Παρουσιάζεται, στο Ρέθυμνο, το βιβλίο "Οι άμαχοι του ελληνικού εμφυλίου"

Παρουσιάζεται, στο Ρέθυμνο, το βιβλίο "Οι άμαχοι του ελληνικού εμφυλίου"
Newsroom
Newsroom

Της Τασούλας Βερβενιώτη.

 

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και οι εκδόσεις Κουκκίδα σας προσκαλούν στους χώρους του Μ.Σ.Τ. Κρήτης (Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο), την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 στις 19:30, στην παρουσίαση του βιβλίου: Οι άμαχοι του ελληνικού εμφυλίου, της Τασούλας Βερβενιώτη.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
Μαραγκού Μαρία, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Σερντεδάκις Νίκος, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Σκαλιδάκης Γιάννης, Διδάσκων Πανεπιστημίου Κρήτης
Χαβάκη Κωνσταντίνα, perfomer
 
Η συγγραφέας Τασούλα Βερβενιώτη θα αναδείξει το φωτογραφικό υλικό.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Ο στόχος αυτού του βιβλίου είναι να περιγράψει τον σημαντικό ρόλο των αμάχων, και κυρίως των αγροτών, στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, γιατί ένας εμφύλιος είναι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος που εμπλέκει τους αμάχους, όχι μόνο ως απλούς, παθητικούς θεατές. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι των ορεινών και ημιορεινών χωριών ήταν οι πιο άμεσα εμπλεκόμενοι και αυτοί που υπέστησαν τις συνέπειές του σε όλη τους την ακρότητα. Αυτοί, όμως, δεν κρατούσαν αρχεία, δεν εξέδωσαν μαρτυρίες, και γι' αυτό έμειναν έξω από το ιστορικό σκηνικό. Ο ρόλος της προφορικής ιστορίας είναι να τους δώσει φωνή και να τους καταστήσει ιστορικά ορατούς.
Ο συνδυασμός της μελέτης των αρχειακών πηγών και των προφορικών μαρτυριών αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του τόμου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

photo caption: Καϊτσα Δομοκού, 8.7.1949, Άμαχοι που τους συνέλαβε ο Στρατός ως "συμμορίτες" © Γ. Σιούλας

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ