Τα παραμύθια του Σαββάτου

Ελένη Μπετεινάκη
Ελένη Μπετεινάκη

Ιστορίες που διδάσκουν, ιστορίες που μαγεύουν. Μαγική και μοναδική είναι και η ζωή που θέλει τόλμη, πείσμα ,θάρρος και αγάπη για όλον τον κόσμο.

 

γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

 

Ο κύκλος της ζωής μέσα από τα παραμύθια. Χαρές, λύπες, ομορφιά, ασχήμια, μοναξιά και αγάπη. Συναισθήματα που εναλλάσσονται. Ζωές που ξεκινούν χωρίς να χάνουν το κουράγιο και τη δύναμή τους από την αρχή. Ανιδιοτελής αγάπη σε ανθρώπους και ζώα.

Ιστορίες που διδάσκουν, ιστορίες που μαγεύουν. Μαγική και μοναδική είναι και η ζωή που θέλει τόλμη, πείσμα ,θάρρος  και αγάπη για όλον τον κόσμο.

Για εκείνα τα δάκρυα χαράς που πάντα είναι λυτρωτικά….

Οι μαγικές μηχανές Linda Sarah, εικ: Ben Mantle, (μετάφραση :Αντώνης Παπαθεοδούλου),εκδ. Ίκαρος

 

Μια ιστορία που σε ταξιδεύει από το όνειρο στην ωμή πραγματικότητα και τούμπλαλιν Μπαμπάς και ο Τομ , η σχέση πάτερα γιου που δοκιμάζεται, αλλά αντέχει στις κακοτοπιές της ζωής , εμπνέει, δημιουργείς, και δένεται με παντοτινούς δεσμούς άρρηκτους. Οι αναποδιές στη ζωή που μπορούν να δώσουν ώθηση για νέες περιπέτειες και ταξίδια. Όπως εναλλάσσονται οι εποχές και πάντα μετά τον βαρύ χειμώνα έρχεται ένα ζεστό καλοκαίρι, έτσι και στη ζωή κάτι που μας τσακίζει, που τελειώνει οριστικά και  οδηγεί σε απόγνωση, μπορεί να γεννήσει μια φρέσκια ιδέα, μια καινούργια σελίδα και όλα θα ξεκινήσουν από την αρχή. Όνειρα κι όμορφες στιγμές θα ξαναρθούν, ελπίδα, δημιουργικότητα και χαρά. Κι όλα αυτά θα δέσουν περισσότερο τις σχέσεις, την αγάπη, την κατανόηση και την εμπιστοσύνη.

 

Μια ιστορία της οικογένειας, της δημιουργικότητας και του θάρρους. Μια ιστορία γεμάτη συγκίνηση για ένα μικρό παιδί που δεν σταματά να ονειρεύεται. Για τις στιγμές που χαρίζουν την ευτυχία και που αρκεί μια και μόνο να αλλάξει την ροή των πραγμάτων. Γεμάτο συναισθήματα και ιδέες , γεμάτο δίψα και αισιοδοξία για ζωή, δικαίωμα στο όνειρο κι αγάπη που ξεχειλίζει σε κάθε σελίδα αυτού του καταπληκτικού βιβλίου.  

Από τη συγγραφέα του βιβλίου «Φίλοι στον λόφο» την Linda Sarah σε μετάφραση στα ελληνικά από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου και τις μαγικές εικόνες του Ben Mantle.

Για όλα τα καταπληκτικά που μπορεί να γεννήσει η φαντασία ενός παιδιού….

Από 4 χρονών…

 

Σερ Αμί,το περιστέρι του πολέμου, Βασίλης Παπαθεοδώρου, εικ: Λίλα Καλογερή, εκδ. Καστανιώτης

 

Οκτώβριος του 1918 Αμερικανοί στρατιώτες, το χαμένο τάγμα της 77ης Μεραρχίας Πεζικού στη Μάχη Μεζ Αργκόν στη Γαλλία, στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν χάσει κάθε ελπίδα να σωθούν αφού είναι περικυκλωμένοι και χωρίς πυρομαχικά και φαγητό. Και το πιο παράλογο; Τους μάχονται οι ίδιοι τους οι σύμμαχοι. Ο διοικητής Μπράουν προσπαθεί να σώσει τους 190 άνδρες του, νοιώθοντας και ο ίδιος το τέλος να πλησιάζει. Έχει χάσει πια όλες σχεδόν τις ελπίδες του. Το τελευταίο του χαρτί είναι τα ειδικά εκπαιδευμένα στρατιωτικά- ταχυδρομικά περιστέρια και βάζει αμέσως σε εφαρμογή το σχέδιο του. Γράφει ένα σημείωμα βοήθειας, το τυλίγει στο πόδι ενός από τα τρία περιστέρια  που είχε στη διάθεσή του και το αφήνει να πετάξει πέρα από τον  απέναντι λόφο. Όμως το αντιλαμβάνονται οι εχθροί και το σκοτώνουν. Στέλνει και δεύτερο περιστέρι, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο . Οι στρατιώτες πια έχουν τελείως χάσει την πίστη και τη δύναμή τους. Τότε θα στείλει παρά  και τον δικό του φόβο, το τελευταίο περιστέρι, την Σερ Αμί. Το ηρωικό αυτό πουλί σαν να ένοιωσε την αγωνία των ανθρώπων έκανε τα πάντα και  προσπάθησε να αποφύγει τα πυρά. Τραυματίστηκε βαριά στο πόδι, την φτερούγα, την κοιλιά. Κι όμως τα κατάφερε, η βοήθεια ήρθε και όλοι οι άνδρες του τάγματος , σώθηκαν. Έγινε ο πιο γνωστός ήρωας της Αμερικής τις δεκαετίες του 1920 και 1930…

 

Μια ακόμα καταπληκτική κι αληθινή ιστορία σε διασκευή για πολύ μικρά παιδιά από τον Βασίλη Παπαθεοδώρου. Με την ρέουσα, ζωντανή και ν συναρπαστική   του γραφή, μας θυμίζει ή και μας μαθαίνει ιστορίες που συνέβησαν πριν από πολλά πολλά χρόνια και αφορούν ζώα που με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής κατάφεραν να σώσουν ανθρώπους. Η Σερ Αμί παράδειγμα επίσης τρανταχτό  ηρωικών κατορθωμάτων, καλής εκπαίδευσης και μοναδικής θύμησης. Ένα βιβλίο γεμάτο συναίσθημα., αγωνία, φόβο, χαρά, κι ελπίδα. Μια ιστορία που δεν ξεχνάς ευκολά και που είναι πια πολύ προσιτή σε τρυφερές ηλικίες.

Μια ιστορία που συγκινεί, διδάσκει και γεμίζει ομορφιά κάθε ψυχή. Μια ιστορία που δεν ξεχνάς γεμάτη αγάπη, θάρρος και αισιοδοξία για εκείνες τις στιγμές που έχουμε νοιώσει  όλοι πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα….

Είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς «Απρόσμενοι Φίλοι» με εικονογράφηση και πάλι από την Λίλα Καλογερή πολύ προσφιλή στα μικρά παιδιά.

Βασίλη, μας ξυπνάς συναισθήματα πολύ έντονα, μας κάνεις να περιμένουμε πάντα συνέχεια στις ιστορίες σου και φυσικά ανακαλύπτουμε πως τα ζώα παντοτινά  έπαιζαν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων ακόμα  και με αυτοθυσίες.

Για παιδιά από 5 χρόνων….

Δέντρο, Britta Teckentrup, εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα

 

Το δέντρο των εποχών σε μια εκπληκτική εικονογράφηση και κείμενο  από την Britta Teckentrup. Ο χρόνος γυρίζει, κυλά, κάνει κύκλους κι ένα δέντρο αισθάνεται τα πάντα να αλλάζουν. Το χειμώνα με την παγωνιά, προστατεύει τη σοφή κουκουβάγια στις κουφάλες του ενώ τα κλαδιά του παραμένουν γυμνά. Την  Άνοιξη αρχίζει να παίρνει χρώμα και τα ζωάκια να το τριγυρίζουν και να παίζουν «στα πόδια »του. Σκίουροι, αλεπούδες, πουλιά, κραυγές και τραγούδια γεμίζουν τη ψύχη του και το δάσος. Τα φύλλα του πυκνώνουν, οι καρποί  ωριμάζουν. Μηλιά είναι το δέντρο της ιστορίας, που χαίρεται πια το καλοκαίρι, τις όμορφες νύχτες και τα παιχνίδια με το φεγγάρι. Ίσαμε το φθινόπωρο που τα σύννεφα πυκνώνουν πάλι στον ουρανό. Τα μήλα πέφτουν στη γη, μαζί και τα φύλλα και τα μικρά ζωάκια προσπαθούν να προστατευτούν   από τη δροσιά, το κρύο που έρχεται σιγά σιγά, στις κουφάλες του. Ο κύκλος της ζωής σε επανάληψη. Η μια εποχή έρχεται, η άλλη φεύγει , η ζωή όμως δεν σταματά ποτέ…

 

Μοναδική έκδοση  με κρυμμένες εικόνες από εκείνα τα βιβλία που κάποτε χαρακτηρίστηκαν… με Τρύπες. Υπέροχα χρώματα, διαχρονική ιστορία που μιλάει για τον κύκλο της ζωής. Τα πράγματα, αλλάζουν, η χαρά διαδέχεται τη λύπη, η ζέστη το κρύο, η μοναξιά τους φίλους, οι φωνές τη σιωπή.

Για πολύ μικρά παιδιά  που θα νοιώσουν την αλλαγή των εποχών μέσα από ένα δέντρο και θα ανακαλύψουν επίσης τα κρυμμένα ζωάκια μέσα στις τρύπες με οδηγό την αφή και το παιχνίδι.

Για παιδιά από 3 χρόνων

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

https://zhtunteanagnostes.blog...

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ