Μονοκλωνικά αντισώματα: Πότε έρχονται στην Ελλάδα – Τι είπε η Μίνα Γκάγκα

Τί είπε για τις απειλές που δέχονται οι επιστήμονες και τα νέα μέτρα

Για τα μονοκλωνικά αντισώματα, την αποστολή SMS σε ανεμβολίαστους, τις απειλές σε γιατρούς και την ανάγκη εμβολιασμού μίλησε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Μαθαίνουμε με τον καιρό. Δεν είχαμε την πανδημία πριν από τέσσερα χρόνια. Δεν είχαμε το εμβόλιο πριν από τρία χρόνια. Ξεκίνησε το εμβόλιο και διαπιστώσαμε ότι δρα πολύ καλά. Είδαμε τον τελευταίο καιρό ότι μετά από κάποιους μήνες μειώνεται η ανοσολογική απάντηση, άρα είναι σημαντικό να κάνουμε αναμνηστική δόση, όπως κάνουμε και για τη γρίπη. Το να κάνουμε τέταρτη και πέμπτη δόση, μένει να φανεί. Η ΕΕ έχει κάνει παραγγελίες. Υπάρχουν δεσμεύσεις για εμβόλια για το 2022 και 2023. Προχωράμε έχοντας καλυμμένη τη πιθανότητα να χρειαστεί ξανά εμβόλιο», δήλωσε στην ΕΡΤ σχετικά με το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης στο γενικό πληθυσμό η κ. Γκάγκα.

2.000 δόσεις μονοκλωνικών φαρμάκων

Όπως εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, «η πρώτη παραγγελία για τα μονοκλωνικά φαρμακα που θα έρθει για τη χώρα μας είναι 2.000 δόσεις, τις οποίες προσπαθούμε να έχουμε έως τις 11 Νοεμβρίου. Τα κριτήρια για τα μονοκλωνικά τα εξετάζει η Επιτροπή Λοιμώξεων», επισημαίνοντας ωστόσο ότι σε όλες τις χώρες τα φάρμακα αυτά δίνονται σε άτομα με προτεραιότητα σε άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα.

Σχετικά με την καταγγελία ότι στη Βόρεια Ελλάδα ανεμβολίαστοι επαγγελματίες υγείας σε φαρμακείο του ΕΟΠΥ χορηγούν φάρμακα σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς ήταν ξεκάθαρη ότι «όσοι δεν κάνουν το εμβόλιο, μπαίνουν σε αναστολή. Θα γίνει έλεγχος αν ισχύει κάτι τέτοιο».

Έρχονται οι αποφάσεις για τα μέτρα και SMS

Αναφερόμενη στην κριτική που ασκείται από μερίδα του κόσμου για την αποστολή μηνυμάτων στους ανεμβολίαστους για τα οφέλη του εμβολιασμού είπε: «Δεν υπάρχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Μέσω μιας πλατφόρμας στέλνεται στα ΑΜΚΑ των Ελλήνων ένα SMS» είπε η κ. Γκάγκα και πρόσθεσε: «Οτιδήποτε γίνεται στο υπουργείο θα έχει συζητηθεί όσον αφορά το GDPR. Είναι σημαντικό να μιλήσουμε με όλους, με όλους τους τρόπους και μέσω Social Media».

Όπως είπε η κ. Γκάγκα, «η Επιτροπή συνεδριάζει την Τετάρτη. Mέτρα θα ακούσουμε από εκεί και πέρα, αν χρειάζεται και αν πρέπει». Αναφερόμενη στο θέμα των εμβολιασμών και τον χαμηλό εμβολιαστικό ρυθμό το τελευταίο διάστημα η αναπληρώτρια υπ. Υγείας αρνήθηκε ότι το υπουργείο δεν αντιδρά: «Στέλνουμε SMS, βλέπουμε δήμους και κοινότητες, πηγαίνουμε σε όλα τα νοσοκομεία, μιλάμε με κόσμο. Αν έχετε κάποια καλύτερη ιδέα ευχαρίστως να την ακούσω, γιατί σε όλες τις χώρες οι προτάσεις ήρθαν από όλους μαζί. Έχουμε μια τάση να κατακρίνουμε συνεχώς και να μην κάνουμε μια θετική πρόταση. Πάμε όλοι μαζί μπροστά».

Λυπηρό το περιστατικό προπηλακισμού στην Καλαμπάκα

Μιλώντας για την επίθεση που δέχθηκε ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος από ιδιοκτήτη ταβέρνας μετά από φιλονικία για τον μη έλεγχο του πιστοποιητικού νόσησης η κ. Γκάγκα το χαρακτήρισε ως ένα λυπηρό γεγονός. «Οι γιατροί είμαστε εδώ για να θεραπεύσουμε όλο τον κόσμο. Περνάμε μια περίοδο πανδημίας όπου όλοι είμαστε κουρασμένοι. Ο κόσμος έχει θυμό. Οι συνάδελφοί μου δύο χρόνια τώρα, γιατροί, νοσηλευτές, προσπαθούν πάρα πολύ. Είναι άδικο να έχουμε αυτές τις διαφορές», ενώ όπως παραδέχθηκε έχει λάβει και η ίδια απειλητικά και υβριστικά μηνύματα.

Σχολιάζοντας τη διαφορετική επιδημιολογική εικόνα μεταξύ Βορρά και Νότου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, εξέφρασε την αντίληψη ότι παρά το γεγονός ότι η Εκκλησία έχει σαφή θέση υπέρ του εμβολιασμού, είναι τοπικοί ιερωμένοι που είναι κατά του εμβολιασμού. Αυτό που δείχνουν τα δεδομένα και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα οι άνθρωποι που είναι στις εντατικές είναι κυρίως μη εμβολιασμένοι.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ