Σταμάτης Κραουνάκης στο Cretalive: Είμαι κουρδισμένος συνέχεια στην τέχνη μου

Σταμάτης Κραουνάκης στο Cretalive: Είμαι κουρδισμένος συνέχεια στην τέχνη μου

Με αφορμή την παράστασή του στο Ηράκλειο, ο γνωστός καλλιτέχνης μας μιλάει για την δημιουργικότητά, το ελληνικό τραγούδι, το πολιτικό σκηνικό αλλά και το κίνημα #metoo

Συνέντευξη στην Μυρτώ Βουλγαράκη 
 

Καλλιτέχνης με εκρηκτική προσωπικότητα και πλούσιο μουσικό έργο, ο Σταμάτης Κραουνάκης, έχει καταφέρει να αφήσει το δικό του "αποτύπωμα" στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, ενώ δεν είναι λίγες και οι άλλου είδους παρεμβάσεις του, κατά καιρούς.
Με αφορμή την παράστασή του, στο Ηράκλειο, μιλάει στο Cretalive για την δημιουργικότητά, το ελληνικό τραγούδι, τη ρίζα που αυτό έχει στον Όμηρο και στην αρχαία ελληνική τραγωδία.
Περιγράφει το σημερινό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς το «χαμηλού επιπέδου», μιλά για το  #metoo και μας προετοιμάζει για το τι θα παρακολουθήσουμε στην παράστασή του, την Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου στο «ΑΣΤΟΡΙΑ».

Κύριε Κραουνάκη είστε ένας καλλιτέχνης που "γεννά" συνέχεια μουσικά έργα και ιδέες δηλώνοντας παρών όλα αυτά τα χρόνια, κάτι που σας ξεχωρίζει. Πώς τα καταφέρνετε;

Είμαι φορτισμένος, κουρδισμένος συνέχεια στην τέχνη μου. Νότες, πιάνο, τραγούδι, λόγος, θέατρο, οπτικοποίηση της μουσικης. Ένα μεγάλο ερέθισμα είναι πάντα οι συνεργάτες και η δουλειά, το μεροκάματο. Αυτό το αγώϊ που ξύπνα τον αγωγιάτη Είναι πάντα η μεγάλη αφορμή. Τα αίτια είναι ο έρωτας για την τέχνη μου. Η πρόβα. Η προετοιμασία. Η λαχτάρα για το καλύτερο.

Τί έχετε να πείτε για το ελληνικό τραγούδι σήμερα;

Το ελληνικό τραγούδι έχει τη ρίζα του στον όμηρο, στην αρχαιότητα, στην τραγωδία. 
Το λέω αυτό για να μην ξεχνιόμαστε και να μη νομίζουμε ότι ελληνικό τραγούδι είναι μόνο ενάμιση αιώνα. Σήμερα όλα δείχνουν να έχουν κατακτηθεί όλες οι τάσεις, όλοι οι μηχανισμοί, και να έχουν δοθεί και όλες οι ευκολίες Και τα εργαλεία να φτιάξει κάνεις ένα τραγούδι. Το γεγονός είναι ότι αυτή η ευκολία καμιά φορά οδηγεί σε προχειρότητα. Υπάρχουν λοιπόν αυτές οι πλευρές και υπάρχει πάντα και η πλευρά των εμπνευσμένων ταλαντούχων Ερευνητών. Έχουμε τέτοιους, μουσικούς εξαιρετικούς, ποιητές εξαιρετικούς, φωνές εξαιρετικές. Αυτό το σύστημα αξιών συστήνει καθημερινά ένα καινούργιο κόσμο. Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω.

Κραουνάκης

Πώς θα περιγράφατε το σημερινό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα;

Με μία λέξη. Χαμηλό επίπεδο. Το χαμηλότερο επίπεδο πολιτικών εκπροσώπων που έχει δει ποτέ το ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτό είναι απαύγασμα των κοινωνικών συγκρούσεων που έχουν ατονήσει, και της πρόχειρης εξαγοράς ψήφου κατά τα καλά και συμφέροντα. Μιλάω για όλο το φάσμα μηδενός εξαιρουμένου. Δυστυχώς οι ελάχιστες εξαιρέσεις πολιτικών εκπροσώπων δεν εκτοπίζουν την γενική εικόνα.

Για το κίνημα Μetoo τί έχετε να πείτε;

Ήτανε φυσικό και λογικό να σκάσει το καπάκι μιας κατσαρόλα που βράζει στο θέατρο και στο πεδίο εργασίας των καλλιτεχνών από γενέσεως επαγγέλματος.
Υποχρεωτικά μέσα από την πίεση της πανδημίας εξερράγη αυτό το κατσαρολικό και ξεχύθηκαν λεπτομέρειες οδυνηρές κυρίως για τα Θύματα. Δε θα’ναι εύκολο πια για κανέναν σε ένα επάγγελμα που βάλλεται πανταχόθεν να ξεπεράσει τα όρια. Πιστεύω αυτή η θλιβερή εικόνα για τη ζωή των καλλιτεχνών που δεν παρατηρείται σε καμιά άλλη χώρα σ’ αυτό το βαθμό με αυτην έκρηξη να πάρει τέλος.

Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση που θα δούμε στο Ηράκλειο στις 3 Φεβρουαρίου;

Να σας πω. Φροντίσαμε μαζί με τους αγαπημένους μου συνεργάτες να φτιάξουμε μια βραδιά ελληνικής διασκεδάσης με υλικά από την νυχτερινή διασκέδασή παλιά και καινούργια που να απηχούν στο σήμερα ,στις ανάγκες μας αλλά και στο ξέδωμα μας. Ίσως για πρώτη φορά στην πορεία των παραστάσεων μας έχει γίνει τέτοιο άνοιγμα απο μενα στο λαϊκό ελληνικό τραγούδι όπως το έχω εισπράξει και εγώ σαν πελάτης από τα πολύ νιάτα μου. Το πιο σημαντικό απ’ όλα νομίζω είναι ο τρόπος και το σενάριο Με το οποίο ξεδιπλώνεται το βράδυ μας. 3 ωρες χωρίς ανάσα. Αναμφισβήτητα σ’ αυτήν την πανδαισία τα τραγούδια του Σταμάτη έχουνε οπωσδήποτε το μερίδιο τους. Αλλά το μεγάλο ατού είναι οι συνεργάτες. Η μπάντα, οι ερμηνευτές και η εξαιρετικοι τεχνικοι μας.

Είμαστε ομάδα ευλογημένη από την φιλία και την καλή επικοινωνία.

Δουλεύετε αυτόν τον καιρό κάποιο άλλο έργο; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Στις 4 Μαρτίου κυκλοφορούν τα καινούργια τραγούδια που έγραψα για την Ελεονώρα Ζουγανέλη. Είμαι περήφανος για την συνεργασία και πολύ χαρούμενος για το αποτέλεσμα. Ανυπομονώ να βγουν τα μωρά να τα χαρεί ο κόσμος. Επεξεργάζομαι ήδη ένα θέαμα για την άνοιξη που βασίζεται Στην ιστορία του καπνού στην Ελλάδα. Και βεβαίως διαβάζω τον επόμενο Αριστοφάνη μου. Υπάρχει ακόμα άλλο ένα δισκογραφικό σχέδιο το οποίο δεν θέλω ακόμα να αποκαλύψω.

Μια υποσημείωση. Επειδή έχω πάρα πολύ καιρό να κατέβω με την παρέα στο νησί των προγόνων μου επισημαίνω ότι αυτό το μοναδικό βράδυ στο Ηράκλειο, είναι παγκρήτιο προσκλητήριο. Που σημαίνει ότι θα πάρω πολύ μεγάλη χαρά αν δω και φίλους από άλλες πόλεις του νησιού μας. Αν έχουν χρόνο και διάθεση.
 

 

Δείτε επίσης

Ο Σταμάτης Κραουνάκης στο Ηράκλειο - «Ραντεβού στο ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΑΣΤΟΡΙΑ!»

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ