Τι κάνουμε στη λιποθυμία ή συγκοπή;

Τι κάνουμε στη λιποθυμία ή συγκοπή;

Λιποθυμούμε όταν σταματάει η παροχή αίματος στον εγκέφαλο και χρειάζονται επτά δευτερόλεπτα απώλειας παροχής ώστε να χάσει ο εγκέφαλος την συνείδησή του και να πέσουμε κάτω

Φως στο καυτό ζήτημα της λιποθυμίας και σε τρόπους αντιμετώπισής του ρίχνει ο καρδιολόγος - ηλεκτροφυσιολόγος, Δημήτρης Τσιαχρής μιλώντας στην εκπομπή "Υγεία Πάνω από Όλα" και τη Φωτεινή Γεωργίου. 

Όπως τονίζει ο κ. Τσιαχρής, λιποθυμούμε όταν σταματάει η παροχή αίματος στον εγκέφαλο και χρειάζονται επτά δευτερόλεπτα απώλειας παροχής ώστε να χάσει ο εγκέφαλος την συνείδησή του και να πέσουμε κάτω, ενώ δυστυχώς εάν περάσουν 3 λεπτά δίχως επαναφορά της παροχής τότε είμαστε εγκεφαλικά νεκροί. 

Σε περίπτωση όμως που η συγκοπή είναι κακοήθης μπορεί να χρειαστούν 1-2 λεπτά πριν επανέλθει κάποιος. Σημειώνει ο κ. Τσιαχρής ότι τα πρόδρομα συμπτώματα που αισθάνεται κάποιος πριν πάθει κάποια καλοήθη συγκοπή είναι ζάλη, ναυτία, ωχρό-ψυχρό δέρμα και χασμουρητό. Πρέπει σε μια τέτοια περίπτωση -εξηγεί- να στείλουμε αίμα στον εγκέφαλο άρα θεωρητικά η ασφαλής πτώση είναι και η λύση στο πρόβλημα, όταν όμως υπάρχει δομικό ζήτημα σημαντικό στην καρδιά και τα αγγεία τότε η πτώση είναι άμεση και ο τραυματισμός σχεδόν αναπόφευκτος. 

Σημαντικός πυροδότης είναι το στρες, είτε ορθοστατικό είτε όχι.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ