Κατηγορίες του Βήχα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αντιμετώπισή τους

Newsroom
Newsroom

Ο βήχας είναι το πιο συχνό σύμπτωμα παθήσεων του αναπνευστικού. Ο βήχας μπορεί να θεωρηθεί μια φυσική αμυντική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Το κείμενο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Haleon


Πριν αναλύσουμε τις κατηγορίες του βήχα, καλό είναι να ξεκινήσουμε το άρθρο με μία ανάλυση του τι είναι ο βήχας. Ο βήχας είναι το πιο συχνό σύμπτωμα παθήσεων του αναπνευστικού. Ο βήχας μπορεί να θεωρηθεί μια φυσική αμυντική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Αυτή η λειτουργία συμβάλλει στην αποβολή ξένων ουσιών ή βλέννας από τις αναπνευστικές οδούς του ανθρώπινου σώματος. Ενώ όμως ο βήχας αποτελεί αντίδραση του οργανισμού, όταν γίνεται υπερβολικός και επίμονος μπορεί να είναι ταυτόχρονα ιδιαίτερα ενοχλητικός, να διαταράξει τον ύπνο μας και να επηρεάσει τη γενικά ποιότητα ζωής μας.

Ο βήχας σε πολλές περιπτώσεις είναι σύμπτωμα κρυολογήματος και συνήθως εμφανίζεται τον χειμώνα που υπάρχει αυξητική τάση κρυολογήματος η γρίπης. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να εμφανιστεί και από λοιμώξεις ή ακόμα και ως επακόλουθο του καπνίσματος.

Επίμονος Βήχας: Διάρκεια και Τύποι

Ο βήχας μπορεί να χωριστεί σε δύο βασικές κατηγορίες. Τον παραγωγικό βήχα, δηλαδή όταν παράγονται φλέματα, και τον ξηρό βήχα, όταν δεν υπάρχουν φλέγματα. Εκτός όμως από τις δύο βασικές κατηγορίες βήχα, τον ξηρό και τον παραγωγικό, ο βήχας μπορεί να χωριστεί σε υποκατηγορίες ανάλογα με τη διάρκειά του.

Ας δούμε και τις βασικές υποκατηγορίες του βήχα:

  • Παροξυσμικός Βήχας: Είναι έντονος και επίμονος βήχας, που όταν ξεκινήσει δε σταματάει εύκολα. Ο παροξυσμικός βήχας χαρακτηρίζεται από αιφνίδιες κρίσεις βήχα που διακόπτονται και επανέρχονται. Είναι επίπονος και αρκετά εξαντλητικός για τον οργανισμό. Οι άνθρωποι όταν υποφέρουν με αυτό το είδος βήχα συχνά δυσκολεύονται στην αναπνοή και έχουν τάσεις για εμετό.
  • Οξύς Βήχας: Είναι ο βήχας με διάρκεια μικρότερη από 3 εβδομάδες. Ξεκινάει συνήθως ξαφνικά και οφείλεται ως επί το πλείστον σε κρύωμα, γρίπη ή παραρρινοκολπίτιδα.
  • Υποξύς Βήχας: Ο βήχας με διάρκεια μεγαλύτερη από 3 εβδομάδες και μικρότερη από 2 μήνες. Συνήθως αφορά λοίμωξη και μπορεί να οξύνει προϋπάρχουσες παθήσεις όπως το άσθμα, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που είναι τύπος πνευμονοπάθειας. Μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί αν διαγνωστεί έγκαιρα. 
  • Χρόνιος Βήχας: Ο βήχας με διάρκεια μεγαλύτερη από 2 μήνες. Πιθανότατα να οφείλεται σε ποικίλα πνευμονικά αίτια. Ένα από τα πιο συχνά είναι η χρόνια βρογχίτιδα των καπνιστών.
  • Αλλεργικός βήχας: Όσοι από εμάς εμφανίζουν συχνά αλλεργίες, ξέρουν ότι μια από τις πρώτες αντιδράσεις του οργανισμού είναι ο ξηρός βήχας που συχνά συνοδεύεται με φτέρνισμα. Στην περίπτωση του αλλεργικού βήχα φροντίστε να αερίζετε καλά το χώρο σας και να επιλέγετε μαξιλάρια, κουβέρτες, σεντόνια, κουρτίνες από συνθετικά υποαλλεργικά υφάσματα.
     

Βασικοί Τρόποι Αντιμετώπισης του Επίμονου Βήχα

Όταν ο βήχας μας είναι ξηρός είναι ιδανικό να καταναλώνουμε πολλά υγρά. Με αυτόν τον τρόπο μαλακώνει ο λαιμός και διατηρούμε το σώμα μας ενυδατωμένο. Το τσάι με μέλι είναι επίσης γνωστό ότι μαλακώνει το λαιμό και μετριάζει το βήχα. Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε λίγο λεμόνι στο τσάι σας, αφού αυτό έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Να αναφέρουμε επίσης ότι το τσάι έχει μαλακτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση του βήχα και του ερεθισμένου λαιμού. Το τσάι με τζίντζερ επίσης ανακουφίζει τη φλεγμονή στο λαιμό. Το τζίντζερ συμπεριλαμβάνεται σε πολλά φάρμακα, ειδικά σε σιρόπια για το βήχα.

Γενικά τα ζεστά ροφήματα και αφεψήματα βοηθούν στην ανακούφιση του βήχα. Αν γίνεται φάτε μια ζεστή σούπα το βράδυ πριν τον ύπνο, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της συμφόρησης και να ανακουφίσει τον ερεθισμένο λαιμό. Ενδεικτικά μπορούμε να προτείνουμε μια κοτόσουπα ή μια σούπα με ρύζι και ψιλοκομμένα λαχανικά. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει επίσης να αποφεύγουμε το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό.

Οι καραμέλες για το λαιμό είναι επίσης μια άλλη έξυπνη, αλλά και γευστική, λύση που μπορεί να μας προσφέρει ανακούφιση από την ταλαιπωρία του βήχα.


Συμπέρασμα

Οι παραπάνω τρόποι μπορούν να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του επίμονου βήχα. Ένα σιρόπι για τον βήχα, το τσάι, τα πολλά υγρά και οι καραμέλες αποτελούν έξυπνες επιλογές στην επίλυση του προβλήματος. Παρόλα αυτά, και αν ο βήχας συνεχίζει να σας ταλαιπωρεί, τότε μια επίσκεψη στον γιατρό σας είναι απαραίτητη για μια ακριβή διάγνωσή.

Το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ