Ο κορωνοϊός, το "σουηδικό μοντέλο" κι ο Κρητικός γιατρός

Ο Γιώργος Γαρυφαλάκης αναλύει το διαφορετικό τρόπο με τον οποίο η χώρα παλεύει με τον κορωνοϊό και διαλύει μύθους για το περίφημο σουηδικό μοντέλο

O Γιώργος Γαρυφαλάκης γεννήθηκε, μεγάλωσε, πήγε σχολείο και τελικά έγινε γιατρός στη Σουηδία. Δούλεψε επί σειρά ετών στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας και εν συνεχεία άνοιξε το δικό του ιατρείο.

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα, κράτησε στενή επαφή με την ιδιαίτερη πατρίδα του στο νότιο Ηράκλειο και κάθε καλοκαίρι αυτός, η σύζυγός του (επίσης Ελληνίδα) και τα τέσσερα παιδιά τους κατεβαίνουν στην Κρήτη για να απολαύσουν τον ελληνικό ήλιο.

Ο Ρόμπερτ, όπως τον ξέρουν στη Σουηδία, μίλησε στο News24/7  και με τις τεκμηριωμένες τοποθετήσεις του διέλυσε μύθους και επιβεβαίωσε,εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, αλήθειες για τη Σουηδία, το μοντέλο της και το σύστημα υγείας στη χώρα που άλλοτε ήταν πρότυπο για όλους, δυτικούς και ανατολικούς, βόρειους και νότιους.

"Η μέθοδος για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού στη Σουηδία περιλαμβάνει πολλή ενημέρωση. Και τα ΜΜΕ αλλά και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι με προγραμματισμένες συνεντεύξεις Τύπου δίνουν όλες τις απαραίτητες οδηγίες και οι Σουηδοί πειθαρχούν. Εφαρμόζεται ένα σχέδιο να κολλήσει μεγάλος μέρος του πληθυσμού τον ιό."

Ακραία μέτρα δεν υπάρχουν;

"Οχι ακόμη. Μπορώ να πω όμως ότι οι οδηγίες τηρούνται. Για παράδειγμα, στο δικό μου ιατρείο οι άνθρωποι από 75 χρόνων και πάνω ακύρωσαν όλα τα ραντεβού της, μένουν μέσα. Τα εμπορικά καταστήματα όμως μένουν ανοιχτά, όπως και τα σούπερ μάρκετ βεβαίως. Δεν έχει κλείσει τίποτα εκτός από τα γυμνάσια, τα λύκεια και τα πανεπιστήμια".

Τα δημοτικά;

"Οχι, γιατί σκέφτονται ως εξής. Αν κάποια από τα παιδιά έχουν γονείς που εργάζονται στα νοσοκομεία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν. Εκτός αυτού, θα χρειαστεί να βρεθούν άνθρωποι να κρατήσουν αυτά τα παιδιά. Αν οι γονείς πάρουν άδεια γι' αυτό το λόγο, το διαθέσιμο προσωπικό στα νοσοκομεία αυτήν την κρίσιμη ώρα θα μειωθεί και αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση".

Συμπερασματικά, μήπως είναι λίγο...χαλαρή η αντιμετώπιση από πλευράς πολιτείας;

"Εξαρτάται από ποια πλευρά το βλέπει ο καθένας. Είμαι σε θέση να συγκρίνω τις κοινωνίες της Σουηδίας και της Ελλάδας. Στη Σουηδία υπάρχει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στις αρχές διαχρονικά. Ετσι το σχέδιο εκτελείται. Γι' αυτό και δεν έχει αποφασιστεί-μέχρι στιγμής τουλάχιστον-η γενική καραντίνα. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να σας πω ότι προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Και υπάρχει βέβαια και διάσταση απόψεων μεταξύ των ειδικών για την αντιμετώπιση του ιού. Οπότε ναι, θα έλεγα ότι είναι πιο χαλαρή η αντιμετώπιση".


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ