Ο Κύριος Κου*… στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Ο Κύριος Κου είναι μια κουκουβάγια που ζει στο δέντρο, μια γέρική οξιά, έξω από το σπίτι του Μπεν

Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη

 

*Σώστε τον κύριο Κου, Helen Stephens, εκδ. Ίκαρος

Ο Κύριος Κου είναι μια κουκουβάγια που ζει στο δέντρο, μια γέρική οξιά, έξω από το σπίτι του Μπεν. Οι δυο τους καληνυχτίζονται τα βράδια και σαν να κρατάνε μυστική την σχέση τους μιας και κάνεις ποτέ δεν έχει δει την κουκουβάγια στη γειτονιά. Ένα βράδυ πήρε ένα μπισκότο από το παράθυρο του Μπεν και μίαν άλλη νύχτα το χνουδωτό γάντι του. Πέρασε ο χειμώνας και οι δυο παράξενοι φίλοι συνέχιζαν να «βλέπονται», καλώντας ο ένας τον άλλο με ένα «κου κου» και ένα «κου κου βάου»!

Ώσπου ήρθε η Άνοιξη και μαζί της μια είδηση που αναστάτωσε τον Μπεν. Η γέρικη οξιά θα έπρεπε να κοπεί και ο κύριος Κου, ο σκίουρος,  ο δρυοκολάπτης και ένα σωρό άλλα ζουζούνια που έμεναν εκεί θα έχανα το σπίτι τους. Όταν  εμφανίστηκε η κυρία με το αλυσοπρίονο ο Μπεν έτρεξε και την σταμάτησε κι έδωσε υπόσχεση πως εκείνο το βράδυ θα έβλεπαν  και θα καταλάβαιναν όλοι ποιος ήταν ο κύριος Κου και γιατί δεν έπρεπε να κόψουν το δέντρο.

Έτσι κι έγινε κι εκείνο το βράδυ που όλοι μαζεύτηκαν να δουν επιτέλους ποιος ήταν ο κύριος Κου γνωρίσαν μια υπέροχη οικογένεια που τους έκανε να αλλάξουν γνώμη.

Μια τρυφερή και συγκινητική ιστορία υπερ της προστασίας των άγριων ζώων. Η Helen Stephens γραφεί την ιστορία του Κου που είναι σχεδόν βιωματική θέλοντας να μας παρακινήσει να κοιτάμε τον κόσμο με τα μάτια των παιδιών και να προσπαθούμε να παρατηρούμε καλύτερα ό,τι συμβαίνει και υπάρχει  γύρω μας.

Η επαφή των παιδιών με τα ζώα και η σχέση που συχνά δημιουργείται ανάμεσά τους είναι πάντα αγνή, αληθινή και γεμάτη αγάπη. Το βιβλίο μας προτρέπει να μπούμε στον κόσμο των παιδιών, να νιώσουμε τις δικές τους προτεραιότητες και ανάγκες και να ακούμε προσεκτικά όλα όσα θέλουν να μας πουν. Τα παιδιά είναι σκεπτόμενοι άνθρωποι, με συναισθήματα, ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Είναι απλά μικροί άνθρωποι που οφείλουμε να εμπιστευόμαστε και να μαθαίνουμε από τη όποια σχέση έχουμε μαζί τους.

  • Το βιβλίο είναι μια ακόμα ευκαιρία να αναζητήσουν τα παιδιά και να μάθουν  για τη ζωή των άγριων ζώων μέσα στις πόλεις, για τα νυκτόβια πουλιά, και τις ανάγκες που μπορεί να έχουν και συνήθως δεν προσέχουμε.
  • Να ψάξουμε να δούμε ποια είναι τα ζώα – πουλιά που πέφτουν σε χειμερία νάρκη.
  • Να αναζητήσουμε είδη δέντρων και να μάθουμε ονόματα και καλλιέργειά τους.
  • Να μάθουμε ποια άγρια ζώα απειλούνται από εξαφάνιση
  • Να θυμηθούμε ή να μάθουμε το πασίγνωστο τραγούδι : Η κουκουβάγια
  • Να ψάξουμε να δούμε ποια είδη κουκουβάγιας υπάρχουν, που ζουν, με τι τρέφονται κλπ…
  • Να βρούμε μύθους και παραμύθια που έχουν σαν θέμα τους την κουκουβάγια.

Αναζητείστε το βιβλίο και διαβάστε εδώ ένα μικρό απόσπασμα: https://ikarosbooks.gr/authors/stephens-helen

 

https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ