Τιμούν στο Τζερμιάδων τους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Στις 7 Νοεμβρίου, στη θέση ''ΚΕΦΑΛΙΑ'' από το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου

Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου προσκαλεί την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2021, στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής Λασιθιωτών, Τζερμεδιανών πατριωτών της 5ης Νοεμβρίου 1943 στη θέση «ΚΕΦΑΛΙΑ» στο Τζερμιάδο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ   ΕΠΕΤΕΙΟΥ 5ης   ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  1943

 
  • Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγ. Χαραλάμπου  Τζερμιάδων.
  • Ώρα 10:30 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση στη θέση «Κεφάλια» Τζερμιάδων (τόπος εκτέλεσης των πεσόντων).
  • Κατάθεση στεφάνων από τη Δημοτική Αρχή, τους συγγενείς των εκτελεσθέντων και  φορείς.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

"Την 5η Νοεμβρίου 1943 εκτελέστηκαν έξι(6) Τζερμεδιανοί από τα κατοχικά στρατεύματα και τους δοσίλογους.

 Πρόκειται για τους: Γεώργιο Παπαδάκη, συμβολαιογράφο και μέλος του ΕΑΜ Οροπεδίου Λασιθίου, τα αδέλφια Κωνσταντίνο Πυθαρούλη, Γεώργιο Πυθαρούλη και Εμμανουήλ Πυθαρούλη, τον Νικόλαο Σπανάκη και τον Ιωάννη Τσαμάνδουρα, όλοι αγρότες και κάτοικοι του Οροπεδίου Λασιθίου που εκτελέστηκαν από τα τάγματα θανάτου του Σούμπερ στις 5 Νοεμβρίου του ’43.

Τον πρώτο, αφού τον κακοποίησαν, τον έσυραν αιμόφυρτο δυτικά του Τζερμιάδων στη θέση Μοθωνιό όπου και τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ εγκαταλείποντας το πτώμα του άταφο, μέσα στην παρακείμενη βάγκα.

Τους άλλους πέντε τους οδήγησαν ανατολικά στη θέση «Κεφάλια» κοντά στο νεκροταφείο Τζερμιάδων, όπου τους εκτέλεσαν ομαδικά ύστερα από βάρβαρη κακοποίηση τους στον τόπο της εκτέλεσης.

Νωρίτερα στις 3 του Νοέμβρη 1943, οι Σουμπερίτες, με την προτροπή προδοτών συνεργατών τους, πέρασαν από τον Αβρακόντε και την Κουδουμαλιά όπου εκτέλεσαν εν ψυχρώ τους Εμμανουήλ Καλυκάκη και Αδαμάντιο Καροφυλάκη, φτάνοντας την ίδια μέρα στον Άγιο Γεώργιο όπου κακοποίησαν πολλούς κατοίκους, έκαναν εικονικές εκτελέσεις, εφάρμοσαν τη φάλαγγα και τρομοκράτησαν τον κόσμο.

Το Οροπέδιο Λασιθίου οφείλει να θυμάται και να τιμά τους πεσόντες αγωνιστές του. 

Ο δοκιμαζόμενος λασιθιώτικος λαός και πολέμησε και αντιστάθηκε, πληρώνοντας με ζωές και με αίμα τον Αγώνα για την Ελευθερία"

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ