Οι τσιγγάνοι του Ηρακλείου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Newsroom
Newsroom

Η ταινία είναι υποψήφια για το ανεξάρτητο βραβείο του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

Η ταινία - ντοκιμαντέρ Ό,τι λες για μένα  - Everything you say about me "Oti Vakeresa Mange" της Ευαγγελίας Γούλα, με πρωταγωνιστές τους τσιγγάνους Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου Κρήτης, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Thessaloniki International Film Festival #TiDF25 και είναι υποψήφια για το ανεξάρτητο βραβείο του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ντοκιμαντέρ τσιγγάνοι Ηράκλειο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκη

ΠΡΟΒΟΛΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ - 18.30 - ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ

link της ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

https://www.filmfestival.gr/el/section-tdf/movie/14879

Με την συγχρηματοδότηση του Ε.Κ.Κ. (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου) και της ΕΡΤ.

Παραγωγή 2023 / Ντοκιμαντέρ Παρατήρησης / Διάρκεια: 88’  / Γλώσσα: Ελληνική -  Ρομανί

ντοκιμαντέρ τσιγγάνοι Ηράκλειο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκη

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Παραγωγή - Σκηνοθεσία - Σενάριο ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΟΥΛΑ

Συμπαραγωγή ΒΙΚΥ ΑΡΒΕΛΑΚΗ

Πρωτότυπη μουσική ΣΠΥΡΟΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ

Δ/νση Παραγωγής ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΟΙΝΙΚΙΑΝΑΚΗΣ

Animation ΕΛΕΝΗ ΜΙΛΤΣΗ

Εκτέλεση παραγωγής CYCLOS FILM

ντοκιμαντέρ τσιγγάνοι Ηράκλειο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκη

Ένας φόνος τιμής στην Πελοπόννησο, η φυγή στην Κρήτη και η περιπλάνηση  μιας μεγάλης οικογένειας στο χώρο και στο χρόνο προς αναζήτηση νέας πατρίδας.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΣΥΝΟΨΗ

Μια μακροχρόνια κινηματογράφηση στον καταυλισμό Τσιγγάνων Ηρακλείου Κρήτης, αποκαλύπτει την ιστορία της μεγαλύτερης οικογένειας και την προσωπικότητα του θρυλικού πατριάρχη της, που κατάφερε σε πολύ νεαρή ηλικία να μορφωθεί, να ενταχθεί στο αστικό πλαίσιο και τελικά να τα χάσει όλα εξαιτίας των στερεοτύπων της ίδιας του της κοινότητας.

ντοκιμαντέρ τσιγγάνοι Ηράκλειο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκη

ΣΥΝΟΨΗ

Πρόκειται για μια πρωτότυπη μακροχρόνια έρευνα (2017-2021),  σε πανελλήνια κλίμακα, στο πλαίσιο του κινηματογράφου παρατήρησης, που στοχεύει να προβάλει τη ζωή και τις προσωπικές ιστορίες των Ρομά του καταυλισμού της Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου Κρήτης. Κεντρικός άξονας της ταινίας είναι η ιστορία και η περιπλάνηση της μεγαλύτερης οικογένειας των Ρομά που διαμένουν  στον εν λόγω καταυλισμό, οι οποίοι φύγανε από την Πελοπόννησο το 1974 και  φυγαδεύτηκαν στην Κρήτη εξαιτίας μια βεντέτας.

Η ταινία εστιάζει στην προσωπικότητα  του θρυλικού πατριάρχη της οικογένειας αυτής, που σε πολύ μικρή ηλικία κατάφερε  να αποκοπεί από τα «τείχη» της τσιγγάνικης νομαδικής ζωής, να μορφωθεί και να ενταχθεί  στο αστικό πλαίσιο και μοντέλο ζωής, και τελικά να τα χάσει όλα εξαιτίας των στερεοτύπων της ίδιας του της κοινότητας.

ντοκιμαντέρ τσιγγάνοι Ηράκλειο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκη

ντοκιμαντέρ τσιγγάνοι Ηράκλειο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκη

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑΣ

Οι Τσιγγάνοι πάντοτε αποτελούσαν ένα διαφορετικό κομμάτι της ευρύτερης κοινωνίας αλλά παρόλο που γύριζαν και ζούσαν στις περιφέρειες των κοινωνιών, θα λέγαμε ότι ήταν λειτουργικά ενταγμένοι και χρήσιμοι. Έτσι έβρισκαν μεροκάματα σε αγροτικές δουλειές, εμπορεύονταν προϊόντα και ζώα σε πανηγύρια, διασκέδαζαν τον κόσμο με την μουσική κ.α. Από το 1980 και έπειτα, οι περιθωριοποιημένες κοινότητες που δεν ακολούθησαν την βιομηχανική επανάσταση, συγκεντρώθηκαν σε καταυλισμούς με αποτέλεσμα η «γκετοποίηση» αυτών των ανθρώπων σταδιακά να ενισχυθεί. Σε πολλές περιπτώσεις η απουσία μέριμνας από την πολιτεία και η γενικευμένη ονομασία «Ρομά» για όλες τις ομάδες από τις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν τα κοινά στοιχεία των Ρομά με την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία και να διαστρευλωθεί η εικόνα της Τσιγγάνικης ταυτότητας. Σήμερα η εικόνα που έχουμε για τους  Ρομά, είναι μια εικόνα «βρώμικων» ανθρώπων, ποτισμένη με στερεότυπα.

Με την ταινία αυτή, στόχος μου είναι η ανάδειξη της αθέατης πλευράς αυτών των ανθρώπων, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο την προσωπική τους ταυτότητα έναντι της εθνοτικής. Παρόλο που για τους Ρομά έχουν γίνει πολλές ταινίες, η ταινία αυτή επιχειρεί να επανεξετάσει με τολμηρό τρόπο θέματα της κουλτούρας και της ζωής τους, μέσα από μια υποκειμενική καλλιτεχνική ματιά, φέρνοντας στο προσκήνιο μια δυνατή και ανθρώπινη ιστορία, εστιάζοντας αυτή φορά σε χαρακτήρες μιας οικογένειας, απογυμνώνοντας τους από την εθνοτική και στερεοτυπική ταυτότητα.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ