Προειδοποιεί την Ευρώπη ο ΠΟΥ: Αναμένονται περισσότερα κρούσματα «ευλογιάς των πιθήκων»

Newsroom
Newsroom

Μετά την ανακάλυψη στη Σουηδία της νέας, πιο επικίνδυνης, παραλλαγής της νόσου.

Η Ευρώπη αναμένεται ότι θα έχει περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα mpox μέσα στις «επόμενες ημέρες», προειδοποίησε σήμερα ο ευρωπαϊκός κλάδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υείας, μετά την ανακάλυψη στη Σουηδία της νέας, πιο επικίνδυνης, παραλλαγής της νόσου.

«Η επιβεβαίωση της mpox του υποτύπου Clade 1 στη Σουηδία αντανακλά σαφώς την αλληλοσύνδεση του κόσμου μας (...) Είναι πιθανό και άλλα εισαγόμενα κρούσματα του Clade 1 να καταγραφούν στην ευρωπαϊκή περιφέρεια στη διάρκεια των επόμενων ημερών και των επόμενων εβδομάδων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πρακτικά, η “έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος” είναι η ύψιστη μορφή συναγερμού του ΠΟΥ. Κηρύσσεται όταν οι ασθένειες εξαπλώνονται με νέους ή ασυνήθιστους τρόπους και στοχεύει στην κινητοποίηση της διεθνούς συνεργασίας και της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση μιας έξαρσης. Η απόφαση του ΠΟΥ ακολούθησε την παρόμοια ανακήρυξη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Γιατί η mpox δημιουργεί ξανά κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

Πριν από δύο χρόνια, ο ΠΟΥ κήρυξε την ευλογιά των πιθήκων (mpox) ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν μια μορφή της ασθένειας άρχισε να εξαπλώνεται παγκοσμίως, κυρίως μεταξύ ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες. Αυτή η έξαρση τέθηκε υπό έλεγχο μετά από αλλαγές στη συμπεριφορά, πρακτικές ασφαλούς σεξ και εμβολιασμούς, που βοήθησαν τα άτομα σε κίνδυνο να προστατευτούν σε πολλές χώρες.

Ωστόσο, η mpox αποτελεί εδώ και δεκαετίες πρόβλημα δημόσιας υγείας σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής. Το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα καταγράφηκε στο Κονγκό το 1970, και έκτοτε έχουν σημειωθεί επανειλημμένες εξάρσεις.

Η τρέχουσα έξαρση -η χειρότερη που έχει καταγραφεί στο Κονγκό- έχει σημειώσει 27.000 κρούσματα και πάνω από 1.100 θανάτους από τον Ιανουάριο του 2023, κυρίως μεταξύ παιδιών. Η ασθένεια προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη και πυώδεις δερματικές βλάβες. Παρόλο που συνήθως είναι ήπια, μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Τα παιδιά, οι έγκυες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως όσοι ζουν με HIV, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.

Δύο στελέχη της mpox εξαπλώνονται τώρα στη χώρα: η ενδημική μορφή του ιού καθώς και μια νέα παράλλαξη. Αυτή η νέα μορφή του ιού έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία επειδή φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα και λίγα είναι γνωστά γι’ αυτήν.

Μεταδίδεται μέσω σεξουαλικής επαφής καθώς και άλλης στενής επαφής -όπως μεταξύ παιδιών σε καταυλισμούς εκτοπισμένων στην ανατολική Κονγκό- και έχει πλέον μετακινηθεί από την ανατολική Κονγκό στη Ρουάντα, την Ουγκάντα, το Μπουρούντι και την Κένυα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ