Το φρούτο «πρωταγωνιστής» του καλοκαιριού

Newsroom
Newsroom

Δροσίζει και προστατεύει δέρμα, μάτια και μύες

Στο φρούτο αυτό, γευόμαστε όλη τη δροσιά του καλοκαιριού. Ας ανακαλύψουμε τα πολλά ευεργετικά οφέλη του καρπουζιού στην υγεία με τη βοήθεια της Lara Whitson, πιστοποιημένης διαιτολόγου στην Κλινική Cleveland.

Αρχικά, το καρπούζι περιέχει άφθονο νερό ( 92%)  και ελάχιστες θερμίδες – μόλις 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι.

Είναι πλούσιο σε κάλιο (170 χιλιοστόγραμμα),  ένα απαραίτητο μέταλλο για την υποστήριξη και λειτουργία των νεύρων, των μυών και την ισορροπία των υγρών στο σώμα μας. Επιπλέον, είναι πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C και της  βιταμίνης Α.

Το καρπούζι συμβάλει στο αίσθημα κορεσμού. Μελέτη του 2019 σε 33 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν καθημερινά καρπούζι αντί για μπισκότα χαμηλών λιπαρών για τέσσερις εβδομάδες, ανέφεραν λιγότερη πείνα, αναφέρει το ygeiamou.gr.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καρπουζιού προάγει την καλή υγεία και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Αυτό είναι πιθανό να οφείλεται, εν μέρει, στα αντιοξειδωτικά του, τα οποία βοηθούν στην προστασία του σώματος από το στρες και στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της κυτταρικής βλάβης. Μάλιστα σε μικρή μελέτη, διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα καρπουζιού συμβάλλει στη  μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες μέσης ηλικίας με υπέρταση και παχυσαρκία.

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά συστατικά του καρπουζιού όπως το λυκοπένιο συσχετίζονται με την προστασία των ματιών και την πρόληψη ή καθυστέρηση της εμφάνισης καταρράκτη.

Ιδιαίτερα αναφορά πρέπει να γίνει στην κιτρουλίνη του καρπουζιού, ένα αμινοξύ που συνδέεται με ταχύτερη αποκατάσταση των μυών μετά από την άσκηση.

Τέλος η βιταμίνη C ωθεί στην παραγωγή κολλαγόνου, την επούλωση από τραυματισμούς και την προστασία από την ξηροδερμία.

 

 

 

Φωτογραφία από grantour από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ