Ποια είναι η ιδανική ηλικία να μάθει το παιδί να κολυμπάει

Newsroom
Newsroom

Το να ξέρει ένα παιδί κολύμπι είναι κάτι πολύ βασικό για μια χώρα σαν την Ελλάδα με τόσο μεγάλη ακτογραμμή, αλλά και με αρκετούς πνιγμούς κάθε χρόνο.

Ο personal trainer και manager γυμναστηρίου, Θωμάς Λογοθέτης, μίλησε στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το ποιά ηλικία και μετά μπορεί να ξεκινήσει το παιδί να έρχεται σε επαφή με τη θάλασσα και το κολύμπι.

Το να ξέρει ένα παιδί κολύμπι είναι κάτι πολύ βασικό για μια χώρα σαν την Ελλάδα με τόσο μεγάλη ακτογραμμή, αλλά και με αρκετούς πνιγμούς κάθε χρόνο.

Ο κ. Λογοθέτης μίλησε για την κατάλληλη ηλικία που το παιδί πρέπει να μάθει να κολυμπάει.

«Το ιδανικό είναι όσο πιο νωρίς ξεκινήσει ένα παιδί να κολυμπάει, καθώς έχει και την επαφή με το υγρό, από τον αμνιακό σάκο. Εάν από τους 3 μήνες ζωής, από το πρώτο εξάμηνο, μπορούμε και βάλουμε το παιδί σε μία διαδικασία σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον να ξεκινήσει να κολυμπάει, με την βοήθεια κάποιου ειδικού, σε μία πισίνα για παράδειγμα, το ένστικτο οδηγεί τα παιδάκια να μαθαίνουν γρήγορα από την πιο μικρή ηλικία. Όσο πιο μικρό είναι ένα παιδάκι, τόσο πιο γρήγορα θα μάθει», ανέφερε αρχικά.

«Όσον αφορά στο baby swimming, τα προγράμματα κολύμβησης σε μικρή ηλικία, είναι απαραίτητο να γίνεται από κάποιον ειδικό. Το πρόγραμμα εμπεριέχει μία συγκεκριμένη μεθοδολογία, και ασκήσεις που αφορούν στην ασφάλειά μας μέσα στο νερό», πρόσθεσε.

«Οι ασκήσεις που κάνουμε στα παιδάκια, μας βοηθούν να έχουμε τη σιγουριά ότι στη δύσκολη στιγμή μπορεί και το παιδάκι μόνο του, να ανταποκριθεί σε μία δυσκολία, να νιώσει καλά με το νερό. Δεν μαθαίνουμε στο παιδί μόνο να κολυμπάει, αλλά το μαθαίνουμε και πως να συμπεριφέρεται συνολικά μέσα στο νερό. Το να μάθουμε σε ένα παιδί να κολυμπάει, αυτό ξεκινά από την ηλικία των 3 -4 ετών που τα παιδιά έχουν ένα διαφορετικό επίπεδο κινησιολογίας, έτσι ώστε να μάθουν τεχνικές κολύμβησης», πρόσθεσε ο κ. Λογοθέτης.

«Μέχρι εκείνη την ηλικία μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται μέσα στο νερό. Το νερό έχει μία μαγική ικανότητα να αποφορτίζει το 30% του σωματικού μας βάρους. Αυτό δεν συμβαίνει ούτε κατά τη διάρκεια του ύπνου, οπότε, το νερό βοηθά στην ευεξία, στην χαλάρωση αλλά και στην αποκατάσταση μυοσκελετικών προβλημάτων», κατέληξε.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ