Δυτικά Νεώρια η μεγάλη ευκαιρία συντήρησης και αξιοποίησης τους

Νίκος Μακράκης
Νίκος Μακράκης
 Δυτικά Νεώρια η μεγάλη ευκαιρία συντήρησης και αξιοποίησης τους

Ελπίζοντας να μην χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία στηρίζουμε αυτήν την πρωτοβουλία αποκατάστασης ανάδειξης και αναβάθμισης ενός τέτοιου ιστορικού μνημείου.

Του Νίκου Μακράκη

 


Σαν τώρα το  θυμάμαι που το Ηράκλειο είχε βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς κινηματογραφικού ενδιαφέροντος το 1985, όταν ο διάσημος Ιταλός σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι  επέλεξε τα ενετικά νεώρια και το  κάστρο Κούλε  για το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων της κινηματογραφικής μεταφοράς της όπερας του Τζιουζέπε Βέρντι “Οθέλλος” βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σαίξπηρ.

Για ένα περίπου μήνα το Ηράκλειο ζούσε στους ρυθμούς των γυρισμάτων με τα εντυπωσιακά σκηνικά και τις εκθαμβωτικές παρουσίες του μεγάλου τενόρου Πλάνθιντο Ντομίνγκο στο ρόλο του Οθέλλου, της υψιφώνου Κάτιας Ριτσιαρέλι στο ρόλο της Δυσδαιμόνας και τον Χουστίνο Ντίας στο ρόλο του Ιάγου.

Τριάντα έξι χρόνια μετά έρχεται η πρόταση για αναστήλωση ανάπλαση και αξιοποίηση των Δυτικών Νεωριων από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη σε συμφωνία με τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ.Βασίλη Λαμπρινό δημιουργείται ένας  χώρος πολιτισμού και αθλητισμού αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την πολιτιστική μας κληρονομιά.
 
Ελπίζοντας να μην χαθεί αυτή η μοναδική  ευκαιρία στηρίζουμε αυτήν την πρωτοβουλία αποκατάστασης ανάδειξης και αναβάθμισης ενός τέτοιου  ιστορικού μνημείου.
 

Dr.Μακράκης Νίκος
Χειρουργός Οδοντίατρος - Στοματόλογος
Πρόεδρος Αερολέσχης Τάλως Ηρακλείου
Πρόεδρος επιτροπής Υπάμ & παραμότορ ΕΛΑΟ
Πρόεδρος Ελληνικής Αεραθλητικης Ομοσπονδίας
VICE PRESIDENT FEDERATION AERONAUTIC INTERNATIONAL.

 
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ