Όσο πιο πολύ πεινάμε, τόσο περισσότερο νευριάζουμε

Newsroom
Newsroom

Πώς συνδέεται η πείνα με τα συναισθήματά μας

Για εκείνους που τσαντίζονται όταν δεν τρώνε μεσημεριανό, ίσως είναι η τέλεια δικαιολογία: Ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι η έλλειψη φαγητού κάνει τους κατά τα άλλα υποφερτούς ανθρώπους να νευριάζουν.

Σε μια από τις πρώτες μελέτες που διερεύνησαν πώς η πείνα επηρεάζει τα συναισθήματα καθώς οι άνθρωποι ζουν την καθημερινότητά τους, οι ψυχολόγοι διαπίστωσαν ότι όσο πιο πεινασμένοι αισθάνονταν οι άνθρωποι, τόσο πιο θυμωμένοι γίνονταν.

Η μελέτη προέκυψε αφότου ο καθηγητής Viren Swami, κοινωνικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, πληροφορήθηκε - σε περισσότερες από μία περιπτώσεις - ότι ήταν πεινασμένος και ότι έπρεπε να κάνει κάτι γι' αυτό. Η πρόκληση τον άφησε να αναρωτιέται αν το να είσαι πεινασμένος είναι ένα πραγματικό φαινόμενο.

Σε συνεργασία με ερευνητές στην Αυστρία και τη Μαλαισία, ο Swami επιστράτευσε 64 ενήλικες ηλικίας 18 έως 60 ετών για να καταγράψουν τα συναισθήματα και το αίσθημα της πείνας τους πέντε φορές την ημέρα επί τρεις εβδομάδες. Ενώ η σχέση μεταξύ πείνας και συναισθημάτων έχει μελετηθεί σε εργαστήρια, οι εθελοντές παρακολουθούσαν τα συναισθήματά τους καθώς ακολουθούσαν τις καθημερινές τους συνήθειες.

Γράφοντας στο περιοδικό Plos One, οι ψυχολόγοι περιγράφουν πώς η πείνα συνδέθηκε με ισχυρότερα συναισθήματα θυμού και ευερεθιστότητας και χαμηλότερα επίπεδα ευχαρίστησης. «Αποδεικνύεται ότι το να είσαι πεινασμένος είναι ένα πραγματικό πράγμα», δήλωσε ο Swami.

Η μελέτη δεν προτείνει ριζοσπαστικές λύσεις, αλλά ο Swami πιστεύει ότι η ικανότητα αναγνώρισης και επισήμανσης του συναισθήματος μπορεί από μόνη της να βοηθήσει. «Πολλές φορές, μπορεί να έχουμε επίγνωση αυτού που νιώθουμε, αλλά να μην καταλαβαίνουμε την αιτία του. Αν μπορούμε να το επισημάνουμε, είμαστε καλύτερα σε θέση να κάνουμε κάτι γι' αυτό», δήλωσε.

Οι ερευνητές έχουν μια σειρά από υποθέσεις που αποσκοπούν να εξηγήσουν γιατί η πείνα μπορεί να αναλάβει την ευθύνη των συναισθημάτων μας. Μία βασίζεται σε μελέτες που δείχνουν ότι το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα αυξάνει την παρορμητικότητα, τον θυμό και την επιθετικότητα. Αλλά δεν είναι σαφές αν μια τέτοια απώλεια αυτοελέγχου μπορεί να προκύψει από μικρές πτώσεις της γλυκόζης στο αίμα. Μια άλλη προτείνει ότι όταν οι άνθρωποι πεινάνε, είναι πιο πιθανό να γίνουν ευερέθιστοι.

Ανεξάρτητα από τον μηχανισμό, ο Swami πιστεύει ότι η μελέτη εγείρει ένα σοβαρό ζήτημα: τα παιδιά που πηγαίνουν πεινασμένα στο σχολείο είναι λιγότερο πιθανό να μάθουν αποτελεσματικά και είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς, οπότε η διασφάλιση της σωστής σίτισης των μαθητών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. «Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να εντοπίζουμε συναισθήματα όπως το να είσαι πεινασμένος, ώστε να μπορούμε να μετριάσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις», δήλωσε.

Για τους ενήλικες που διαπιστώνουν ότι οι κοινωνικές τους δεξιότητες πέφτουν κατακόρυφα μετά την παράλειψη του γεύματος, η συμβουλή είναι απλή: «Μην πεινάσετε», δήλωσε ο Swami. «Αν και για πολλούς ανθρώπους αυτό είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις».

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ