Κορωνοϊός: Χρήσιμες συμβουλές για σωστό καθάρισμα του μπάνιου

Κορωνοϊός: Χρήσιμες συμβουλές για σωστό καθάρισμα του μπάνιου

Απλοί κανόνες που μπορείτε να εφαρμόσετε

Με τα παιδιά ακόμα να μένουν σπίτι αλλά και τους περισσότερους εργαζομένους να εξακολουθούν να δουλεύουν από εκεί, πολλά είναι τα σπίτια που είναι πιο...γεμάτα από το συνηθισμένο. Και το μπάνιο είναι ίσως το μοναδικό δωμάτιο του σπιτιού από το οποίο περνούν όλα τα μέλη της οικογένειας - και ως εκ τούτου τα μικρόβια.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, ο κορωνοϊός, μπορεί να ζει στον αέρα και στις επιφάνειες μεταξύ αρκετών ωρών και αρκετών ημερών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο κορωνοϊός είναι βιώσιμος ως και 72 ώρες πάνω σε πλαστικά, 48 ώρες σε ανοξείδωτο χάλυβα, 24 ώρες σε χαρτόνι και 4 ώρες σε χαλκό. Είναι επίσης ανιχνεύσιμο στον αέρα για τρεις ώρες.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊου που βιώνουμε, είναι σημαντικό να διατηρείτε τις τουαλέτες, τους νεροχύτες, τους πάγκους και τις ντουζιέρες όσο το δυνατόν πιο καθαρές για την δική σας υγεία και των αγαπημένων σας.
Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τα σωστά βήματα για καθαρό μπάνιο:
Καθώς ετοιμάζεστε να καθαρίσετε το μπάνιο σας, ξεκινήστε πλένοντας πρώτα καλά τα χέρια σας.

Εάν χρησιμοποιείτε απολυμαντικά, θα πρέπει να επιλέξετε υψηλής ποιότητας. Είναι σημαντικό να εστιάζετε στους χώρους "υψηλής αφής", στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι διακόπτες, η πόρτα, η μπανιέρα ή ντουζιέρα και ο χώρος του νεροχύτη. Αυτό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει λιγότερο προφανείς περιοχές που μπορεί να αγγίζει ο καθένας στο σπίτι, όπως οι κεφαλές στο ντους, οι κουρτίνες, αλλά και το κάθισμα της τουαλέτας.

Οτιδήποτε αγγίζουν τα μέλη της οικογένειας πρέπει να καθαρίζονται, είτε έχουν συμπτώματα είτε όχι. Αυτό περιλαμβάνει το πιστολάκι, τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, τις ξυριστικές μηχανές ή άλλες συσκευές στο μπάνιο.

Ακολουθήστε τις οδηγίες του προϊόντος καθαρισμού

Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε, είναι όμως σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε σωστά.

Αφού σκουπίσετε τις σκληρές επιφάνειες, όπως νεροχύτες και πάγκο, φροντίστε να τις αφήσετε βρεγμένες για 3 έως 5 λεπτά. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Καθαρισμού συνιστά να αφήνετε τις επιφάνειες να στεγνώσουν στον αέρα και στη συνέχεια να τις ξεπλένετε με νερό.

Συνήθως όμως οι περισσότεροι δεν περιμένουμε, με αποτέλεσμα να μην δίνουμε στα προϊόντα καθαρισμού τον απαραίτητο χρόνο για να λειτουργήσουν πραγματικά και να σκοτώσουν πλήρως τα μικρόβια και τους ιούς.

Κι αν νομίζετε πως δεν υπάρχει τρόπος να το κάνετε λάθος σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos στις ΗΠΑ, το 42% των Αμερικανών δεν καθαρίζουν και δεν απολυμαίνουν σωστά με αποτέλεσμα να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Βεβαιωθείτε λοιπόν πως ακολουθείτε τις οδηγίες για τα προϊόντα καθαρισμού που χρησιμοποιείτε.

Χρησιμοποιήστε διαφορετικό μπάνιο εάν κάποιο μέλος της οικογένειας σας είναι άρρωστο

Εάν κάποιο μέλος της οικογένειας σας είναι θετικό στον κορωνοϊό, είναι πολύ σημαντικό να έχει δικό του ξεχωριστό μπάνιο. Αν ωστόσο στο σπίτι δεν υπάρχουν περισσότερα από ένα μπάνια, τότε ζητήστε από το άτομο αυτό να καθαρίζει καλά τις επιφάνειες που έχει ακουμπήσει.

Σε περίπτωση όμως που η κατάσταση της υγείας του δεν του το επιτρέπει, η αμέσως επόμενη επιλογή είναι να το κάνει ένα υγιές άτομο. Πάντα όμως ακολουθώντας τα προβλεπόμενα μέτρα που συμπεριλαμβάνουν τη χρήση μάσκας και γάντια. Αμέσως μετά τον καθαρισμό του μπάνιου, τα γάντια πρέπει να πεταχτούν και τα ρούχα να μπουν στο πλυντήριο για πλύσιμο.

Προστατέψτε τον εαυτό σας εάν βοηθάτε ένα άρρωστο μέλος της οικογένειας σας

Εκτός από μάσκα και γάντια, καλό είναι να φοράτε και κάποιο άλλο ένδυμα πάνω από τα κανονικά σας ρούχα σε περίπτωση που συνοδεύετε ένα άρρωστο άτομο στο μπάνιο. Προσέξτε αυτό το άτομο, δείτε τι ακουμπάει και σκουπίστε το.

Αυτό σημαίνει πως το κάθισμα της τουαλέτας πρέπει να καθαρίζεται πολύ καλά, καθώς η διάρροια και ο εμετός είναι κάποια από τα συμπτώματα του κορωνοϊού.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό, αν υπάρχει στο σπίτι κάποιος άρρωστος, να πλένονται ξεχωριστά οι πετσέτες και τα ρούχα του. Εάν κάποιος στο σπίτι σας είναι άρρωστος, είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό να πλένετε ξεχωριστά τις πετσέτες ή τα βρώμικα ρούχα του. Για πετσέτες, χαλιά μπάνιου, κουρτίνες του ντους και άλλα μαλακά αντικείμενα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν να τα πλένετε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή με τη «θερμότερη δυνατή θερμοκρασία νερού». Στη συνέχεια, αφήστε αυτά τα αντικείμενα απλά να στεγνώσουν.

Το σαπούνι μπορεί να λειτουργήσει ακόμα καλύτερα στην απολύμανση

«Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού, μπορούν να ζήσουν σε επιφάνειες για αρκετές ώρες, ακόμη και αρκετές ημέρες - που σημαίνει ότι πρέπει να καθαρίζουμε όλη την ώρα», δηλώνει ο
Dr. Sanjay Gupta, ιατρικός ανταποκριτής του CNN.

Τα καλά νέα είναι ότι πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το σαπούνι δουλεύει πολύ καλά με τον κορωνοϊό. Η σύντομη εξήγηση: επειδή ο ιός είναι ένα ένα αυτο-αρμολογημένο νανοσωματίδιο στο οποίο ο ασθενέστερος κρίκος είναι η λιπιδική (λιπαρή) διπλή στιβάδα. Το σαπούνι διαλύει την μεμβράνη του λίπους και ο ιός "καταρρέει" σαν πύργος από τραπουλόχαρτα και πεθαίνει ή, για να το πούμε πιο σωστά, γίνεται ανενεργός καθώς οι ιοί δεν είναι στην πραγματικότητα ζωντανοί», εξηγεί ο Pall Thordarson, καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ.

Οπότε, το σαπούνι είναι ότι καλύτερο όχι μόνο για τα χέρια αλλά και για επιφάνειες. Όμως παρακαλείστε να χρησιμοποιείτε απολυμαντικά με βάση το αλκοόλ, όταν δεν υπάρχει σαπούνι ή δεν είναι εύκολο το χρησιμοποιήσετε.

Ολοκληρώστε το πλύσιμο του μπάνιου σωστά

Όταν λοιπόν ολοκληρώσετε το πλύσιμο του μπάνιου είναι σημαντικό να βγάλετε σωστά τα γάντια, βγάζοντας τα από την ανάποδη πλευρά, ώστε να μην ακουμπήσετε με το γυμνό σας χέρι την εξωτερική πλευρά.

Και μετά, αφού πετάξετε τα γάντια, πλύνετε τα χέρια σας καλά με σαπούνι για τελευταία φορά.
 

Πηγή: iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ