Αυγενάκης: «Ικανοποίηση, συγκίνηση και περηφάνεια για το Karteros Beach Sports Center»

Newsroom
Newsroom

Την ικανοποίηση και την περηφάνεια του για την κατασκευή της εγκατάστασης Karteros Beach Sports Center, για τα αθλήματα της άμμου, εκφράζει σε συνέντευξή του στο "Πρώτο Θέμα" ο Λευτέρης Αυγενάκης

Ο υφυπουργός Αθλητισμού έκανε λόγο για ένα όνειρο που έγινε πράξη και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση φτιάχτηκε σε λιγότερο από τρεις μήνες

«Ικανοποίηση, συγκίνηση, πάθος και φυσικά επιβεβαίωση. Επιβεβαίωση ενός ονείρου που έγινε πράξη, το οποίο ως συνήθως δεν το είχαν πιστέψει πολλοί. Κι όταν τελικά άνοιξαν οι εγκαταστάσεις και τις είδαν, μετά έλεγαν "εντάξει έγιναν, αλλά θα φιλοξενήσουν μια διοργάνωση και μετά... τέλος". Διαψεύστηκαν και σ' αυτό όμως, γιατί μετά την πρώτη ήρθε κι η δεύτερη, ήρθε κι η τρίτη και συνεχίζουν να έρχονται συνεχώς διοργανώσεις εδώ. Βλέπουμε τελικά ότι το Karteros Beach Sports Center σιγά-σιγά αγκαλιάζεται από την τοπική κοινωνία, από την αθλητική οικογένεια κι οι όποιες αμφιβολίες υπήρχαν και στους πιο δύσπιστους πλέον φεύγουν», επισήμανε ο υφυπουργός Αθλητισμού και πρόσθεσε:

«Το όραμα μου για τα αθλήματα παραλίας το είχα πει από πολύ νωρίς. Πιστεύω βαθιά στη δυναμική που έχουν, πιστεύω βαθιά ότι συνδέονται άμεσα με τον αθλητικό τουρισμό που αποτελεί στόχο του Υπουργείου μας. Γι' αυτό το λόγο έπρεπε να υπάρχει μια μόνιμη εγκατάσταση σε μια τουριστική περιοχή, η οποία θα συνέβαλε στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και των αθλημάτων παραλίας. Κι αυτό κάναμε εδώ στον Καρτερό».
 
Αναφερόμενος στο χρονικό της κατασκευής του Karteros Beach Sports Center, ο κ. Αυγενάκης τόνισε: «Ο συγκεκριμένος χώρος ήταν χώρος καταπατητών, χώρος απορριμμάτων, χώρος προσβολής του πολιτισμένου κόσμου του Ηρακλείου. Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν, καθώς υπήρξε αποφασιστικότητα απ' όλους. Από την πλευρά μου η θέση μου ήταν ξεκάθαρη -παρόλο που και σε τοπικό επίπεδο δεν πίστευαν ποτέ ότι θα έφευγαν οι καταπατητές, οι οποίοι μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης που έχουμε πάρει από την ΕΤΑΔ ως Υφυπουργείο Αθλητισμού, αλλά τελικά όπως βλέπετε έφυγαν και αυτοί. Κατάλαβαν όλοι ότι η Πολιτεία υπάρχει, η Κυβέρνηση υπάρχει, το κράτος υπάρχει και οι νόμοι εφαρμόζονται.

Να σημειώσω εδώ ότι οι καταπατητές βρίσκονταν στην συγκεκριμένη περιοχή εδώ και περίπου 15 χρόνια. Ξεκίνησαν 2-3, αλλά έφτασαν να είναι κοντά στους 300 κι από τα τροχόσπιτα στην αρχή φτάσαμε να έχουμε ολόκληρες κατοικίες. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Πλέον υπάρχουν κανόνες και δεν επικρατεί ο κανόνας του πιο δυνατού. Κι αυτό έχει φέρει κοντά στην περιοχή πολύ κόσμο, γιατί απέκτησε ξανά η πόλη του Ηρακλείου μια παραλία την οποία δεν την είχε ουσιαστικά ποτέ. Στην συγκεκριμένη περιοχή, όταν έπεφτε το φως της ημέρας, δεν μπορούσες να κάνεις πολλά πράγματα, αλλά τώρα αυτό αλλάζει. Δώσαμε πνοή σε μια περιοχή που είχε την εικόνα της απόλυτης παρακμής».

Για την κατασκευή του αθλητικού κέντρου μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, ο υφυπουργός Αθλητισμού σημείωσε: «Όταν θέλουμε κάτι βαθιά μέσα μας και το πιστέψουμε, θα λειτουργήσει όλο το σύμπαν για να το πετύχουμε. Έτσι έγινε κι εδώ πέρα: περάσαμε διατάξεις με τη στήριξη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και την συνεπικουρία όλων των αρμόδιων υπουργείων, καταφέραμε να έχουμε διαδικασίες εξπρές αδειοδότησης και κατασκευής. Είχαμε φυσικά τη στήριξη των υπαλλήλων του Υπουργείου, που είδαν την όλη προσπάθεια ως ένα μεγάλο στοίχημα, κι έτσι καταφέραμε να έχουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Κι ειλικρινά σας το λέω είμαι πολύ περήφανος για αυτό...

Βέβαια έρχονται κι άλλα. Δεν είναι το μόνο έργο που τρέχει το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Ένα Υπουργείο που είχε ταυτιστεί με την απλή διαχείριση μιας άναρχης εικόνας που είχε δημιουργηθεί επί πολλά χρόνια στο χώρο του αθλητισμού. Σπάσαμε στεγανά, εφαρμόστηκαν οι μεταρρυθμίσεις που στην αρχή αμφισβητήθηκαν από πολλούς και φτάσαμε στο σημείο όλο αυτό το μεταρρυθμιστικό έργο να μετατρέπεται σε θετικό έργο για την αθλητική οικογένεια. Και χαιρόμαστε γι' αυτό. Και σε επίπεδο υποδομών και σε επίπεδο διοικήσεων και σε επίπεδο μητρώων και φυσικά αθλητών, όλα εξελίσσονται, αναπνέουν καθαρό αέρα και οι διοργανώσεις που έρχονται η μία πίσω από την άλλη αποτελούν το πιο ισχυρό πειστήριο ότι τελικά κάτι αλλάζει στην αθλητική εικόνα της χώρας μας».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον του Karteros Beach Sports Center, ο κ. Αυγενάκης είπε: «Καταρχήν έχουμε ήδη 2,5 μήνες γεμάτες από διοργανώσεις. Έχουμε διοργανώσει Παγκόσμια Πρωταθλήματα μπιτς χάντμπολ, αγώνες μπιτς βόλεϊ τοπικού και εθνικού ενδιαφέροντος, τουρνουά μπιτς σόκερ... Φιλοξενήσαμε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοβόλεϊ, μια ωραία και πρωτόγνωρη εμπειρία που αφορά ένα νέο άθλημα, πολύ θεαματικό. Πραγματοποιήσαμε πολλές εκδηλώσεις σε συνεργασία με δομές, σωματεία, παρουσία των προέδρων της Ολυμπιακής και της Παραολυμπιακής Επιτροπής με αφορμή την Ολυμπιακή ημέρα. Διοργανώσαμε ένα διήμερο γεμάτο γυμναστική με εκπροσώπους απ' όλα τα γυμναστήρια του Ηρακλείου αλλά και των άλλων νομών της Κρήτης. Έχουμε φιλοξενήσει, σε συνεργασία με την ορειβατική ομοσπονδία, ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα για την εκπαίδευση απεγκλωβισμού από χιονοστιβάδα, το οποίο είχα κι εγώ μεγάλη περιέργεια να δω πώς ακριβώς θα πραγματοποιηθεί, αλλά πιστέψτε με είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Είχαμε ένα τριήμερο με ράλι Ακρόπολις, αγώνες μπιτς τένις και προχωράμε. Θέλουμε αυτή η εγκατάσταση να αγκαλιαστεί από όλους και τα αθλήματα της άμμου να πάρουν τη θέση που τους αξίζουν.

Η επιδίωξή μας είναι μια εγκατάσταση που θα λειτουργεί 12 μήνες το χρόνο, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μία εγκατάσταση που λειτουργεί εδώ και περίπου τρεις μήνες και κάθε τι καινούριο θέλει το χρόνο του. Να δούμε τα προβλήματα, τις ατέλειες, τις ιδιαιτερότητές του. Αυτό κάνουμε, όπως και η διοίκηση του ΕΑΚ Ηρακλείου που έχει τη διοικητική ευθύνη, και πέρα από τον Καρτερό έρχονται κι άλλα σημαντικά έργα στην Κρήτη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα».

Αναφερόμενος ειδικά στο μπιτς βόλεϊ, ο Λευτέρης Αυγενάκης το χαρακτήρισε «βασιλιά της άμμου» και υπογράμμισε: «Χαίρομαι που η ομοσπονδία χάντμπολ ανακοίνωσε ότι ο Καρτερός είναι πλέον η έδρα των εθνικών ομάδων μπιτς χάντμπολ ανδρών και γυναικών, αλλά πολύ περισσότερο ευχαριστήθηκα όταν άκουσα και επίσημα τον πρόεδρο της ΕΟΠΕ, Γιώργο Καραμπέτσο, να ανακοινώνει ότι οι εθνικές ομάδες μπιτς βόλεϊ θα έχουν πλέον έδρα το Karteros Beach Sports Center. Είναι ευπρόσδεκτοι εδώ και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε για όποια διοργάνωση μπιτς βόλεϊ, που είναι το δημοφιλέστερο Ολυμπιακό άθλημα της άμμου και να την στηρίξουμε. Και κυρίως να στηρίξουμε την όποια προσπάθεια καταβάλλουν οι εθνικές ομάδες, οι αθλητές και οι αθλήτριες που έχουν επενδύσει στο μπιτς βόλεϊ».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ