Πώς διαρκεί περισσότερο το φαγητό που περίσσεψε

Newsroom
Newsroom

Πώς να αποθηκεύσετε τα υπολείμματα με ασφάλεια

Είτε πρόκειται για έτοιμο “φαγητό απ' έξω”, είτε για μαγειρεμένο στο σπίτι, τα υπολείμματα διαρκούν περίπου 3-5 ημέρες στο ψυγείο.

Τα ζεστά ή ευπαθή τρόφιμα που μένουν σε θερμοκρασία δωματίου θα διαρκέσουν μόνο για περίπου 1-2 ώρες προτού χρειαστεί να μπουν στο ψυγείο.

Εάν δεν αποθηκεύετε σωστά τα υπολείμματα φαγητού ή αν τα αφήνετε στο ψυγείο για πολύ καιρό, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται βακτήρια και θα χαλάσουν. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τροφιμογενείς ασθένειες, όπως τροφική δηλητηρίαση.
Παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής των υπολειμμάτων φαγητού

Το πόσο διαρκούν τα υπολείμματα φαγητού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία και τον χρόνο.

Τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα σε θερμοκρασίες 4-60 βαθμών Κελσίου. Μόλις τα υπολείμματα εισέλθουν σε αυτό το εύρος θερμοκρασίας, τα βακτήρια μπορούν να διπλασιαστούν κάθε 20 λεπτά και να χαλάσουν τα τρόφιμα. Χρειάζονται μόλις 2 ώρες για να χαλάσουν τα υπολείμματα φαγητού εκτός ψυγείου!

Η αποθήκευση των υπολειμμάτων στο ψυγείο βοηθά στη διατήρηση των τροφίμων στους 4 βαθμούς Κελσίου και κάτω, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Ωστόσο, ακόμα κι αν βάλετε αμέσως τα υπολείμματα στο ψυγείο, τα βακτήρια θα αρχίσουν να αναπτύσσονται στα τρόφιμα και θα γίνουν επικίνδυνα μετά από περίπου 3-4 ημέρες.

Η κατάψυξη των υπολειμμάτων στους -18°C και κάτω σταματά πλήρως την ανάπτυξη βακτηρίων. Εντούτοις, η ποιότητα και η γεύση του φαγητού θα αλλοιωθεί μετά από περίπου 3-4 μήνες.
 

Πώς να αποθηκεύσετε τα υπολείμματα με ασφάλεια

  •     Ζεστά φαγητά: Βάλτε τα υπολείμματα στο ψυγείο εντός 2 ωρών μετά το μαγείρεμα
  •     Ψυχρά ευπαθή τρόφιμα: Βάλτε εντός 2 ωρών στο ψυγείο τρόφιμα όπως πουλερικά, κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα
  •     Υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος: Βάλτε τα υπολείμματα στο ψυγείο μέσα σε 1 ώρα εάν είστε έξω στη ζέστη ή έχετε φαγητό μέσα σε ζεστό αυτοκίνητο

Μοιράστε τυχόν μεγάλες ποσότητες φαγητού σε πολλά ρηχά δοχεία όταν αποθηκεύετε τα υπολείμματα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Αυτό θα βοηθήσει το φαγητό να κρυώσει πιο γρήγορα σε ασφαλείς θερμοκρασίες. Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα απαραίτητη για τρόφιμα όπως η σούπα και ολόκληρα ψητά κρέατα, τα οποία χρειάζονται πολύ χρόνο για να κρυώσουν. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο κομμάτι ψητό μπορεί να είναι ακόμα ζεστό στο κέντρο μετά από 2 ώρες στην ψύξη, επιτρέποντας στα βακτήρια να αναπτυχθούν, ενώ μικρότερες μερίδες κρέατος θα έχουν κρυώσει μέχρι τότε, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Αποφύγετε την αποθήκευση των υπολειμμάτων σε ένα ήδη γεμάτο ψυγείο, διότι αυτό θα έχει μειωμένη κυκλοφορία ψυχρού αέρα, η οποία απαιτείται για τη σωστή ψύξη.

Καλύψτε τα υπολείμματά σας με αεροστεγή καπάκια, πλαστική μεμβράνη ή άλλα επαναχρησιμοποιήσιμα καλύμματα. Μπορείτε επίσης να τυλίξετε κρύα ευπαθή τρόφιμα σε σφραγισμένες συσκευασίες, όπως πλαστικό περιτύλιγμα ή σακούλες με αεροστεγές σφράγισμα. Το να διατηρείτε τα υπολείμματα καλυμμένα και σφραγισμένα βοηθά στην αποφυγή εισόδου περισσότερων βακτηρίων στο φαγητό σας. Βοηθά επίσης το φαγητό σας να διατηρήσει την υγρασία και να μην απορροφήσει οσμές από άλλα τρόφιμα.

 

Περισσότερα στο onmed.gr

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφία από cattalin από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ