Απίστευτο: Παράλυτος περπάτησε ξανά μετά από 7 χρόνια - Ποια είναι η θεραπεία

Newsroom
Newsroom

Φως στα πιθανά οφέλη των βλαστοκυττάρων και της αναγεννητικής ιατρικής από την Mayo Clinic

Μια κλινική δοκιμή αποκάλυψε ότι τα βλαστοκύτταρα που λαμβάνονται από το σωματικό λίπος μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της κίνησης σε ασθενείς που πάσχουν από παράλυση και μπορούν να βελτιώσουν την αίσθηση.

Η μικρή δοκιμή που διεξήχθη στην Mayo Clinic, το μη κερδοσκοπικό αμερικανικό ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο, έχει ρίξει φως στα πιθανά οφέλη των βλαστοκυττάρων και της αναγεννητικής ιατρικής. Χάρη στη θεραπεία με βλαστοκύτταρα, ένας ασθενής που έμεινε παράλυτος από τον λαιμό και κάτω μετά από ένα ατύχημα μπόρεσε να περπατήσει ξανά.

«Αυτή η μελέτη τεκμηριώνει την ασφάλεια και τα πιθανά οφέλη των βλαστοκυττάρων και της αναγεννητικής ιατρικής», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Mohamad Bydon, νευροχειρουργός της Mayo Clinic, και πρόσθεσε:

«Στον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, ακόμη και μια ήπια βελτίωση μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην ποιότητα ζωής του ασθενούς».

Πώς διεξήχθη η μελέτη;

Στη μελέτη φάσης 1 συμμετείχαν 10 ασθενείς στους οποίους αφαιρέθηκαν τα βλαστοκύτταρα από την κοιλιά ή τον μηρό. Μετά από αυτό, εκατομμύρια νέα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο τις επόμενες εβδομάδες. Αυτά τα κύτταρα στη συνέχεια εγχύθηκαν στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης κάθε ασθενούς.

Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι αυτά τα κύτταρα μετανάστευσαν στο τραυματισμένο μέρος της σπονδυλικής στήλης και βοήθησαν στην ανάρρωση. Οι ασθενείς αξιολογήθηκαν για τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια για την ανταπόκρισή τους στην ένεση.

«Ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού είναι μια περίπλοκη κατάσταση. Μελλοντική έρευνα μπορεί να δείξει εάν τα βλαστοκύτταρα σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος ενός νέου παραδείγματος θεραπείας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς», σημείωσε ο Δρ. Bydon.

Τα αποτελέσματα της μελέτης
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications, έδειξαν ότι επτά από τους 10 ασθενείς παρουσίασαν βελτιώσεις στην αίσθηση και την κίνηση. Επιπλέον, οι ασθενείς εμφάνισαν ισχυρότερους μύες και καλύτερες αντιδράσεις στα ελαφρά αγγίγματα.

Τα πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε έναν ασθενή με το όνομα Chris Barr. Ο άνδρας από την Καλιφόρνια έμεινε παράλυτος το 2017 μετά από ένα ατύχημα. Στους 18 μήνες μετά από την ένεση βλαστοκυττάρων, ο Barr ήταν σε θέση να περπατήσει ξανά.

«Ποτέ δεν ονειρευόμουν ότι θα είχα μια ανάκαμψη όπως αυτή. Μπορώ να φάω μόνος μου. Μπορώ να περπατήσω. Μπορώ να είμαι ανεξάρτητος και να κάνω καθημερινές δραστηριότητες», είπε ο Barr σύμφωνα με το ABC News.

Οι επιστήμονες είπαν ότι η θεραπεία δεν έδειξε ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν πονοκέφαλος και μυοσκελετικός πόνος που υποχώρησαν με θεραπεία χωρίς ιατρική συνταγή.

Εκτός από την αξιολόγηση της ασφάλειας, αυτή η κλινική δοκιμή φάσης 1 είχε ένα δευτερεύον αποτέλεσμα αξιολόγησης των αλλαγών στην κινητική και αισθητηριακή λειτουργία. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι τα κινητικά και αισθητηριακά αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή δεδομένου των ορίων των δοκιμών φάσης 1. Πρόσθετη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ μιας μεγαλύτερης ομάδας συμμετεχόντων για την περαιτέρω αξιολόγηση των κινδύνων και των οφελών.

Τα πλήρη δεδομένα για τους 10 ασθενείς ακολουθούν μια αναφορά περιστατικού του 2019 που ανέδειξε την εμπειρία του πρώτου συμμετέχοντα στη μελέτη δείχνοντας σημαντική βελτίωση στην κινητική και αισθητηριακή λειτουργία.

 

Πηγή: oloygeia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ