Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι χώρες που "ισιώνουν" την επιδημική καμπύλη

Τι ισχύει στην Ελλάδα - Τι προκύπτει από στοιχεία του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον

Tην ώρα που η πανδημία του νέου κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται σ’ ολόκληρο τον πλανήτη κάποιες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να ισιώνουν την καμπύλη.

Τα θύματα του κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει τις 95.000 στην υφήλιο, ωστόσο στις χώρες αυτές σημειώνεται επιβράδυνση του ρυθμού εμφάνισης νέων κρουσμάτων της Covid-19, εξέλιξη που βοηθά στη μείωση του αριθμού των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία και των θανάτων, ενώ παρέχει μεγαλύτερη άνεση στα εθνικά συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν την κρίση και διασφαλίζει ότι τα νοσοκομεία δεν θα γονατίσουν από τη συρροή ασθενών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κίνα έχουν ήδη ισιώσει την επιδημική καμπύλη του κορωνοϊού.

Ιταλία και Ισπανία καταγράφουν πλέον μείωση εμφάνισης νέων κρουσμάτων

Η Ισπανία και η Ιταλία καταγράφουν τον δεύτερο και τρίτο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ, αλλά αρχίζουν να βλέπουν μια μείωση του ρυθμού εμφάνισης νέων κρουσμάτων καθώς έχει κορυφωθεί η επιδημία. Το ίδιο έχει συμβεί και στη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κίνα.

Ελλάδα και Γερμανία δεν έχουν φτάσει ακόμα στην κορύφωση

Στα γραφήματα του IHME η Ελλάδα και η Γερμανία δεν έχουν φθάσει ακόμη στην κορύφωση της επιδημίας, αλλά προβλέπεται ότι δεν θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις στους ιατρικούς πόρους που απαιτούνται για την θεραπεία των μολυσμένων ασθενών. Όπως σημειώνεται όλες αυτές οι χώρες έθεσαν σε εφαρμογή μέτρα καραντίνας και κοινωνικής αποστασιοποίησης για να αναχαιτίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού.

Η Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία, ήταν η πρώτη χώρα που επέβαλε καραντίνες τον Ιανουάριο, μόλις άρχισε να εξαπλώνεται ταχύτατα ο νέος κορωνοϊός. Τα κρούσματα της Covid-19 αυξήθηκαν στην Κίνα δραματικά τον Φεβρουάριο, αλλά έκτοτε μειώνονται σιγά σιγά και σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έχουν καταγραφεί πάνω από 82.000 καθώς και άνω των 3.339 θανάτων στη χώρα, ενώ πάνω από 77.000 ασθενείς έχουν αναρρώσει. Ωστόσο, μυστικές υπηρεσίες χωρών όπως οι ΗΠΑ αμφιβάλλουν κατά πόσον η Κίνα ανακοινώνει ακριβή στοιχεία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας.

Τα μέτρα έχουν συμβάλει στη μείωση ημερήσιου ρυθμού εμφάνισης νέων κρουσμάτων

Αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όπως το κλείσιμο σχολείων, το λουκέτο σε μη ζωτικές επιχειρήσεις, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και άλλα έχουν εφαρμοστεί επίσης ως γνωστόν στη χώρα μας, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία και έχουν συμβάλει στη μείωση του ημερήσιου ρυθμού εμφάνισης νέων κρουσμάτων.

Πηγή: iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ