Μ. Δερμιτζάκης: Θα έπρεπε να εφαρμοστεί καθολική χρήση της μάσκας

Μ. Δερμιτζάκης: Θα έπρεπε να εφαρμοστεί καθολική χρήση της μάσκας

Στα 15.000 περίπου τα ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού που κυκλοφορούν ανάμεσα μας, εκτίμησε ο καθηγητής Γενετικής

Την εκτίμηση ότι τα αυξημένα μέτρα που τέθηκαν σήμερα Σάββατο σε ισχύ στις "κόκκινες" και "πορτοκαλί" περιοχές της χώρας στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας, εξέφρασε στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Κρητικός καθηγητής Γενετικής στη Γενεύη Μανώλης Δερμιτζάκης.

"Τα μέτρα θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί νωρίτερα, και η καθολική χρήση της μάσκας να έχει εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα" τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ σημείωσε πως με βάση το σύστημα που χρησιμοποιεί η Ελβετία για τον καθορισμό των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού που κυκλοφορούν ελεύθερα, θα μπορούσε να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι στη χώρα μας αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα θα ανέρχονται σε περίπου 15.000.

Όπως διευκρίνισε πρόκειται για ασυμπτωματικούς, ή ασθενείς με πολύ ήπια συμπτώματα που δεν έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ.

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει την "καλή θέση" της Ελλάδας στην Ευρώπη όσον αφορά στην πανδημία του κορωνοϊού ο κ. Δερμιτζάκης υπογράμμισε πως "μολονότι είναι καλό να γίνεται σύγκριση, θα πρέπει κάθε χώρα να κρίνει με γνώμονα τις δικές της υποδομές. Άλλες χώρες μπορούν να φτάσουν τα 7.000 κρούσματα ημερησίως αλλά το σύστημα υγείας τους να αντέχει".

Προχωρώντας σε έναν απολογισμό της σημερινής κατάστασης στην Ελλάδα όσον αφορά στον κορωνοϊό, τόνισε: "Έχουμε λιγότερα κρούσματα ανά μονάδα πληθυσμού σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά στους θανάτους βρισκόμαστε στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Συνεπώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί νωρίτερα αν θέλουμε να κρατήσουμε τα κρούσματα σε χαμηλά επίπεδα".  και τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ