου, Θωμαΐς ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ- Ποιήτρια, Ταμίας Ι.Ρ.Α. Χαλκιδικής, Ερμοφίλη ΕΥΚΑΡΠΙΔΟΥ-Γεν. Γραμμ. ΙΡΑ Δράμας, Μαίρη ΖΗΝΟΖΗ- Πρόεδρος του Lions   Branch Ζευς Ανώγεια, & ζώνης 117Α, Δώρα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ- Πρόεδρος ΙΡΑ Μεσσηνίας,  Κώστας ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ- Πρόεδρος της ΙΡΑ, Τ.Δ. Πέλλας. Σπύρος ΜΠΟΣΓΑΣ-Φοιτητής Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, 

Την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης είχε η κ. Σοφία ΝΤΑΛΑΜΠΕΚΗ, Γ. Γραμματέας του Ελληνικού Τμήματος και Υπεύθυνη για τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας της ΔΕΦΝΚ.      

Κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Μανόλης ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ είπε, τονίζοντας την αξία της ανάγνωσης: «Εύχομαι και ελπίζω τα λάφυρα που μας έμειναν από το ταξίδι μας απόψε στη μακρινή Ανατολή, στην Ιαπωνία και την Κίνα του Νίκου Καζαντζάκη, να είναι αρκετά για πολλές ακόμα πνευματικές περιηγήσεις. 

Είναι σίγουρο ότι μετά την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου δεν είσαι πια ο ίδιος άνθρωπος που το ξεκίνησε, κάτι καινούριο έχει γεννηθεί στον πνευματικό σου κόσμο πιο βαθύ και πιο πλούσιο»".


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ