Φυσικοί τρόποι για να καταπολεμήσετε την καούρα μετά το γιορτινό γεύμα

Newsroom
Newsroom

Και την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Τα πλούσια εορταστικά γεύματα μπορούν να προκαλέσουν κάποια δυσάρεστα συμπτώματα -όπως η καούρα και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Οι ειδικοί εξηγούν πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε φυσικά.

Η καούρα είναι ένας από τους τρόπους του οργανισμού να μας πει: «Πες μου ότι είσαι ενήλικας χωρίς να μου πεις ότι είσαι ενήλικας». Αλλά εκτός από το δυσάρεστο αίσθημα μετά από μεγάλα γεύματα, πώς μπορούμε να μειώσουμε την ενόχληση από την καούρα και την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση -ή ακόμη και να την αποτρέψουμε εντελώς;

Υπάρχουν δύο κύρια συμπτώματα της γαστροοεισοφαγικής παλινδρόμησης, τα οποία μπορεί να συνοδεύονται από τέσσερις υποκείμενες, προσωρινές κρίσεις υγείας. Η καούρα και η δυσάρεστη, ξινή γεύση στο στόμα είναι τα κύρια συμπτώματα. Το πρώτο προκαλεί αίσθηση καψίματος ενώ το δεύτερο παρουσιάζει μια περίεργη γεύση μέσω των επιπέδων του στομαχικού οξέος.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα ή λόξυγγα, βραχνή φωνή, κακή αναπνοή και φούσκωμα. Το φούσκωμα μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα αδιαθεσίας και τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν μετά το φαγητό, όταν σκύβετε ή όταν ξαπλώνετε.

Ο Δρ. Rashmi Advani, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Όρος Σινά και διευθυντή βαριατρικής ενδοσκόπησης στο Mount Sinai South Nassau εξηγεί στο Yahoo Life τι μπορείτε να κάνετε. Και σε αντίθεση με τα πικάντικα τρόφιμα, αυτές οι συμβουλές είναι… εύπεπτες.

9 τρόποι για να αντιμετωπίσετε φυσικά την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και την καούρα

Εάν σκέφτεστε να παίρνετε αντιόξινα μαζί σας σε κάθε εστιατόριο, ο Δρ. Advani προτείνει:

  1. Σκεφτείτε να φάτε τζίντζερ ή μέλι
  2. Τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  3. Αποφύγετε τα εσπεριδοειδή
  4. Περιορίστε την κατανάλωση μέντας
  5. Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό
  6. Μην τρώτε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου
  7. Κοιμηθείτε στην αριστερή πλευρά ή με το κεφάλι ελαφρώς ανυψωμένο
  8. Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων
  9. Ελέγξτε τα φάρμακά σας

1. Σκεφτείτε να φάτε τζίντζερ ή μέλι

Το τζίντζερ μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή του γαστρεντερικού και το μέλι μπορεί να καταπραΰνει τον οισοφάγο, κάτι που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από την καούρα.

2. Τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Αυτές οι τροφές θα βοηθήσουν όχι μόνο να δημιουργήσουν ένα πιο υγιές γαστρεντερικό σωλήνα, αλλά θα αλλάξουν επίσης το pH όλου αυτού του οξέος που εκκρίνεται στο στομάχι σας. Επιπλέον, η αργή πέψη των φυτικών ινών βοηθά το στομάχι να ρυθμίσει την παραγωγή του οξέος.

3. Αποφύγετε τα εσπεριδοειδή

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να αποχαιρετήσετε το καθημερινό σας νερό με λεμόνι. Τα εσπεριδοειδή μπορεί να είναι πολύ όξινα και να επιδεινώσουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

4. Περιορίστε την κατανάλωση μέντας

Μπορεί αυτή η συμβουλή να μην σας αρέσει, αν έχετε ένα ντουλάπι γεμάτο με τσάι μέντας. Όμως, αυτό το συστατικό μπορεί να χαλαρώσει τον σφιγκτήρα που εμποδίζει το οξύ του στομάχου να ανέβει στον οισοφάγο.

5. Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό

Μείνετε όρθιοι για τουλάχιστον 90 λεπτά μετά το φαγητό. Η κατάκλιση δημιουργεί μια εύκολη έξοδο για το οξύ για να μετακινηθεί από το στομάχι στον οισοφάγο. Το ίδιο συμβαίνει και όταν πρόκειται για φαγητό…

6. Μην τρώτε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου

Εάν συνήθως πηγαίνετε για ύπνο λίγο μετά το φαγητό, μπορεί να είναι ο ένοχος για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

7.  Κοιμηθείτε στην αριστερή πλευρά ή με το κεφάλι ελαφρώς ανυψωμένο

Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να βοηθήσει εν μέρει επειδή μπορεί να κρατήσει το οξύ μακριά από τον σφιγκτήρα. Το να κρατάτε το κεφάλι σας σε γωνία 30 μοιρών τη νύχτα επίσης βοηθά.

8. Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων

Θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τι προκαλεί την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οξέος, ώστε να μπορείτε να προσέχετε την κατανάλωση αυτών των τροφών και ποτών στο μέλλον.

9. Ελέγξτε τα φάρμακά σας

Ορισμένα φάρμακα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν παρενέργειες όπως καούρα. Μιλήστε με το γιατρό σας για αυτό, γιατί μπορεί να είναι σε θέση να προσαρμόσει τη φαρμακευτική σας αγωγή.

Πηγή: oloygeia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ