Ο Απόλλων Σκαμπαβίας παρουσιάζει το δεύτερο βιβλίο του και ... συγκρίνεται με τον εαυτό του!

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του βιβλίου του "Στο Σκοτάδι Κράτα Με", ο Ηρακλειώτης συγγραφέας επικοινωνεί ξανά με το κοινό, με το "Ζωγραφίζοντας τη Θάλασσα"

Η πρώτη συγγραφική απόπειρα του Απόλλωνα Σκαμπαβία, το "Στο Σκοτάδι Κράτα Με", το 2022, στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, αποτέλεσε την καλύτερη "σύσταση" και ανέβασε τον πήχυ των προσδοκιών με ... το "καλημέρα"!

Μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια από τότε, ο νέος συγγραφέας επανακάμπτει, με την ... θεά έμπνευση να του έχει χαμογελάσει ξανά και να παραδίδει στο κοινό το δεύτερό του βιβλίο "Ζωγραφίζοντας τη Θάλασσα".

Σκαμπαβίας Ζωγραφίζοντας τη Θάλασσα

Μια "ανάσα" πριν την παρουσίαση του νέου του βιβλίου στο Ηράκλειο (δείτε ΕΔΩ), ο Απόλλων Σκαμπαβίας μιλάει στο Cretalive.gr και την Κατερίνα Παντινάκη για το δεύτερό του βήμα στη συγγραφή αλλά και ... τη σύγκριση με τον εαυτό του!


Ποια είναι τα αισθήματα σου με την έκδοση του δεύτερου σου βιβλίου;

Είμαι πολύ χαρούμενος, καθώς ήρθε η στιγμή να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες τη νέα μου ιστορία.


Ποιες ήταν οι διαφορές κατά τη διάρκεια της συγγραφής του σε σχέση με το πρώτο; Υπήρχαν δυσκολίες ή δεύτερες σκέψεις κατά το πρώτο βιβλίο, που τώρα ήδη γνώριζες και απέφυγες;

Και τα δύο μυθιστορήματα με δυσκόλεψαν κατά τη συγγραφή τους, καθώς είναι και τα δύο ψυχογραφήματα. Πάντα δίνω έμφαση στον ψυχισμό των ηρώων μου. Δεν έχουν τόση σημασία οι πράξεις τους, αλλά οι αιτίες που τους οδηγούν να τις πραγματοποιήσουν. Τις περισσότερες φορές, το υποσυνείδητο μας παίζει διάφορα παιχνίδια και πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή την κάθε μας ενέργεια για να ανακαλύψουμε το βαθύτερο νόημα. Με αυτό τον τρόπο ο αναγνώστης θα μπορέσει να ταυτιστεί με την ιστορία και να μπει στα παπούτσια των ηρώων.  Η ροή της ιστορίας και οι χαρακτήρες με πιάνουν κάθε φορά από το χέρι και με τραβάνε. Αισθάνομαι πως με το πέρασμα του χρόνου γίνομαι όλο και πιο ώριμος, πιο κατασταλαγμένος και αυτό το περνάω και στις ιστορίες μου, γιατί αφηγούμαι ιστορίες που και ο ίδιος θα ήθελα να διαβάσω, και οι «γρίφοι» που υπάρχουν στα βιβλία μου, θέλω να είναι με επιμέλεια δοσμένοι, όπως και οι ερμηνείες τους, γιατί θέλω να κοιτάζω τους αναγνώστες στα μάτια.
 

Πως αισθάνεσαι  που συγκρίνεσαι με τον… εαυτό σου;

Πολύ ενδιαφέρουσα η ερώτησή σου, Κατερίνα, και σε ευχαριστώ πολύ μου δίνεις την ευκαιρία να απαντήσω. Αισθάνομαι πως δεν μπορούν τα βιβλία να συγκριθούν μεταξύ τους, καθώς είναι εντελώς διαφορετικά ως προς το θέμα και την πλοκή. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπάρξει σύγκριση. Το μόνο κοινό σημείο που υπάρχει είναι ότι και τα δυο μυθιστορήματα είναι ανθρωποκεντρικά. Συγκεκριμένα, το πρώτο μου, «Στο Σκοτάδι Κράτα Με», που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κάκτος το 2022, είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ μεταξύ δυο δίδυμων αδελφών, του Αλέξανδρου και του Κωνσταντίνου. Εδώ, η αλήθεια με τη παράνοια «παντρεύονται» και δημιουργούν ένα σκοτεινό τοπίο, όπου ο κεντρικός μας ήρωας, ο Αλέξανδρος, πρέπει να αντιμετωπίσει. Έτσι, ο αναγνώστης καλείται να λύσει το εξής δίλημμα: «Ο κεντρικός ήρωας στην πραγματικότητα βιώνει αυτή τη νοσηρή κατάσταση ή μήπως τα κατασκευάζει το μυαλό του;»

Και ερχόμενοι στο τώρα… Το μυθιστόρημα «Ζωγραφίζοντας Τη Θάλασσα», που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κάκτος πριν από μερικές εβδομάδες, είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με ένα θέμα που μας αφορά όλους και δεν είναι άλλο, από την ενδοοικογενειακή βία σε όλες της τις εκφάνσεις. 
 

Μπορείς να μας πεις μερικά λόγια για την υπόθεση; Τί να περιμένει ο αναγνώστης από το δεύτερό σου βιβλίο; Πρόκειται για το ίδιο είδος;

Το «Ζωγραφίζοντας Τη Θάλασσα» είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, όπως προανέφερα ,και είναι η στιγμή να γνωρίσουμε τη βασική μας ηρωίδα, τη Λένα, η οποία βιώνει, επί 25 χρόνια, κακοποίηση από τον σύζυγό της. Η κακοποίηση είναι σωματική και ψυχολογική. Η Λένα στην κυριολεξία θα αποδράσει απ’ αυτό το τοξικό περιβάλλον που την κρατά δέσμια και η ψυχοθεραπεία θα τη βοηθήσει να εστιάσει σε σημεία του εαυτού της που δεν γνώριζε πως υπήρχαν. Έτσι, θα ανακαλύψει καινούργιες χαρές, σχεδόν ξεχασμένες. Θα προστατεύσει τον εαυτό της, θα νιώσει την ελευθερία και θα βιώσει την αλήθεια της. 

Από τη Θεσσαλονίκη, όπου έμενε παντρεμένη, θα βρεθεί στη γενέθλια πόλη της, την Κέρκυρα, ούσα ελεύθερη και τότε θα αρχίσει να συνειδητοποιεί τι έχανε τόσα χρόνια φυλακισμένη σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον έχοντας μετατραπεί σε μαριονέτα του άντρα της.

Παρά το δύσκολο θέμα του, είναι ένα φωτεινό μυθιστόρημα, καθώς μιλάει για την δεύτερη ευκαιρία που μας χρωστάει η ζωή. Είναι το χαμόγελο, η καλή κουβέντα που θέλουμε να ακούσουμε, η προσφορά και ο εθελοντισμός, η αποδοχή και η ειρήνη με τον εαυτό μας. 


Αποτελεί ευσεβή σου πόθο κάποια στιγμή να είσαι συγγραφέας αποκλειστικά; Δηλαδή να βιοπορίζεσαι από αυτό; 

Θεωρώ πως είναι το όνειρο κάθε συγγραφέα. Να βιοπορίζεται από τα βιβλία του. Φυσικά και θα το ήθελα. 


Υπάρχει κίνδυνος "εγκλωβισμού" στην κατ' επάγγελμα συγγραφή;

Δε νομίζω. Όλα είναι σχετικά. Ο κίνδυνος εγκλωβισμού υπάρχει διαρκώς. Το θέμα είναι όλοι να προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι, να γινόμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. 


Ποια θα ήταν η μεγαλύτερη ηθική σου ικανοποίηση, σε σχέση με ένα βιβλίο σου;

Η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση είναι πάντα μια: Το χαμόγελο και το βλέμμα ενός ικανοποιημένου αναγνώστη.


Απόλλωνα, σε ευχαριστώ πολύ για τη συζήτησή μας και σου ευχόμαστε καλή πορεία στο έργο σου.

Εγώ ευχαριστώ πολύ, Κατερίνα. Το Cretalive είναι από την πρώτη στιγμή δίπλα μου και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα. 

Να είστε πάντα καλά και να έχουμε μια όμορφη χρονιά με υγεία και αγάπη.

 

Το βιβλίο του Απόλλωνα Σκαμπαβία παρουσιάζεται την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου στις 19.30, στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου.

 

Σκαμπαβίας Ζωγραφίζοντας τη Θάλασσα

 


 

Δείτε επίσης:

"Επίσημη πρώτη" για το δεύτερο βιβλίο του Απόλλωνα Σκαμπαβία

Ο Απόλλων Σκαμπαβίας "ζωγραφίζει" ξανά ... στο νέο του μυθιστόρημα!

"Στο σκοτάδι κράτα με", το βιβλίο του Απόλλωνα Σκαμπαβία μόλις κυκλοφόρησε

Από την Αθήνα στο Ρέθυμνο, ο ήρωας μυθιστορήματος-θρίλερ

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ