Υπό περιορισμό σε ξενοδοχείο μεταναστών ο Τζόκοβιτς μέχρι τη Δευτέρα

Τότε θα εκδικαστεί η έφεσή του για τη βίζα

Νέα παράταση τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα πήρε το σίριαλ της συμμετοχής του Νόβακ Τζόκοβιτς στο Australian Open, έπειτα από την ακύρωση της βίζας του χθες, κατά την άφιξή του στην Αυστραλία.

Ο 34χρονος Σέρβος σταρ και νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις, είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο απέλασης μετά την ακύρωση της βίζας του, έχοντας σκεφτεί προηγουμένως ότι θα μπορούσε να εισέλθει στην Αυστραλία μέσω ιατρικής εξαίρεσης για να αποφύγει τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.
 

Ο Τζόκοβιτς άσκησε έφεση μέσω των δικηγόρων του στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Μελβούρνης για την ακύρωση απόφασης της αυστραλιανής κυβέρνησης και η σημερινή ακρόαση που ξεκίνησε στις 6 μμ (τοπική ώρα, 9 ώρα Ελλάδας) αναμενόταν να αποφανθεί για την τύχη του, αλλά ο αρμόδιος δικαστής ανέβαλε τη διαδικασία για τις 10 το πρωί της Δευτέρας. Μέχρι τότε, ο Σέρβος θα παραμείνει σε ξενοδοχείο που φιλοξενεί μετανάστες, στο Park Hotel του Κάρλτον, καθώς οι δικηγόροι του εξασφάλισαν μια προσωρινή διαταγή που εμποδίζει τις αρχές να προχωρήσουν στην απέλασή του τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, όταν έχει προγραμματιστεί μια «πιο ουσιαστική ακρόαση».

Ο δικηγόρος Κρίστοφερ Τραν, που εκπροσωπεί τον υπουργό Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Άλεξ Χοκ, είπε ότι η κυβέρνηση δεν αντιτάχθηκε στη διαταγή παραμονής του Τζόκοβιτς στην Αυστραλία.

Νωρίτερα, ο αρμόδιος δικαστής είχε δηλώσει πως «είναι διατεθειμένος» να προχωρήσει την υπόθεση γρήγορα και ότι ήταν πρόθυμος να ζητήσει από τον Τζόκοβιτς να καταθέσει, εάν χρειαστεί, σε μια διαδικτυακή ακρόαση. Παράλληλα, ρώτησε εάν ο 34χρονος είχε πρόσβαση σε ένα γήπεδο τένις για εξάσκηση, αφού δικηγόρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι είχε μεταφερθεί σε ξενοδοχείο της Μελβούρνης, έχοντας περάσει προηγουμένως χρόνο σε χώρο κράτησης μεταναστών στο αεροδρόμιο της πόλης.

000_9VM9L2


Ο δικαστής ρώτησε επίσης τους δικηγόρους πότε επρόκειτο να ξεκινήσει το Australian Open και αν ήταν γνωστό πότε ο Τζόκοβιτς θα έδινε τον πρώτο του αγώνα. Το τουρνουά έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 17 Ιανουαρίου, ωστόσο τα ζευγάρια δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Από την πλευρά του, ο νομικός εκπρόσωπος του Τζόκοβιτς, Νικ Γουντ παραδέχτηκε πως η επίλυση της διαφοράς σχετικά με τη βίζα ήταν το κλειδί για τη συμμετοχή του Σέρβου στο μεγάλο τουρνουά. «Η απουσία βίζας, εάν η απόφαση ακύρωσης είναι έγκυρη, είναι ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον κ. Τζόκοβιτς προκειμένου να αγωνιστεί στο τουρνουά», είπε ο Γουντ.

Ο Σκοτ Μόρισον και η μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας
 

 

AustraliaΟ σημερινός πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκότ Μόρισον, όταν διορίστηκε υπουργός Μετανάστευσης και Συνοριακής Προστασίας στην κυβέρνηση του Τόνι Άμποτ το 2013, εφάρμοσε την επιχείρηση "Κυρίαρχα Σύνορα", που αποτέλεσε μια από τις σημαίες του Συνασπισμού και οι σκληροί κανόνες της ισχύουν μέχρι και σήμερα.

Βασικοί πυλώνες του προγράμματος "Κυρίαρχα Σύνορα" είναι:

-Η άρνηση εισόδου σε οποιονδήποτε αλλοδαπό επιχειρεί να φτάσει δια της θαλάσσιας οδού χωρίς άδεια στη χώρα, ακόμη κι αν έχει προσφυγικό προφίλ
-Η Διοίκησης θαλάσσιας συνοριοφυλακής (MaritimeBorderCommand) είναι επιφορτισμένη με την επιχείρηση εντοπισμού βαρκών που πλησιάζουν στην Αυστραλία και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων αποτροπής κι, όπου κρίνεται ασφαλές, επαναπροώθησης
-Η παροχή καινούργιων βαρκών σε όσους σκίζουν τις δικές τους προκειμένου να πάνε σε άλλο μέρος
-Η παροχή πόρων στις χώρες από όπου ξεκινούν ή περνούν οι βάρκες προκειμένου να τις σταματούν, να συλλαμβάνουν τους διακινητές και τους μετανάστες ή πρόσφυγες και να δέχονται να φιλοξενούν άτομα που επαναπροωθούνται
-Η μεταφορά και κράτηση όσων τελικά συλλαμβάνονται σε βάρκες από τις αυστραλιανές αρχές σε κλειστά κέντρα κράτησης εκτός Αυστραλίας. Τα κέντρα κράτησης χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση και τα λειτουργούν ιδιώτες
-Η εξέταση των αιτήσεων ασύλου πραγματοποιείται ενόσω οι αιτούντες βρίσκονται στα κλειστά κέντρα κράτησης
-Η άρνηση του καθεστώτος του πρόσφυγα σε όσους υπάρχει βάσιμη υποψία ότι κατέστρεψαν τα προσωπικά τους έγγραφα

Όσοι λαμβάνουν το καθεστώς του πρόσφυγα μπορούν να παραμείνουν στα κλειστά κέντρα κράτησης, να εγκατασταθούν στα νησιά ή να μεταβούν σε μια τρίτη χώρα αλλά πάντως όχι να μπουν στην Αυστραλία. Από το 2016,υπάρχει μια διμερής συμφωνία με τις ΗΠΑ που επιτρέπει τη μετεγκατάσταση σε αυτές προσφύγων που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης.

Οι Αυστραλοί επικροτούν αυτή την πολιτική. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2018, το 72% των Αυστραλών τάσσεται υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής ενώ σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στο ότι η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί μείωση των μεταναστευτικών ροών (54%-77%). Ο συνασπισμός Φιλελευθέρων/Εθνικών που εισήγαγε αυτά τα μέτρα παραμένει συνεχώς στην εξουσία από το 2013.

Διαβάστε επίσης:

Έφεση του Τζόκοβιτς κατά της απέλασης

Πηγή: protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ