Τα τρόφιμα που κάνουν καλό στην υγεία, ωφελούν και το περιβάλλον

Newsroom
Newsroom

Η παραγωγή τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή.

Μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι ακόμη και αν οι εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων σταματήσουν σήμερα, οι τρέχουσες τάσεις στα συστήματα διατροφής θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Νέα βρετανική μελέτη διαπιστώνει ότι τα τρόφιμα που κάνουν καλό στην υγεία έχουν συνήθως μικρότερο περιβαλλοντικό «αποτύπωμα».

Ανάλυση περισσότερων από 57.000 τροφίμων που πωλούνται σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πιο υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα τείνουν να είναι πιο βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον από εκείνα που έχουν χαμηλή διατροφική αξία.

Η μελέτη είναι από τις πρώτες που εκτιμούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων που αποτελούνται από πολλαπλά συστατικά και όχι μόνο από μεμονωμένα τρόφιμα.

Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία και μικρό περιβαλλοντικό «αποτύπωμα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Μάικλ Κλαρκ, περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στη Βρετανία.

«Ό,τι είναι καλό για το ένα είναι γενικά καλό και για το άλλο», εξήγησε ο Κλαρκ. «Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνετε μια επιλογή που να είναι καλή για το περιβάλλον και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σας», σημείωσε.

Ορισμένα τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας, παράγουν πολύ περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από άλλα. Έρευνα της βρετανικής κυβέρνησης διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της χώρας θέλουν να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές όσον αφορά τα τρόφιμα που καταναλώνουν. Αλλά επειδή πολλά περιέχουν πολλαπλά συστατικά, είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο ενός προϊόντος σε σχέση με ένα άλλο, είπε ο Κλαρκ.

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

 

 

Φωτογραφία από Christine Sponchia από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ