Εκλογές χθες και αύριο

Ρούσσος Κυπριωτάκης
Ρούσσος Κυπριωτάκης

Ας προσπαθήσουν τουλάχιστον οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι όσοι συνωστίζονται για μια θέση στα ψηφοδέλτια να διεκδικήσουν όχι μόνο κάποιο ρόλο αντιπεριφερειάρχη αλλά κάποιο μερίδιο ευθύνης ως πολιτικοί εκπρόσωποι μιας κοινωνίας που έχει δικαίωμα μιας σοβαρότερης αντιμετώπισης

Του Ρούσσου Κυπριωτάκη

Οι εκλογές για εθνικό κοινοβούλιο και κυβέρνηση έγιναν.

Τα κριτήρια των ψηφοφόρων ποικίλα αλλά, όπως κατέγραψε το αποτέλεσμα, το κυρίαρχο αίτημα ήταν η κυβερνησιμότητα και βέβαια η διαμαρτυρία με τα γνωστά παρατράγουδα των Πλεύσεων των Σπαρτιατών της Νίκης και της Λύσης .

Δεν αναπτύχθηκε κανένας σοβαρός τρόπος αναζήτησης λύσεων σε κρίσιμα θέματα όπως το περιβάλλον και η κλιματική κρίση, ο πρωτογενής τομέας και η σοβαρή προσπάθεια προσαρμογής του και αλλά πολύ σημαντικά όπως τα σοβαρότατα θέματα σχεδιασμού για την παιδεία και για την υγεία .

Είμαι σίγουρος ότι αφού δεν υπήρχε ούτε ψήγμα προγραμματικής συζήτησης θα προκύπτουν αυτοσχεδιασμοί του τύπου καταργώ δεν καταργώ την πανεπιστημιακή αστυνομία η κάνω και ξεκάνω έφιππη αστυνομία .

Δυστυχώς, προβλέπω ότι παρόμοια τακτική και αποτελέσματα θα απολαύσουμε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές .

Στις περιφερειακές είναι ακόμα πιο ζοφερή η κατάσταση .

Ο διαγκωνισμός των μεγάλων κόμματων ποιος θα προλάβει να καταθέσει τη στήριξη του σε συγκεκριμένο βολικό  υποψήφιο που στις προηγούμενες εκλογές στηρίχθηκε από το αντίπαλο κόμμα χωρίς να συζητηθεί τίποτα που να διαμορφώνει προγραμματική συμφωνία δεν εκπλήσσει κανένα.

Και είναι  λογικό μιας και έχουμε αποδεχθεί ως κοινωνία  ότι δεν χρειαζόμαστε κανένα απολύτως πρόγραμμα!

Προφανώς δεν εννοώ αυτά που ετοιμάζουν στο γόνατο οι επικοινωνιολόγοι για να υπάρχει και μια μπροσούρα, βρε αδερφέ!

Πρόγραμμα αντιμετώπισης της λειψυδρίας για παράδειγμα ή αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης μια που δυστυχώς το ζούμε αυτές τις μέρες σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας .

 Πρόγραμμα για τον πρωτογενή τομέα που συνεχώς συρρικνώνεται, πρόγραμμα για τον πολιτισμό που θα μπορούσε να κινητοποιεί τις ατέλειωτες δυνατότητες που διαθέτει η Κρήτη και να καταστεί σημείο αναφοράς της Μεσογείου.

Πρόγραμμα που να αξιοποιεί  τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα και να καταστήσει την Κρήτη ένα τεράστιο επιστημονικό κάμπους. 

Προτάσεις που να διαμορφώνουν ένα από κοινού προγραμματικό πλαίσιο κατανομής των πόρων που διαχειρίζεται η περιφέρεια ώστε να απαλλαγεί ο περιφερειάρχης από την βάσανο να μοιράζει κονδύλια ο ίδιος εν είδη κόλλυβων.

Βλέπετε ο δημοκρατικός προγραμματισμός, αυτό δηλαδή που με κριτήρια θα διοχετεύονται πόροι για ασθενέστερες περιοχές έχει καταργηθεί απολύτως.

Αλήθεια υπάρχει κάποια ενημέρωση για το πόσα και ποια κονδύλια έχουν μοιραστεί και με ποια κριτήρια;

Και μιλάμε πάντα για δημόσιο χρήμα αυτό δηλαδή που συνεισφέρουμε όλοι από το υστέρημα μας 

Η περιφέρεια Κρήτης θα μπορούσε να σχεδιάσει ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα αξιοποιεί όλο τον πλούτο που υπάρχει και να αυξηθεί το μέρισμα σε ολόκληρη την κοινωνία κυρίως αποβλέποντας στην επόμενη γενιά που δυστυχώς ένα σημαντικό ποσοστό ετοιμάζει  βαλίτσες για να κτίσει τα όνειρα της σε κάποια άλλη πατρίδα.

Ας προσπαθήσουν τουλάχιστον οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι όσοι συνωστίζονται για μια θέση στα ψηφοδέλτια να διεκδικήσουν όχι μόνο κάποιο ρόλο αντιπεριφερειάρχη  αλλά κάποιο μερίδιο ευθύνης ως πολιτικοί εκπρόσωποι μιας κοινωνίας που έχει δικαίωμα μιας σοβαρότερης αντιμετώπισης .

Ας γίνει αυτή η συζήτηση δημόσια έστω και τώρα

(Στην μνήμη του Σταύρου Χαλκιαδάκη)  

Ρούσσος Εμμ Κυπριωτάκης

Φωτογραφία αρχείου melis82 via vista.create

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ