Xanax: 10.000.000 χάπια πωλούνται στη χώρα μας κάθε μήνα

Newsroom
Newsroom

Λαμβάνεται από πολύ περισσότερους από όσοι το χρειάζονται στην πραγματικότητα.

Μπορεί να έχουν περάσει ήδη τέσσερα χρόνια από την πανδημία του κορωνοϊού, και τον εγκλεισμό που επεβλήθη σχεδόν στο σύνολο των πολιτών ανά τον πλανήτη, ωστόσο, οι πωλήσεις ενός φαρμάκου δείχνουν πως εκείνη η υγειονομική περιπέτεια άφησε στην κοινωνία ένα μεγάλο «κουσούρι»: Το άγχος.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει από το σύνολο των φαρμακείων της χώρας η IQVIA, εταιρεία τεχνολογίας και ανάλυσης δεδομένων στον τομέα της Υγείας, οι συνολικές πωλήσεις ενός συγκεκριμένου αγχολυτικού χαπιου στην Ελλάδα σημείωσαν σημαντική αύξηση, της τάξης του 27,5%, μεταξύ 2019 και 2021.

Η κατανάλωση του παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα μέχρι και σήμερα, με την ανοδική τάση να παρατηρείται και σε άλλες χώρες, με τη Γαλλία να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πρόκειται για το αγχολυτικό Χanax, του οποίου οι πωλήσεις έχουν εκτοξευθεί.

Ξεκινησε το 1981

Το 1981, η άφιξη του Xanax (επιστημονικώς: βενζοδιαζεπίνη όπως και το Βάλιουμ) δεν έμοιαζε ικανή να αλλάξει το σκηνικό στις κορυφαίες θέσεις της «δημοφιλίας» των φαρμάκων.

Εκεινη την εποχή «σάρωνε» το αντικαταθλιπτικό Prozac διότι ρύθμιζε τη διάθεση των ασθενών προς το καλύτερο – για να το πούμε πιο απλά. Με σημαντική διαφορά, η κατανάλωση του Prozac γινόταν από γυναίκες. Ομοίως και τα Βάλιουμ.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 η Αμερική μεταμορφωνόταν αργά, αλλά σταθερά σε ένα «Xanax nation».

Σήμερα είναι το Νο1 ψυχιατρικό χάπι σε πωλήσεις στις ΗΠΑ, με διαφορά από το Νο2 που είναι το υπνωτικό Ambien και το Νο3 που είναι το αντικαταθλιπτικό Lexapro. Το Βάλιουμ έχει πέσει στο Νο13.

Ρεκόρ κατανάλωσης στην Ελλάδα

Και οι τέσσερις συσκευασίες Xanax που κυκλοφορούν στη χώρα μάς σημειώνουν εντυπωσιακ΄΄η άυξηση στις πωλήσεις. Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα σύμφωνα με τα οποία η συσκευασία των 0,5 mg απο 142.000 κουτιά που πούλαγε το 2014, σήμερα πουλάει 207.858. Ανάλογη είναι η αύξηση και στις άλλες συκσευασίες.

Το Xanax λαμβάνεται από πολύ περισσότερους από όσοι το χρειάζονται στην πραγματικότητα.

Για πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από όση το έχουν ανάγκη.

Και προκαλεί εθισμό σε όσους προκαλούν την τύχη τους.

Ολα αυτά τα στοιχεία προβληματίζουν τους επιστήμονες αλλά και την κοινή γνώμη, υποβαθμίζοντας τα θετικά χαρακτηριστικά του φαρμάκου στις ψυχικές διαταραχές. Παρά τα προβλήματα με την κατάχρηση, το Χanax εξακολουθεί να συνταγογραφείται καθώς παραμένει μια αποτελεσματική θεραπεία για το άγχος και εργαστηριακές.

 

Mελέτες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα κατάχρησής του είναι χαμηλότερη από αυτή των παλαιότερων εναλλακτικών, χωρίς αυτό να υποβαθμίζει τον κίνδυνο εθισμού.

Tι είναι το Xanax

Η αλπραζολάμη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται βενζοδιαζεπίνες, οι οποίες δρουν στον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα για να παράγουν ηρεμιστική δράση.

Οταν λαμβάνεται,επιβραδύνει αυτές τις λειτουργίες, καθώς δρα σε συγκεκριμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο για να επιβραδύνει την υπερβολική εγκεφαλική δραστηριότητα και να μειώσει τα συναισθήματα άγχους και πανικού αλλά και για τη διαχείριση του άγχους ταχείας έναρξης και της αϋπνίας.

Χρησιμοποιείται πιο συχνά από ότι άλλες βενζοδιαζεπίνες, όπως το Lexotanil, γιατί δρα πιο γρήγορα.

Aρχίζει να δρα περίπου μισή ώρα από τη λήψη του, ενώ για να φτάσει στο μέγιστο επίπεδο στην κυκλοφορία του αίματος χρειάζεται περίπου 1 έως 2 ώρες.

Ωστόσο δεν έχει σχεδιαστεί για μακροχρόνια θεραπευτική αγωγή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ