Ποδόλουτρο: Πώς και πότε πρέπει να γίνεται

Newsroom
Newsroom

Εκτός από συγκεκριμένες παθήσεις, οι ειδικοί στην υγεία των ποδιών σπάνια συνιστούν ποδόλουτρα.

 

“Εάν κάνετε τακτικά ντους και καθαρίζετε τα πόδια σας, υπάρχουν πολύ λίγοι ιατρικοί λόγοι για κάνετε ποδόλουτρο ή μούλιασμα των ποδιών σας. Και για τα περισσότερα προβλήματα των ποδιών, υπάρχουν καλύτερες θεραπείες από τα ποδόλουτρα”, λέει η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic και ειδική σε ιατρικά ζητήματα των ποδιών, δρ. Megan Grantham.

Πότε το ποδόλουτρο μπορεί να είναι ευεργετικό
 

Οι γιατροί σπανίως συνιστούν μούλιασμα ποδιών, αλλά η δρ. Grantham λέει ότι μπορεί να ενδείκνυται για μερικές πολύ συγκεκριμένες καταστάσεις.
Νύχια ποδιών που μεγαλώνουν προς τα μέσα

Το νύχι που μεγαλώνει προς τα μέσα πιέζει το δέρμα, προκαλώντας ερυθρότητα, πρήξιμο και πόνο. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.

"Εάν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο σας συνιστώ να μουλιάζετε τα πόδια σας δύο φορές την ημέρα. Ανάμεσα στα δύο ποδόλουτρα, εφαρμόστε μια αντιβιοτική αλοιφή χωρίς ιατρική συνταγή και καλύψτε την περιοχή με έναν επίδεσμο”, λέει η δρ. Grantham.

Αλλά μην παρασυρθείτε από τα “γιατροσόφια” στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ). Ακολουθήστε τις εντολές του γιατρού σας για ένα ασφαλές ποδόλουτρο. Δείτε πώς να το κάνετε με τον σωστό τρόπο:

    Γεμίστε μια καθαρή λεκάνη με χλιαρό νερό (κάπου μεταξύ θερμοκρασίας δωματίου και θερμοκρασίας σώματος)
    Προσθέστε άλατα Epsom ή ένα ήπιο σαπούνι σώματος
    Βυθίστε τα πόδια σας για 5-7 λεπτά, κουνώντας τα δάχτυλα των ποδιών σας για να κυκλοφορήσει το νερό ανάμεσά τους
    Χρησιμοποιήστε μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσετε καλά τα πόδια σας, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας

Εάν δεν δείτε βελτίωση εντός 3-5 ημερών, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
Μυοσκελετικές κακώσεις

Το ποδόλουτρο βοηθάει στην μείωση της φλεγμονής από τραυματισμούς μαλακών ιστών, όπως διάστρεμμα αστραγάλου ή πελματιαία απονευρωσίτιδα.

“Μάλιστα, η αντίθεση ενός ζεστού και μετά κρύου λουτρού μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης. Οι αυξομειώσεις στη θερμοκρασία κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία να ανοιγοκλείνουν σε διάμετρο, γεγονός που αυξάνει τη ροή του αίματος στην περιοχή”, λέει η δρ. Grantham.

 

Περισσότερα στο onmed.gr

 

 

 

 

 

Φωτογραφία από graceie από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ