Πρόεδρος Moderna: Θα έχουμε ένα εμβόλιο που θα μπορεί να σταματήσει τον κορωνοϊό

Πρόεδρος Moderna: Θα έχουμε ένα εμβόλιο που θα μπορεί να σταματήσει τον κορωνοϊό

«Τα πραγματικά νέα είναι ότι έχουμε λύσεις στα χέρια μας», υποστήριξε ο πρόεδρος της Moderna Stephen Hoge

Τα νέα σχετικά με το ότι ένα δεύτερο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι αποτελεσματικό σχεδόν 95% προκάλεσε ενθουσιασμό ακόμη και στους ίδιους τους δημιουργούς του εμβολίου.

Ο πρόεδρος της Moderna Stephen Hoge μιλώνtας στο BBC, επεσήμανε ότι ««προφανώς και είμαστε ενθουσιασμένοι. Ήταν μια δύσκολη χρονιά και ήταν δύσκολα μέχρι η εταιρεία μας να φτάσει στο σημείο να έχουμε ξεκάθαρες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Covid-19. Υπήρξε μια στιγμή έντονης ανακούφισης, αλλά αυτό γρήγορα πέρασε. Μετά από ένα λεπτό συνειδητοποιήσαμε ότι τώρα που ξέρουμε ότι το εμβόλιο δουλεύει, πρέπει να αρχίσουμε την παραγωγή και τη μεταφορά. Αλλά ξεκάθαρα είναι ένα σημαντικό ορόσημο για εμάς ως εταιρεία».

 

«Δεν περίμενα, δεν νομίζω ότι κανένας από εμάς ήλπιζε ότι το εμβόλιο θα ήταν 94% αποτελεσματικό ενάντια στην Covid-19. Αυτή ήταν μια εντυπωσιακή συνειδητοποίηση. Το δεύτερο που μας ενθουσίασε ίσως περισσότερο ήταν ;ότι ήταν 100% αποτελεσματικό ενάντια στη σοβαρή Covid-19. Υπήρχαν 11 περιπτώσεις σοβαρά ασθενών αλλά και οι 11 ήταν στην ομάδα που έλαβε το placebo», τόνισε ακόμη. «Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό εργαλείο για να σταματήσει την πανδημία. Όταν τα συνδυάζεις με τα νέα της προηγούμενος εβδομάδας για το εμβόλιο της Pfizer, έχεις τώρα δύο νέα εμβόλια πάνω από 90% αποτελεσματικά. Έχουμε πραγματικά τα απαραίτητα εργαλεία για να τη νικήσουμε. Αυτά είναι τα πραγματικά καλά νέα, ότι έχουμε λύσεις στα χέρια μας», κατέληξε ο Stephen Hoge.

Moderna και Pfizer: Ποιες οι διαφορές ανάμεσα στα δύο εμβόλια για τον κορωνοϊό

Δυο μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες η Pfizer και η Moderna, έχουν περάσει μπροστά στην παγκόσμια κούρσα για την ανεύρεση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Με διαφορά λίγων ημερών οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και Biontech (σε συνεργασία) και η Moderna έδωσαν ελπίδα στον κόσμο που πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα έχουν γίνει γνωστά το εμβόλιο των Pfizer και Biontech ανακοινώθηκε ότι είναι κατά 90% και το εμβόλιο της Moderna ανακοινώθηκε ότι είναι αποτελεσματικό κατά 95%.  

Οι διαφορές ανάμεσα στα δυο εμβόλια - Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά:

Και τα δυο εμβόλια χρησιμοποιούν την ίδια προσέγγιση με την έγχυση μέρους του γενετικού κώδικα του κορωνοϊού, έτσι ώστε να προκαλέσουν ανοσολογική απόκριση. 

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το εμβόλιο των Pfizer BioNTech παρέχει αποτελεσματικότητα κατά 90% και της Moderna σχεδόν 95%. Ωστόσο, και τα δυο εμβόλια είναι ακόμα σε φάση δοκιμών και το ποσοστό αυτό μπορεί να αλλάξει.

Το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να διατηρείται στους -75 βαθμούς Κελσίου. Κανένα άλλο εμβόλιο στις ΗΠΑ δεν είναι απαραίτητο να διατηρείται σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες και μάλιστα δεν υπάρχουν, όπως αναφέρει το CNN, καταψύκτες σε φαρμακεία και ιατρεία που να καταψύχουν τόσο χαμηλά.

Το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί στους -20 βαθμούς Κελσίου επί έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε οποιοδήποτε ψυγείο και μάλιστα για 30 ημέρες, όπως ανακοίνωσε η Moderna. Το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να διατηρηθεί μόνο 5 ημέρες στο ψυγείο.

Η Moderna ανακοίνωσε ότι θα έχει προς διάθεση 20 εκατομμύρια δόσεις στο τέλος του χρόνου και 500 εκατομμύρια με ένα δισεκατομμύριο το 2021.

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα έχει προς διάθεση 50 εκατομμύρια δόσεις και 1,3 δισεκατομμύρια το 2021.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ