ΥΓΕΙΑ

Ο ξηρός καρπός που μειώνει τη συστηματική φλεγμονή και προλαμβάνει τον καρκίνο του εντέρου

Σύμφωνα με νέα μελέτη

καρποι
Photo Credits: @Pixabay

Νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια κατηγορία ξηρών καρπών έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, καθώς μειώνουν τη συστηματική φλεγμονή, ενώ παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι ελλαγιταννίνες, φυτικής προέλευσης πολυφαινολικές ενώσεις που βρίσκονται στα καρύδια, έχει αποδειχθεί ότι μεταβολίζονται αποκλειστικά από το μικροβίωμα του εντέρου σε ένα ευρύ φάσμα αντιφλεγμονωδών μορίων που ονομάζονται ουρολιθίνες. Αυτές οι ουρολιθίνες συνδέονται με πολύ ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί ακόμη και να αναστέλλουν τον καρκίνο.

«Οι ελλαγιταννίνες στα καρύδια έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, όπως διαπιστώσαμε στους ασθενείς που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές μας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μετατροπή των ελλαγιταννινών από το έντερο σε έναν ισχυρό αντιφλεγμονώδη παράγοντα, την ουρολιθίνη Α», σύμφωνα με τον Daniel W. Rosenberg και τη διεπιστημονική ομάδα ερευνητών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ.

Τα ευρήματα κλινικών δοκιμών της ομάδας του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα σχηματισμού ουρολιθίνης Α από το μικροβίωμα του εντέρου λόγω κατανάλωσης καρυδιών, έχουν θετικό αντίκτυπο στη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών σε δείγματα αίματος, ούρων και κοπράνων και μπορεί ακόμη και να επηρεάσουν θετικά τα ανοσοποιητικά κύτταρα μέσα στους πολύποδες του παχέος εντέρου.

Στη δοκιμή συμμετείχαν ασθενείς ηλικίας μεταξύ 40 και 65 ετών με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Κάθε ένας από τους 39 συμμετέχοντες υποβλήθηκε σε εξετάσεις και κλήθηκε να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ που αναλύθηκε από διατροφολόγους.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους ασθενείς να αποφύγουν όλα τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν ελλαγιτανίνη για μια εβδομάδα, ώστε να ρυθμιστούν τα επίπεδα ουρολιθίνης τους στο μηδέν ή κοντά στο μηδέν, προτού αρχίσουν να καταναλώνουν καρύδια πλούσια σε ελλαγιτανίνη ως μέρος της στενά παρακολουθούμενης διατροφής τους.

Στο τέλος της μελέτης διάρκειας τριών εβδομάδων, όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας.

 

Περισσότερα στο onmed.gr
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση